Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την αύξηση των νοσηλίων του τοκετού και τη νέα κατάσταση σχετικά με τις καισαρικές τομές


Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την αύξηση των νοσηλίων του τοκετού και τη νέα κατάσταση σχετικά με τις καισαρικές τομές και τον φυσιολογικό τοκετό


Η νέα ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Εργασίας αφορά τις αλλαγές στα νοσήλια του τοκετού και στην ανάγκη λήψης μέτρων που μειώνουν το ήδη υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών που παρατηρείται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Με την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων, έχουν πολλαπλασιαστεί  τα έξοδα νοσηλείας στις περιπτώσεις φυσιολογικού τοκετού, τα οποία πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», τα έξοδα νοσηλείας για φυσιολογικό τοκετό με τριήμερη νοσηλεία σε δημόσιο μαιευτήριο διαμορφώνονται

ως εξής: για Α΄ θέση νοσηλείας το κόστος ήταν πριν την 1η Οκτώβρη 110 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται σε 1.050 ευρώ (+130 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα), για Β΄ θέση νοσηλείας ήταν 70 ευρώ και πλέον διαμορφώνεται σε 980 ευρώ (+110 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα) και για Γ΄ θέση νοσηλείας ήταν 55 ευρώ και σήμερα είναι 872 ευρώ (+80 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα). Ενώ, στο εξής καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού στο ύψος των 900 ευρώ.


Πρακτικά, ένα νέο ζευγάρι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ με το προηγούμενο καθεστώς, αν  επέλεγε να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο, το Ταμείο θα κάλυπτε όλα τα έξοδα της Γ' θέσης. Με το νέο καθεστώς, αν γεννήσουν φυσιολογικά στην τρίτη θέση θα πληρώσουν 900 ευρώ για τρεις ημέρες νοσηλείας, όσο και το επίδομα, και αν παρουσιασθεί κάποια επιπλοκή και χρειαστεί να νοσηλευθούν μια ημέρα παραπάνω, θα την πληρώσουν οι ίδιοι κανονικά. Το ΙΚΑ θα τους κάλυπτε μόνο στην περίπτωση τοκετού με καισαρική τομή.


Ενώ ήδη ο αριθμός των καισαρικών τομών είναι αυξημένος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες (προσεγγίζει το ποσοστό του 45%), γίνεται σαφές ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τις παραπάνω αλλαγές, αφού μόνο οι τοκετοί με καισαρική τομή καλύπτονται επαρκέστερα από τα Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΣΑΥ και ΤΙΔΚΥ.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:


1.      Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται κάλυψη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη επιπλέον ημέρας νοσηλείας λόγω επιπλοκής και για τον φυσιολογικό τοκετό, όπως στον τοκετό με καισαρική τομή;


2.      Σκέφτεται το υπουργείο να προωθήσει μέτρα που θα μειώσουν το αυξημένο ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή που παρατηρείται στην Ελλάδα, όταν δεν επιβάλλονται από λόγους υγείας, δεδομένου ότι επιβαρύνουν, εκτός από την Υγεία των μητέρων σε κάποιες περιπτώσεις, και το ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σημαντικά περισσότερο;»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …