Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάστατοι οι ρητινοκαλλιεργητές- Πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών


του Παντελή ΑγγέλουΜείωση της τιμής επιδότησης 20% ζητά το Υπουργείο και μάλιστα …αναδρομικά

Αποβολή από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα 

σκίτσο από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "το δάκρυ του Πεύκου"Σε αναστάτωση είναι οι ρητινοκαλλιεργητές από την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το «μνημόνιο» και στον κλάδο τους. Έτσι στις εισηγήσεις προς τον υφυπουργό κ. Κουτρομάνη είναι η αποβολή του κλάδου από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και περικοπή 20% επί της τιμής της επιδότησης της ρητίνης που δίνεται από το κράτος. Στο θέμα της ασφάλισης επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς. Μπορεί να είναι χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά όμως η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ όσα ένσημα κι αν έχεις. Η αποβολή όμως από τα βαρέα ένσημα σημαίνει ότι η σύνταξη θα δίνεται στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Όμως ποιος θα μπορεί σε αυτή την ηλικία να ασκεί το επάγγελμα διερωτώνται οι ρητινοκαλλιεργητές. Επίσης αυτόματα σημαίνει και η περικοπή των βοηθημάτων καθώς και των

τεσσάρων μηνών ταμείο ανεργίας που δινόταν μέχρι τώρα.

Η μείωση της τιμής της επιδότησης και μάλιστα.. αναδρομικά

Η Εύβοια είναι η κατεξοχήν ρητινοπαραγωγική περιοχή κατέχοντας το 90% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Το ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου ήταν 2.250.000 ευρώ. Όμως η περσινή παραγωγή αυξήθηκε και χρειάζονταν επιπλέον 250.000 ευρώ για να καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχούσε για την επιδότηση. Έτσι το Υπουργείο μείωσε κατά πέντε λεπτά την τιμή της επιδότησης για να μοιραστούν τα 2.250.000 ευρώ, κάτι στο οποίο συμφώνησε και το Σωματείο των Ρητινοκαλλιεργητών, προκαλώντας αντιδράσεις σε πολλούς καλλιεργητές επειδή δεν ρωτήθηκαν. Τώρα επανέρχεται το Υπουργείο και θέλει μείωση της τιμής κατά 20%!! Μάλιστα αν γίνει τελικά αυτό θα είναι και πανελλαδική πρωτοτυπία αφού η μείωση αφορά την περσινή σοδειά. Δηλαδή μείωση αναδρομικού χαρακτήρα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ισχύουσα τιμή της επιδότησης είναι 61 λεπτά το κιλό και η τιμή πώλησης 20 λεπτά, και η μείωση 20%, τότε αυτό προκαλεί αγανάκτηση. «Ο Κώστας Χατζής ρητινοκαλλιεργητής από τους Κουρκολούς μας δήλωσε ότι «αν τελικά ισχύσουν οι προθέσεις του υπουργείου, τότε και αυτή η δραστηριότητα θα είναι ασύμφορη. Στο επάγγελμα θα μείνουν αυτοί που είναι πάνω από πενήντα με μοναδικό σκοπό να συμπληρώσουν τα χρόνια ώστε να πάρουν μια υποτυπώδη σύνταξη. Από τους νέους δεν προβλέπεται κανείς να ασχοληθεί». Βέβαια είναι λυπηρό το γεγονός αυτό αφού η δραστηριότητα αυτή είναι καθαρά Βορειοευβοϊκή και κρατά σε ζωντάνια πολλά χωριά μας. Για τις εξελίξεις αυτές το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών με τον Πρόεδρό του Γιώργο Λαδογιάννη κάλεσε σε συγκέντρωση που έγινε στην Στροφυλιά τους ρητινοκαλλιεργητές για ενημέρωση και αποφασίστηκε να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ οι Βουλευτές του Νομού μετά από ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην βουλή πέτυχαν – σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε – να υπάρξει θετική εισήγηση για την παραμονή του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όμως ακόμη – αν γίνει αυτό – παραμένει το εξίσου σοβαρό θέμα της περικοπής του 20%. Οι ρητινοκαλλιεργητές την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν μπροστά στο υπουργείο οικονομικών να διαμαρτυρηθούν μη έχοντας άλλη λύση από τον αγώνα για την προστασία όχι μόνο της απασχόλησής τους αλλά γενικά και μιας δραστηριότητας που κρατά πολλά χωριά μας ζωντανά και είναι μια λύση για την απασχόληση.    

σκίτσο από το πρόγραμμα ΠΕ το δάκρυ του Πεύκου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …