ΒΙ.ΠΕ. Β. Ευβοίας: Μια λευκή επιταγή στην ρύπανση και την απαξίωση του τουρισμού και της γεωργίας


Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε.

Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της.


Πολλοί βέβαια λανθασμένα πιστεύουν ότι εφόσον στην περιοχή υπήρχε μεταλλευτική βιομηχανία είμαστε Βιομηχανική Περιοχή δηλαδή ΒΙΠΕ. Η ΒΙΠΕ όμως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε με τον Σκαλιστήρη. Μια ΒΙ.ΠΕ. είναι ένας χώρος ο οποίος οργανώνεται με κατάλληλες υποδομές για να μπορεί να φιλοξενεί μονάδες υψηλής όχλησης (μονάδες με τον υψηλότερο βαθμό

ρύπανσης). Θα μπορεί να φιλοξενεί και μονάδες Σεβέζο. Μονάδες με επικίνδυνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος, όπως έγινε στο Σεβέζο της Ιταλίας.


Η ΒΙ.ΠΕ είναι περιβαλλοντικά η χειρότερη από όλες τις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι άλλες χωροθετήσεις είναι: (1) το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) για δραστηριότητες μέσης όχλησης και (2) το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) για βιοτεχνίες και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργοτάξιο Σκαλιστήρη (εξόρυξη και μεταλλουργία) ήταν μεσαίας όχλησης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ΒΙΠΑ, δεν θα χρειαζόταν μια ΒΙΠΕ. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ θα προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από ότι τα έργα Σκαλιστήρη.Σε μια ΒΙΠΕ μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων.


Κατά την ΒΙΟΜΑΓΝ η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ενεργειακός πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας. Στο νομό Ευβοίας δεν υπάρχουν ΒΙΠΕ. Η Χαλκίδα που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων υψηλής όχλησης του νομού προτίμησε την δημιουργία ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικού πάρκου). Στα Οινόφυτα (Τανάγρα) οι κάτοικοι ακύρωσαν σχέδια δημιουργίας ΒΙΠΕ με το αιτιολογικό ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Στην Ριτσώνα το ίδιο. Στην Θίσβη ζητούν αποχαρακτηρισμό της ΒΙΠΕ.


Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρυπαντότητας).


Με την δημιουργία ΒΙΠΕ θα ανατραπούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις για την περιοχή προς τον τουρισμό και θα διευκολυνθεί η έλευση σε δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Η ΒΙΠΕ θα υποβαθμίσει την εικόνα της περιοχής σαν τουριστικό προορισμό, θα απαξιώσει τους τουριστικούς της πόρους και γενικά θα απωθήσει την προσέλευση τουριστών. Τομείς όπως η κτηματαγορά καθώς και η γεωργία και η κτηνοτροφία θα πληγούν τόσο από την μείωση της αξίας της γης και μείωση της παραγωγικότητας όσο και από τον στιγματισμό της περιοχής σαν τόπο παραγωγής αγνών προϊόντων. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτή την απειλή.
Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε.

Σχόλια