Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Π. Πετράκος 

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Κε Υφυπουργέ!

Με αφορμή την απάντησή σας στον Βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ Σίμο Κεδίκογλου, σχετικά με το οδικό δίκτυο του Νομού Εύβοιας (παράκαμψη Χαλκίδας ως τα Ψαχνά και βελτίωση του τμήματος Ψαχνά-Μαντούδι-Λίμνη ) θα σας παρουσιάσω τον συλλογισμό μου, ως προς το οδικό δίκτυο της Βόρειας Εύβοιας.

Η Βόρεια Εύβοια σήμερα λόγο της γεωφυσική της δομή παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο, μιας και ενώ αποτελεί μέρος ενός νησιού, το οποίο ενώνεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα , λόγου του μεγάλου ορεινού  όγκου και του άσχημου οδικού

δικτύου, είναι ουσιαστικά αποκομένη, από την έδρα του νομού  Χαλκίδα  και την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί πολλά προβλήματα για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας καθώς και πολλά παράδοξα, όπως το ότι για να επισκεφθεί κάποιος την Ιστιαία Ευβοίας από την Αθήνα, δηλαδή ένα μέρος γειτονικού νομού της Αττικής, απαιτουνται 4 ώρες ενω σε αντίστοιχο χρόνο θα μπορούσε να φθάσει στην Λάρισα ή στο Καρπενήσι.  Επίσης, ενίοτε επείγοντα ιατρικά περιστατικά παραπέπονται στον Βόλο ή στην Λαμία (μέσω θαλάσσης) και όχι στην Χαλκίδα.

Επιπλέον, Κε Υφυπουργέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια κανείς δεν αναφέρεται  στην διάνοιξη του παραλιακού δρόμου Λίμνης  μέσα από το Όρος Κανδήλι, ένα έργο το οποίο είχε εξαγκελθεί από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν και οι πρώτες σκέψεις για την κατασκευή του παρουσιάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 ( για το συγκεκριμένο έργο ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για εκπόνηση μελετών). Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας έχει αποδεχτεί την εγκατάλειψη αυτού του μεγαλου έργου που του είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, γιατί έχει συνείδηση, ευαισθησία  και υπευθυνότητα ενώ μπορεί να  καταλάβει, ότι τις εποχές που ζούμε η διάνειξη ενός τέτοιου δρόμου, από το Ορος Καντήλι, με πολλα χιλιόμετρα σήραγγας, θα είχε ένα τεράστιο κόστος. Από την άλλη όμως  δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι θα συνεχίζει να διασχίζει και για τα επόμενα χρόνια. αυτόν τον θανατηφόρο  και χρονοβόρο δρόμο (Ψαχνά-Μαντούδι-Στροφιλιά), στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, την στιγμή  που η αρχική του χάραξη έγινε στις αρχές του 20 ου αιώνα και εξακολουθεί να υφίσταται.

Στις παραπάνω φωτογραφίες παρατηρούμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την βελτίωση του βόρειου οδικού άξονα

Παρακάτω αναφέρω μερικές από τις θετικές συνέπεις που θα είχαν η βελτίωση του δρόμου Ψαχνά- Προκόπι-Λίμνη  με την δημιουργία σήραγγας στην περιοχή του Αγιου και η διάνοιξη  περιφερειακού δρόμου από Χαλκίδα προς Ψαχνά, έξω από  Αρτάκη και Καστέλα:

-       σημαντική μείωση του χρόνου, διότι αποφεύγονται ,η διέλευση μέσα από την Αρτάκη, o δρόμοs που ενώνει τα Ψαχνά με την Χαλκίδα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω των πολυκαταστημάτων, καθώς και το κομμάτι του Άγιου το οποίο είναι το χειρότερο από άποψης στροφών και καθυστέρησης λόγω παρουσίας φορτηγών.

-         μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στο τμήμα Στροφιλιά – Ψαχνά, αποφεύγοντας τον υψομετρικό όγκο του Άγιου ( δημιουργία σήραγγας),  όσο και μέσα στην Ν. Αρτάκη, αφού πλέον ο δρόμος θα είναι περιφερειακός. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους ότι η Εύβοια  βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον κατάλογο των τροχαίων.

-         μείωση της πιθανότητας αποκλεισμού κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω χιονοπτώσεων διότι θα αποφευχθεί το χειρότερο κομμάτι της διαδρομής (με το μεγαλύτερο υψόμετρο) αυτό του Άγιου.-  ευκολότερη πρόσβαση στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού, εφόσον η ιδέα για κατασκευή νοσοκομείου στην Βόρεια Εύβοια εγκαταλήφθηκε.

- οικονομική και οικιστική  ανάπτυξη καθώς και αύξηση του τουρισμού και των θέσεων εργασίας.

-       απόλαυση μιας μοναδικής  διαδρομής μέσα από την καταπράσινη ορεινή Εύβοια.

-         και τέλος η δημιουργία ενός ξεκούραστου, ασφαλή και σύντομου δρόμου προς την Χαλκίδα.

Η αποπεράτωση των παραπάνω έργων, γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένη αν ληφθεί υπόψιν το πνευμα μείωσης και συγχόνευσης δημόσιων υπηρεσιών όπως σχολείων, εφορειών , νοσοκομείων οπότε και οι μετακινήσεις προς την έδρα του νομού γίνονται πιο απαραίτητες και συχνότερες Από όλα τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο μεγάλη αξία έχουν αυτά τα δύο έργα για την ανάπτυξη και  την βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων της Βόρειας Ευβοιας.

Τέλος θα ήθελα να σας υπενθημίσω ότι σε εκκρεμότητα παραμένει και άλλο ένα σημαντικό έργο στην Βόρεια Εύβοια, ο περιφερειακός Αιδηψού,  ο οποιός ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%,  ο χρόνος  ολοκλήρωσής  του είναι άγνωστος!!!

Συμπερασματικά κ. Υφυπουργέ το οδικό δίκτυο της Βόρειας Εύβοιας είναι επιηκώς απαράδεκτο, προτείνω λοιπόν  την επίσπευση της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου Χαλκίδος προς τα Ψαχνα καθώς και την έναρξη των εργασιών του Βόρειου Αξονα είτε μέσω του Διευρωπαικού Δίκτύου (ΔΔ), είτε  με την χορήγηση εθνικών πόρων, γιατί ο λαός της Βόρειας Εύβοιας έχει δικαίωμα στην απρόσκοπτη, εύκολη και σε εύλογο χρόνο  επικοινωνία, χειμώνα καλοκαίρι με την έδρα του νομού!!!!!!!!!!

Με Εκτίμηση

Π. Πετράκος

Δημότης Ροβιών

papetrakos@yahoo.gr
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος