Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ


Π. Πετράκος

Κοι βουλευτές!

Τις τελευταίες μέρες είναι στην επικαιρότητα η χωροθέτηση ενός μεγάλου τμήματος της βόρειας Εύβοιας ως Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) και επειδή έχω προβληματιστεί θα επιθυμούσα την συνδρομή σας για να λάβω μια τελική γνώμη, αξίζει τελικά η μετατροπή ενός τμήματος της Βόρειας Εύβοιας σε ΒΙΠΕ; Αρχικά θα σας παρουσιάσω ένα ιστορικό και στην συνέχεια τις απόψεις μου ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την βιομηχανοποίηση της Βόρειας Εύβοιας.

Ιστορικό

Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει

ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία δανειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της. Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρύπανσης).

Τι είναι όμως βιομηχανική περιοχή;

Η ΒΙ.ΠΕ είναι περιβαλλοντικά η χειρότερη από όλες τις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι άλλες χωροθετήσεις είναι: (1) το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) για δραστηριότητες μέσης όχλησης και (2) το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) για βιοτεχνίες και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργοτάξιο Σκαλιστήρη (εξόρυξη και μεταλλουργία) ήταν μεσαίας όχλησης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ΒΙΠΑ. Σε μια ΒΙΠΕ μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων

(καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων.

Πλεονεκτήματα από την Βιομηχανοποίηση της Περιοχής:

Άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας καθώς και εισροή κεφαλαίου στην περιοχή . Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, θα εργάζεται  μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα είναι κυρίως  εξειδικευμένο, εκτός από  φύλακες, καθαρίστριες και οδηγούς.  Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ εκτιμούνται στις 100.

Αυτές οι 100 θέσεις εργασίες μαζί με τους ημεδαπούς που θα έρθουν να εργαστούν στην περιοχή εκτιμάται ότι θα είναι μια τονωτική οικονομική ένεση για την περιοχή, διότι θα εισαχθούν  χρήματα και θα αυξηθεί η  κατανάλωση.

Μειονεκτήματα από την Βιομηχανοποίηση της Περιοχής:

Βιοτικό επίπεδο ζωής / υγεία

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα από την δημιουργία μιας ΒΙ.ΠΕ με καύση φυσικού αερίου ή των σκουπιδιών της Αττικής για παραγωγή ενέργειας είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όπως είναι ευρέως αποδεκτό!  Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η Ευρώπη ακόμη και η Ελλάδα έχουν στραφεί σε βιώσιμη ανάπτυξη,  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή με φωτοβαλτιακά πάρκα, αιολική με ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεωθερμική (δόξα το θεό στην Ελλάδα από αέρα και ήλιο άλλο τίποτα). Ποια θα είναι όμως η υποβάθμιση της ζωής μας; Mια βιομηχανική περιοχή συνοδεύεται από βιομηχανικά λύματα τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας ποτάμια, θάλασσα και πόσιμο νερό. Δυστυχώς η μόλυνση δεν  σταματάει εδώ, το μολυσμένο νερό πλούσιο σε εξασθενές χρώμιο, ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιείτε ως πόσιμο, θα χρησιμοποιείτε για πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων με καρκινογόνα στοιχεία.  Η αύξηση του εξασθενές χρωμίου στο νερό θα το  μετατρέψει σε καρκινογόνο. Επίσης, ένα εργοστάσιο καύσης φυσικού αερίου ή λιθάνθρακα, εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μολύνοντας  και την ατμόσφαιρα, με άλλα λόγια οι κάτοικοι κυρίως των γύρω οικισμών Μαντούδι, Αγία Άννα, Προκόπι και Πήλι δεν θα μπορούν να ποιούν νερό, να φάνε τοπικά προϊόντα αλλά και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες αυτές οι ραδιενεργές ουσίες δρουν προσθετικά καταστρέφοντας τα γονίδιά μας, με άλλα λόγια μπορεί ο εργάτης ή ο κάτοικος της περιοχής του Μαντουδίου να ζήσει μέχρι τα 90, αλλά το παιδί του ή το εγγόνι του να γεννηθεί με λευχαιμία ή άλλες καρκινογόνες ασθένειες. άραγε τότε τι θα λέει <<στο κάτω κάτω όλοι  θα πεθάνουμε μια μέρα!!!!!!!!!!>>.

Έστω ότι δεν μας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών μας ή η δικιά μας, από οικονομικής πλευράς αξίζει αυτή η επένδυση; Oπως προαναφέραμε στην καλύτερη περίπτωση να εργαστούν περί τα 100 άτομα, εάν υποθέσουμε ότι θα αμείβονται κατά μέσω όρο 1000 ευρώ μηνιαίως, τότε ένα κεφάλαιο 100*1000*12=1.200.000 ευρώ  ετησίως θα διοχετεύονται στην περιοχή, ποιες όμως θα είναι οι οικονομικές απώλειες στον τουρισμό στην γεωργία και στην οικοδομή.Οικοδομή

Καταρχήν, θα σταματήσουν οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και εξοχικές κατοικίες, γιατί κανείς δεν επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε ΒΙ.ΠΕ., ενώ αυτομάτως η γη θα χάσει την αξία της, άρα το αρχικό κεφάλαιο το οποίο θα πέσει για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας θα χαθεί από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομής και της υποβάθμισης της γης. Τέλος  θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας από τον κλάδο των κατασκευών.Τουρισμός

Η δημιουργία ΒΙΠΕ θα φρενάρει την δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων μικρών και μεγάλων κυρίως στο Πήλι στην Αγία Άννα στην Κρύα Βρύση και στους Παπάδες με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας. Επίσης από την δυσφήμιση που θα γίνει για την Βόρεια Εύβοια εκτιμάται μια πτώση ζήτησης 10-30 % σε ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια (Λίμνη, Αιδηψός, Ροβιές, Πευκί Ελληνικά, Βασιλικά), ενώ στην Αγία Άννα και στο Πήλι θα ξεπεράσει το 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπάρχουν 160 ξενοδοχεία, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπολογίζονται στα 200  άρα στην Βόρεια Εύβοια μαζί με τα 3 camping υπάρχουν γύρω στις 350 επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να υποδεχθούν 15.000-20.000 άτομα, επίσης υπάρχουν και 1500-2000 εξοχικές κατοικίες   άρα  κατά τους μήνες αιχμής επισκέπτονται την Βόρεια Εύβοια περί τους 20000-25000, αν αναλογιστούμε ότι ο καθένας τους ξοδεύει σε δωμάτια, καφετέριες εστιατόρια, σούπερ μάρκετ περί τα 50 ευρώ ημερησίως  τότε για δύο μήνες  έχουμε: <<2μήνες*30μέρες*20.000άτομα*50ευρώ=60.000.000τζίρο >> και περίπου 20 εκατ. κέρδος άρα μία πτώση 30% συνεπάγεται απώλειες 6 εκατ. ευρώ ετησίως, που φυσικά είναι πολύ περισσότερα από το 1,2 εκ που αναφέραμε παραπάνω.

Αγροτικές Καλλιέργειες

Η βιομηχανοποίηση της περιοχής θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα και στις αγροτικές καλλιέργειες είτε άμεσα στις γύρω περιοχές του Μαντουδίου, εφόσον τα προϊόντα θα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες, είτε έμμεσα σε ολόκληρη την βόρεια Εύβοια από την δυσφήμιση των προϊόντων ολόκληρης της περιοχής, ήδη στις λαϊκές αγορές της Αθήνας ο κόσμος αποφεύγει προϊόντα από Θήβα, Οινόφυτα και Ψαχνά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι υπεύθυνο για  καρκίνο στον άνθρωπο. Μακάρι να μην φτάσει ποτέ σ αυτό το σημείο και η περιοχή μας γιατί εάν δυσφημιστεί η περιοχή του Μαντουδίου στην Βόρεια Εύβοια ποιος θα ξεχωρίζει μετά ότι ο κάμπος της Ιστιαίας ή των Κεχριών είναι άλλη περιοχή.


Aναλύσεις – σοκ του Πανεπιστημίου Aθηνών σε δείγματα πόσιμου νερού από 14 σημεία έδειξαν υπερβολική συγκέντρωση της καρκινογόνου ουσίαςΣυμπεράσματα

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στην Βόρεια Εύβοια εκτός από την Βιομηχανοποίησή της; Βεβαίως και υπάρχουν, οι αγρότες μπορούν να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, σε βιολογικές   ή ακόμη και στην εκμετάλλευση των αμπελώνων μέσω της  οινοποιίας. Επιπλέον μπορεί να ανατηχθεί και η κτηνοτροφία με την δημιουργία σύγχρονων μονάδων. Επίσης δύναται να οριστούν πολλά μέρη παραδοσιακοί οικισμοί όπως η Δρυμώνα, η Λίμνη, το χωριό της Αγίας Άννα ή η Κοκκινομάλλα και μαζί με την κατασκευή του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου  να δώσουν νέα ώθηση στην αύξηση ξένων τουριστών. Τα Λουτρά Αιδηψού μετά την μείωση των υδροθεραπευτικών προγραμμάτων και κατ επέκταση του μαζικού τουρισμού μπορούν να στραφούν στον ποιοτικό τουρισμό και να  μετατραπούν σε ένα υψηλού επιπέδου θέρετρο σπα για όλο το έτος (αναπαλαίωση ξενοδοχείων, δημιουργία μαρίνας και καζίνο). Επιπρόσθετα η κατασκευή τεχνικού φράγματος με παράλληλη δημιουργία τεχνικής λίμνης, μπορούν να φέρουν επιπλέον επισκέπτες στην περιοχή μας. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο στον θρησκευτικό όσο και στον θαλάσσιο τουρισμό (ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών), ενώ ανάπτυξη μπορεί να έρθει και μέσα από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά πάρκα.  Τέλος η έναρξη ανασκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία στην αρχαία Κήρινθο σίγουρα θα φέρει  στο φως αξιόλογα ευρήματα τα οποία θα μπορούσαν μαζί με αυτά που ήδη υπάρχουν στις συλλογές των Ωραιών και της Αιδηψού να αποτελέσουν εκθέματα ενός  νέου Αρχαιολογικού Μουσείου  Βόρειας Εύβοιας.

Τελικά, Κοι βουλευτές τι είναι καλύτερο, να στραφούμε στην αειφόρο ανάπτυξη (τουρισμός, εναλλακτικές και βιολογικές καλλιέργειες) ή στην βιομηχανοποίηση της περιοχής; Επίσης πότε θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν όλοι παραμένουμε μόνιμα στον τόπο μας και ας έχει μετατραπεί σε μια  χαβούζα, ή όταν ένα ποσοστό των ντόπιων θα κατοικεί σε πόλεις που υπάρχουν δουλειές, αλλά συχνά θα επισκέπτεται τον τόπο του, ο οποίος θα συνδυάζει, καθαρό αέρα, κρυστάλλινα νερά και τοπικά υγιεινά προϊόντα , ενώ παράλληλα θα νιώθει υπερήφανος για τις απαράμιλλες ομορφιές του και την καταγωγή του;

ΥΓ: Παρακαλώ η απάντησή σας να δωθε’ι μέσω του blog  voriaevia.blogspot.gr

Με Εκτίμηση

Π. Πετράκος

papetrakos@yahoo.gr

Πηγές: kireas.org , Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, voriaevia.blogspot.com, ιστοσελίδα δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Αννας., Εθνος Κυριακής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος