Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Εξαγγελίες και σχέδια για έργα διαβάζουμε κάθε τρεις και λίγο, αλλά ορισμένες… αξίες στην Ιστιαία παραμένουν σταθερές. Τις αποτελούν όλα εκείνα τα ζητήματα της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τον πολίτη, αλλά η δημοτική αρχή δείχνει να τα έχει διαγράψει από τα… ενδιαφέροντά της. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα, δυστυχώς απουσιάζει η φροντίδα των δημοτικών παραγόντων.
Πιθανολογούμε ότι δεν υπάρχει απλούστερη εργασία από αυτή των διαγραμμίσεων στους δρόμους της πόλης, στα σημεία που ορίζονται ως διαβάσεις πεζών. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η πόλη έχει γεμίσει από επισκέπτες, αλλά στους δρόμους οι διαβάσεις δεν υπάρχουν. Πολλές οι διαμαρτυρίες, συνεχείς οι δημόσιες παρεμβάσεις για το αυτονόητο το οποίο φαίνεται πως αγνοούν στο δήμο. Και όπως πάνε τα πράγματα, όυτε φέτος πρόκειται να δούμε.

Αν αγνοήσουμε τις διαβάσεις και πιάσουμε πεζοδρόμιο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Η πλέον… επιθετική μορφή κατάληψης είναι το παρκάρισμα των αυτοκινήτων πάνω σε αυτά, στο οποίο προσφεύγουν συνήθως οι διαθέτοντες τζιπ και αγροτικά που σκαρφαλώνουν κι εύκολα. Εννοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να έρθει κανένας στα χέρια με διάφορους θρασύτατους οδηγούς, αφού η αστυνόμευση είναι είδος υπό εξαφάνιση στους δρόμους.
Υπάρχει όμως και η… νόμιμη κατάληψη, των τραπεζοκαθισμάτων. Τα οποία διά της… επεκτάσεως υποχρεώνουν τους πεζούς (και ειδικά ανθρώπους με καροτσάκια) να κινούνται στη μέση του δρόμου για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.
Μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας οι καταλήψεις πεζοδρομίων από εμπορεύματα πάσης φύσεως, ακόμη και μηχανήματα. Το αποτέλεσμα για τον πεζό είναι το ίδιο κάθε φορά, αφού το πεζοδρόμιο έχει γίνει εκθετήριο και επέκταση του καταστήματος. Κανένας έλεγχος για όλα αυτά εκτός από περιοδικές εφορμήσεις όταν… λείπουν χρήματα από τα ταμεία του δήμου και γίνονται επιλεκτικά παγανιές χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα.
Αν βρεις δε και κανένα πεζοδρόμιο ελεύθερο δεν σημαίνει ότι… γλύτωσες το οδόστρωμα. Είναι βέβαιο ότι στην πρώτη διασταύρωση θα βρεις παρκαρισμένο αυτοκίνητο και θα υποχρεωθείς να χαράξεις άλλη διαδρομή για να συνεχίσεις την πορεία σου. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα πάνω στα πεζοδρόμια κάνουν την εμφάνισή τους και… ποδήλατα, ειδικά αν τα βρουν και λίγο ευρύχωρα.
Το πεζοδρόμιο στην Ιστιαία είναι πλέον μια παρεξηγημένη έννοια, και το τελευταίο που εξυπηρετεί είναι ο σκοπός του: δηλαδή την ακώλυτη κυκλοφορία των πεζών σε ένα χώρο που ο νόμος θεωρεί ότι είναι δικός τους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανονισμός ουσιαστικά για τα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να ενεργεί ο καθένας όπως τον βολεύει, με τελικό… θύμα τον πεζό. Γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος ακόμη και εκεί που παραβιάζονται οι στοιχειώδεις κανόνες. Γιατί δεν υπάρχουν… οργανώσεις πεζών για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους - και ως εκ τούτου επικρατεί στα πεζοδρόμια η λογική του… πελάτη που ψηφίζει και άρα... δικαιούται να παραβιάζει.
Dimos Istiaias

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …