ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ-ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ και Ανεργία
ΠΒ

Άρχισαν τα όργανα ενάντια στην βίαιη εκβιομηχάνιση της Βόρειας Εύβοιας.

Η κίνηση πολιτών κατά των σχεδίων της ΤΕΡΝΑ , πραγματοποίησε στη Λίμνη ενημερωτική συγκέντρωση για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.

Καταγγέλλοντας τις διαδικασίες κουκουλώματος από τη μεριά της δημοτικής αρχής, οι υπεύθυνοι της κίνησης ενημέρωσαν τον κόσμο που παραβρέθηκε για την σημαντική διαφορά των όρων Βιομηχανικό Πάρκο και Βιομηχανική Περιοχή, της αεριτζοδιαδικασίες του Φαστ Τρακ που υποθηκεύουν το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας, και ανατρέπουν την τουριστική προοπτική της περιοχής.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μας είπαν ότι αυτή την ενημέρωση θα έπρεπε να την κάνει η δημοτική

αρχή πριν πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις , που ανατρέπουν αυτά που σχεδιάζαμε μέχρι σήμερα για τον τόπο μας.

Καταγγέλθηκε και το κείμενο του Δήμαρχου για παραπληροφόρηση των δημοτών, την στιγμή που από την δημοτική αρχή δεν υπήρξε καμμία απολύτως πληροφόρηση στους δημότες , για το τεράστιο αυτό θέμα και τις (ειλημμένες ή μη) αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου κάτω από την πίεση της ΤΕΡΝΑ.Με εντυπωσίασαν οι παρεμβάσεις περαστικών,(... αυτοί είναι όλοι βολεμένοι,δεν ξέρουν από ανεργία), αλλά περισσότερο η έντονη ανησυχία που δημιουργήθηκε μαζί με τον προβληματισμό και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές.Ο Αντώνης Μπάρετ άκουσε μεγάλο μέρος της εκδήλωσης και έχει σίγουρα πολλά να μεταφέρει στην παράταξή του.
Από τη μεριά της Κίνησης Πολιτών ο Γιώργος Μπαλαμπάνης, καθηγητής σε πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, έκανε μια αναλυτκή παρουσίαση του ιστορικού και των συνεπειών της απόφασης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και καλώντας τους πολίτες σε άμεση δραστηριοποίηση κατά των παράνομων διαδικασιών δημιουργίας της ΒΙΠΕ, και την ενημέρωσή τους σχετικά με αυτά τα σχέδια.


Γιώργος Μπαλαμπάνης
Τα επιχειρήματά του ενίσχυσαν ο αρχιτέκτων Κος Αλεξάκης και ο γιατρός Κος Ρολάνδος Παύλου, μιλώντας επιπλέον για "λεπτομέρειες" του σχεδίου που αφορούν υποβάθμιση των

ο αρχιτέκτονας Κος Αλεξάκης
νερών τόσο στον υδροφόρο ορίζοντα, όσο και στη Θάλασσα της Βόρειας Εύβοιας, του δασικού πλούτου , αλλά και την διαφαινόμενη ουσιαστική ατμοσφαιρική ρύπανση , από τις δραστηριότητες μια Βιομηχανικής Περιοχής, όπως τη θέλει η ΤΕΡΝΑ.ο γιατρός Κος Ρολάνδος Παύλου
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης διαβάστηκε μύνημα συμπαράστασης στην κίνηση , του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ελυμνίων Γιάννη Ψαρρού, του οποίου του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμνιωτών Δημήτρης Κοτζαμάνης , τάχθηκε στο πλευρό της κίνησης και κατά της δημιουργίας Βιομηχανικής περιοχής, σοκαρισμένος από την παρουσίαση που έγινε.
Στους ακροατές ήταν και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μάρκου μαζί με τον Ηλία Κουκουρίκο και τον Γιώργο Βιολίδη. Ο Πρώην Δήμαρχος δήλωσε την συμπαράστασή του στην κίνηση Πολιτών και την αντίθεσή του στα σχέδια για την βιομηχανική περιοχή της ΤΕΡΝΑ.


Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το τι θα γίνει, οι ευθύνες και η ανετοιμότητα της δημοτικής αρχής τόσο στο θέμα των αποφάσεων όσο και της ενημέρωσης των δημοτών είναι τεράστιες.


Η  πολιτική της κάλυψης των όποιων αποφάσεων πίσω από τη λογική "έχουμε ανεργία, δουλειά νάναι κι ότι νάναι", δεν φαίνεται να αποδίδει και φέρνει και ίχνη λαϊκισμού,  χωρίς όμως να απαντάει σε βασικά ερωτήματα και καταγγελίες.Ή το επιχείρημα  δημοτικής συμβούλου που παρουσιάσθηκε ότι "...τόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα τι πειράζουν οι θανατηφόρες βιομηχανίες",συνάντησε τον χλευασμό και  δεν μπορεί να είναι επιχείρημα σε μια χώρα που θέλει να σταματήσει να είναι τριτοκοσμική.


Τώρα σε καιρούς που ο κόσμος περνάει τραγικές δοκιμασίες , το ποιος θα διαβάσει, θα σκεφθεί και θα αποφασίσει νηφάλια είναι το μεγάλο ζητούμενο.


Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει ένα διαφορετικό ρόλο στις εξελίξεις, μακρυά από το αποφασίζουμε και διατάζουμε, της ξεφεύγει ότι βρίσκεται εκεί που βρίσκεται με το 25% των ψήφων, αλλά πάλι θεσμικά και αποφασιστικά της ανήκει η δικαιοδοσία και το καθήκον τις όποιες αποφάσεις της να της βγάλει με την μεγαλύτερη λαϊκή συναίνεση.


Οι υπογραφές συμπαράστασης στον αγώνα της κίνησης πολιτών αυξάνουν και πιθανά να ξεβουλώσουν τα αυτιά όσων στέκουν άκαμπτοι πίσω από τα "βαριά παράσημά τους".
Πάνος Βασιλόπουλος

ΥΓ.


Μόλις το επιτελείο του μπλογκ ολοκληρώσει την επεξεργασία, θα μπουν και μερικά χαρακτηριστικά βίντεο.


Για περισσότερα, όσοι δεν γνωρίζουνπερί τινος πρόκειται, υπάρχουν προηγούμενες αναρτήσεις στο μπλογκ και στο kireas.org.


Όσοι βαριούνται το διάβασμα, ας πιστεύουν όσους αγαπάνε...

τα βίντεο που σας είπα:
Σχόλια