Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα.
Γκίκας Γιάννης

Μήπως το έργου του αποχετευτικού δικτύου Αιδηψού τείνει να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσίου έργου στην Ελληνική Περιφέρεια; Υπερκοστολογήσεις, παρατάσεις και χρόνοι αντίστοιχοι του γεφυριού της Άρτας για να τελειώσει. Μήπως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες της Αιδηψού δεν έχουμε εξαντλήσει τις αντοχές μας και την υπομονή μας και δεν αντιδρούμε για ένα έργο που θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό. Πλασματικά, όμως, πιστεύουμε ακόμη ότι

αντέχουμε και λέμε με αγανάκτηση να τελειώσει το έργο με οποιοδήποτε κόστος.

Μπορεί, όμως, να είναι αυτή η επικρατούσα άποψη; Πρέπει πραγματικά κάποιος, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ, να νομίζει ότι ζει σε άλλο πλανήτη; Από πότε το αυτονόητο πρέπει να θεωρείται παρέκκλιση;

Δεν μπορεί, όμως, αυτό να το νομίζει η πλειοψηφία της βάσης των πολιτών της Αιδηψού, αυτοί δηλαδή που αγωνιούν κάθε χρόνο στην έναρξη του καλοκαιριού αν θα δουλέψουν, πού θα δουλέψουν και με ποιούς όρους θα δουλέψουν. Αυτοί που μπαίνουν κάθε χειμώνα στον αγώνα της επιβίωσης με 440 ευρώ του ταμείου ανεργίας και αυτοί που προτίθενται να πουλήσουν και την ψυχή τους για να ταΐσουν την οικογένειά τους αν βρεθούν στη δεινότερη θέση.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν οι τυχάρπαστοι. Τυχάρπαστοι της πολιτικής που διαθέτουν τα μέσα για να «εκβιάσουν» αυτούς τους απεγνωσμένους συμπολίτες μας, αλλά και τυχάρπαστοι που εκμεταλλεύονται στη δούλεψή τους αυτούς τους ανθρώπους και καταναλώνουν όσα αποκόμισαν τους τέσσερεις μήνες που δούλεψαν την επιχείρησή τους στην Αιδηψό, εκτός Αιδηψού τους υπόλοιπους μήνες.

Το πάγιο κοινωνικό κεφάλαιο της Αιδηψού είναι οι ντόπιοι επιχειρηματίες που σέβονται της επιχείρησή τους, τον τόπο και την εργασία που προσφέρουν. Πάγιο κοινωνικό κεφάλαιο είναι και η ευρεία βάση των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα. Αυτά υπάρχουν και αυτά πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι. Αυτούς που παρεκκλίνουν και κερδοσκοπούν τέσσερεις μήνες το χρόνο δεν πρέπει να τους σεβαστούμε.

Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τον Δήμο τον πληρώνουμε όλοι οι πολίτες με άμεσο τρόπο, γιατί σήμερα ο Δήμος φαντάζει μια υπηρεσία που διαθέτει 5 βυτία και 10 απορριμματοφόρα και προσλαμβάνει κόσμο κάθε καλοκαίρι. Μόνο τότε θα συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας, θα βρούμε το σημείο που θα μπορέσουμε να πιέσουμε.

Τα προβλήματα της Αιδηψού ή λύνονται ή νικιούνται, συνεπώς είτε συζητάμε πώς θα τα λύσουμε είτε κηρύσσουμε πόλεμο σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Αιδηψό, αν και οι δύο κινητοποιήσεις στις 7 και 8 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο και στο λιμάνι αντίστοιχα θα έπρεπε να είχαν γίνει σε μία.

Προφανώς, βέβαια, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να περιοριστούν σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Σήμερα μας δίνεται μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, οι πολίτες της Αιδηψού να οργανωθούμε, να συζητήσουμε σε νέα βάση, από την αρχή, απαλλαγμένοι από τα εσώψυχά μας που εκφράζαμε όλο αυτόν τον καιρό και να ορίσουμε εκ νέου το πλάνο μας για τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις μας, το περιβάλλον και την εργασία. Να ορίσουμε, δηλαδή, συλλογικά τον οικονομικό μας προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και να αξιοποιήσουμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, τον φυσικό μας πλούτο.Γκίκας Γιάννης

Λουτρά Αιδηψού

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …