Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

http://www.safeline.gr

Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν “εικονικό καταφύγιο” σε αυτό το μέσο.

Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.
Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει:
1) εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
2) ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία
3) οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο. 
Συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου, το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ και το Σχολικό Δίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο.
Η SafeLine υποστηρίζεται από το Safer Internet Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από τους οργανισμούς ΙΤΕ-ΙΠ  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής και SAFENET Ελληνικό Όργανο Αυτορρύθμισης για το Περιεχόμενο του Ίντερνετ.
Η SafeLine αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του  Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι οι εξής:
1) http://www.saferinternet.gr Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
2) http://www.saferinternet.gr/helpline Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15

H SafeLine ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 14 Απριλίου 2003. Είναι η μοναδική ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο και επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) από τις 18 Οκτωβρίου 2005.
Βασική μέριμνα της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο. Στα παραπάνω προστίθεται και η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου αλλά και η αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.
Το 2008, η SafeLine ένωσε τις δυνάμεις της με τον Ελληνικό Κόμβο Επαγρύπνησης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ (helpline) της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού (αριθμός τηλεφώνου 800 11 800 15, χωρίς χρέωση).  Οι τρεις δράσεις δημιούργησαν τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου με στόχο μια πιο πολύπλευρη και οργανωμένη προσπάθεια που ενσωματώνει την ενημέρωση & αφύπνιση του κοινού, την καταγγελεία, καθώς και την πρόληψη & βοήθεια κάτω από το ίδιο κοινό έργο.
H SafeLine λειτουργεί με την υποστήριξη του Safer Internet Programme της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής στο πλαίσιο των έργων NetWatch, SafeLine, SafeLine2 και Saferinternet EL AN-HL-HELP.


Για την υποβολή μιας καταγγελίας σχετικά με περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1) Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας της ιστοσελίδας

2) Στέλνοντας e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr

3) Καλώντας τον αριθμό 2811 391615 από τις 9:00 ως τις 16:00 (εργάσιμες μέρες)

4) Στέλνοντας SMS, γράφοντας "safeline", αφήνοντας κενό, το μήνυμά σας και αποστολή στο 54260

Όταν ένας χρήστης υποβάλει μια καταγγελία στη SafeLine, ο καταγγέλλων διατηρεί την ανωνυμία του, εάν το επιθυμεί. Η διεύθυνση ΙΡ (Internet Protocol) του υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την καταγγελία δεν καταγράφεται από το σύστημα της SafeLine και αν κάποιος χρήστης θελήσει να δώσει τα στοιχεία του, αυτά είναι απολύτως απόρρητα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της καταγγελίας του.

Η διασφάλιση της ανωνυμίας του καταγγέλλοντα λειτουργεί ενθαρρυντικά απέναντι σε τυχόν δισταγμούς για την υποβολή καταγγελίας.

Για να εκθέσετε μια απορία σας ή να ζητήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία από εμάς χωρίς αυτό να αποτελεί καταγγελεία, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μηνύμα στο contact@safeline.grJimmysΣχόλια