Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΗ - Πληρώνουμε αδρά κακής ποιότητας ηλεκτρικό ρεύμα (ιδιωτική έρευνα)


Με αφορμή τόσες ζημιές σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εξαιτίας του ηλ. ρεύματος και σύμμαχο της γνώσεις (πτυχιούχος ηλεκτρολόγος – πτυχιούχος ηλεκτρονικός) και την εμπειρία, έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με την ποιότητα του ηλ. ρεύματος που μας παρέχει η ΔΕΗ.
Τοποθέτησα για ένα 24ωρο, σε κεντρικό κατάστημα κοντά στην πλατεία Ιστιαίας, επαγγελματικό ψηφιακό βολτόμετρο (της κορυφαίας μάρκας FLUKE, ακριβείας με πιστοποίηση), που έχει την δυνατότητα να καταγράφει (log) στην μνήμη του, της αυξομειώσεις του ηλ. ρεύματος (κορυφές της τάσης, μεγαλύτερες και μικρότερες) συνδεδεμένο στην κεντρική παροχή όπως έρχεται από τον

τριφασικό μετρητή της ΔΕΗ (μία φάση και ουδέτερος) και όχι σε κάποια γραμμή του πίνακα ή πρίζα.
Στο τέλος της παρακολούθησης τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά όπως ήταν αναμενόμενο. Η σωστή τάση πρέπει να είναι 220 βολτ (έως 240 βολτ που είναι η ανοχή των συσκευών) με ελάχιστα συν-πλην βολτ, το βολτόμετρο κατέγραψε μεγάλη πτώση τάσης της πρωινές ώρες και πρώτες βραδυνές (ώρες που είναι και η μεγαλύτερη ζήτηση) και αρκετά αυξημένη τάση της άλλες ώρες, με συνεχή σκαμπανεβάσματα. Για να μην αναφερθώ σε αριθμούς, σε γενικές γραμμές η τάση δεν έμεινε ούτε στιγμή σταθερή. Παρατηρήθηκε και μια μικρή διαφορά τάσης μεταξύ των φάσεων με ουδέτερο.
Μέτρηση σε τριφασικό (380 βολτ, φάση με φάση) και μέτρηση συχνότητας
(50 χέρτζ) δεν έγινε, αν και τα αποτελέσματα θα ήταν ίδια.
Καταλαβαίνουμε εύκολα τι θα γίνει το καλοκαίρι που λόγο των κλιματιστικών
η ζήτηση σε ηλ. ρεύμα ανεβαίνει κατακόρυφα.
Η έρευνα συνεχίστηκε την επόμενη μέρα σε φιλικά σπίτια σε σημεία τριγύρω στην πόλη, με καλύτερα αποτελέσματα όσο αφορά της αυξομειώσεις τάσης, αλλά πολλές φορές η τάση να αγγίζει τα 250 βολτ.
Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε πάθει ζημιές που οφείλονται στην κακή ποιότητα του ηλ. ρεύματος, σε απότομες στιγμιαίες διακοπές (συχνό φαινόμενο τον χειμώνα), σε διακοπή μιας από της τρεις φάσεις. Ζημιές σε επαγγελματικά μηχανήματα, μοτέρ, ψυγεία, ηχητικά, ηλ. συσκευές, τηλεοράσεις, ηλ. υπολογιστές, κ.α. και μόνο η ΔΕΗ δεν φέρει καμία ευθύνη και ας την ακριβοπληρώνουμε. “Τοποθετήστε σταθεροποιητές τάσης” είναι η απάντηση τους, χωρίς να μας λένε το κόστος τους ή ποιος αποζημιώνει της ζημιές.
Ενδεικτικά αναφέρω τιμές, φθηνών και χαμηλής ισχύος, σταθεροποιητών τάσης:
1) τριφασικός 10KVA - κόστος περίπου 1000 ευρώ
2) μονοφασικός
1KVA - κόστος περίπου 100 ευρώ
3)
UPS για έναν ηλ. υπολογιστή και περιφερειακά - κόστος περίπου 200 ευρώ.
Οι τιμές για επαγγελματικές λύσεις είναι πολλές φορές πολλαπλάσιες.
Μονόδρομος για πλήρη προστασία των ηλ. συσκευών είναι η χρήση σταθεροποιητών και
UPS, αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε ακριβές επισκευές (πολλές φορές και ολική καταστροφή), και ιδίως αυτές που διαθέτουν παλμοτροφοδοτικά (switching) που είναι και ποιο ευαίσθητα, όπως: ηλ. υπολογιστές, περιφερειακά, τηλεοράσεις TFT, κ.α. Η σωστή επιλογή και ρύθμιση θερμικών σε μεγάλα μοτέρ. Η τοποθέτηση συσκευών ελέγχου και αυτόματης διακοπής ηλ. ρεύματος σε πολλή μεγάλη ή μικρή τάση.
Τέλος, ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, πρέπει να ευχαριστήσουμε την ΔΕΗ που μας δίνει εργασία... (αλλιώς κλέφτες θα γίνουμε;).jimmys
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …