Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κireas.org: «Φωνή απ' τον Ευβοϊκό».Ο kireas.org θέλει να συγχαρεί του φορείς της Λίμνης για την διοργάνωση  εκδήλωσης για την ρύπανση του Βόρειου Ευβοϊκού και να εκφράσει την συμπαράσταση του.  Ο κ. Γ.  Κομματάς,  χημικός, είχε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις  του  kireas.org για το θέμα.  Ένα θέμα που ταλαιπωρεί τις παράκτιες κοινωνίες του Ευβοϊκού  εδώ  και πολλά χρόνια τώρα.  Το

θέμα βέβαια δεν θα μπορούσε να  εξαντληθεί ή να «λυθεί» με μια ενημερωτική εκδήλωση. Σίγουρα αποτελεί ένα κάλο βήμα και θα επακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας αν και λόγω χρονικών περιορισμών δεν εκφωνήθηκε το τελευταίο, το πιο εκφραστικό μέρος του.  
«Αγαπητοί φίλοι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ σαν εκπρόσωπος του kireas.org.

Το θέμα του Ευβοϊκού δεν είναι νέο, εδώ και πολλά χρόνια κοινωνίες και  φορείς, από την απέναντι όχθη κυρίως, αγωνίζονται για την προστασία του από την ρύπανση.  Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι γνωστά, τουλάχιστον στους  ευαισθητοποιημένους πολίτες.   Επιστημονικοί φορείς,  περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενεργοί πολίτες, συχνά δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες, η διεύθυνση περιβάλλοντος Ευβοίας, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ,  όλοι έχουν κρούση τον κώδωνα κίνδυνου,  έχουν γίνει άπειρα διαβήματα, διαμαρτυρίες, επερωτήσεις στην βουλή, καταδίκες,  έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Και όμως το πρόβλημα παραμένει. Υπάρχει μια στασιμότητα. Ο Βόρειος Ευβοϊκός αργοπεθαίνει, η βιοποικιλότητά του λιγοστεύει, τοξικές ουσίες όπως υδράργυρος και χρώμιο  περνούν  στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα με μακροπρόθεσμες  αν και ακατάγραφες  συνέπειες στη υγεία. Οι ακτές μας,  τα νερά  που κολυμπάμε υποβαθμίζονται, τα αλιευτικά αποθέματα λιγοστεύουν με γρήγορους ρυθμούς. Γινόμαστε φτωχότεροι μέρα με την μέρα. 

Γιατί όμως δεν γίνεται τίποτα; Το πρόβλημα είναι γνωστό. Oι συνέπειες είναι γνωστές. Oι υπεύθυνοι είναι γνωστοί. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Το γνωρίζουμε. Τι φταίει;  Γιατί δεν σταματά η ρύπανση. Εδώ  έχουμε κάτι ανάλογο με την περίπτωση του βατράχου στην  κατσαρόλα που σιγό-βράζει. Είναι τόσο αργή η  αύξηση της θερμοκρασίας του νερού που δεν την καταλαβαίνει Στο τέλος ο βάτραχος πεθαίνει γιατί  όταν το νερό κοχλάζει έχει χάσει τις αισθήσεις του και δεν είναι  πλέον σε θέση να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα.  Πιστεύω σε αυτή την περίπτωση  έχουμε αυτό το «σύνδρομο του βατράχου» και θα πρέπει να πηδήξουμε γρήγορα έξω από τη κατσαρόλα πριν οι συνέπειες στον Ευβοϊκό  είναι  μη αναστρέψιμες.  Μας λείπει  η αίσθηση του επείγοντος. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Το αφήνουμε για τελευταία στιγμή και δυστυχώς τότε όπως και με το βάτραχο θα είναι αργά.

Ο Ευβοϊκός δεν είναι μόνο  ένα οικονομικό αγαθό που μας δίνει ψωμί με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι  ένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Θαλάσσιες δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός και η αναψυχή εξαρτούνται από την καλή ποιότητα των υδάτων και των ακτών. Η Λίμνη και ο δήμος μας γενικότερα είναι αναπόσπαστα από τον Ευβοϊκό.Θέλουμε βιώσιμη αλιεία και αειφόρο τουρισμό. Θέλουμε:

-την προστασία του Ευβοϊκού από την ρύπανση. Και γιατί όχι;  την «απορρύπανση» και το καθαρισμό του Ευβοϊκού,

-την διατήρηση των αλιευτικών πόρων,

-την δημιουργία  επιλεγμένων θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών μέσα στον Ευβοϊκό όπως το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.

Η εμπειρία μας σαν kireas.org σε περιβαλλοντικά θέματα και τη μάχη με τον λιθάνθρακα μας λέει ότι οι δράσεις μας θα πρέπει να είναι συντονισμένες, να έχουν καθαρούς στόχους, και επιστημονικά τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Οι δράσεις θα πρέπει να είναι πολύμορφες και προς πολλές κατευθύνσεις. Χρειάζονται πολιτικές, κοινωνικές και νομικές ενέργειες.

Σαν απώτερο στόχο ο Ευβοϊκός χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την προστασία του. Ένα φορέα διαχείρισης να το υλοποιεί και θα εξασφαλίζει διάρκεια στην προστασία του.


Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό όργανο προστασίας του Βόρειου Ευβοϊκού  με φορείς από την απέναντι όχθη στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα.

Η  εμπειρία μας σε θέματα ρύπανσης  μας λέει ότι η Ελλάδα καθυστερεί στην εφαρμογή  Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την θέσπιση των μηχανισμών έλεγχου και προστασίας.  Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζει την οδηγία για την προστασία της ποιότητας των υδάτων και δεν έχει δημιουργήσει σχέδια διαχείρισης για τα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα. Πριν τρεις μήνες πήρε κίτρινη κάρτα για παραλείψεις στην προστασία των θαλασσών  και την εφαρμογή της  οδηγίας πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα να προστατεύσει τις θάλασσες της.  Θα πρέπει να μάθουμε από το παράδειγμα της Λίμνης της Κορώνειας, που χρειάστηκε καταδίκη της Eλλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να παρθούν μέτρα.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις υποδομές και τους χρηματοδοτικούς πόρους  της   πρωτοβουλίας Ορίζοντας 2020  για την «απορρύπανσης της Μεσογείου».  Τις δυνατότητες που δίνουν   το πρόγραμμα LIFE,  το πλαίσιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών, το πρωτόκολλο  της Σύμβασης της Βαρκελώνης,  και το Μεσογειακό Πρόγραμμα για τη Θαλάσσια Ρύπανση και  Έρευνα (MEDPOL).  Mπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτούς τους φορείς για μέτρα προστασίας και πίεση προς τις αρχές. 
Η Λίμνη και  Ευβοϊκός είναι πηγή έμπνευσης και θα ήθελα να τελειώσω με  μερικούς στίχους   από ένα ποίημα του Καβάφη. Την «Φωνή απ' την Θάλασσα».
Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή —


        φωνή που μπαίνει


μες στην καρδιά μας και την συγκινεί


        και την ευφραίνει.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,


τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,


        ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός.


Το ψάλλει με την θεία της φωνή εκείνη,


όταν στους ώμους της απλώνει την γαλήνη


        σαν φόρεμά της ο καιρός ο θερινός.

Φέρνει μηνύματα εις ταις ψυχαίς δροσάτα


η μελωδία της. Τα περασμένα νειάτα


        θυμίζει χωρίς πίκρα και χωρίς καϋμό.


Οι περασμένοι έρωτες κρυφομιλούνε,


αισθήματα λησμονημένα ξαναζούνε


        μες στων κυμάτων τον γλυκόν ανασασμό.

Ας στοχαστούμε ο καθένας μόνος του  τα λόγια του Καβάφη και ας τεντώσουμε τα αυτιά μας να ακούσουμε τον Ευβοϊκό που σπαράζει  απελπισμένα. 
Σας ευχαριστώ πολύ.»


Σύλλογος  Περιβάλλον και Πολιτισμός, kireas.org


Ιφιγενείας 3


Μαντούδι 34004


ΕΥΒΟΙΑ


Τηλ: 6944621086


Φαξ:2227022751Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …