Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγκάθια στην μελλοντική τουριστική ανάπτυξη. -Ξεχάστε τον Τουρισμό, Μονόδρομος τα μεταλλεία.

από τη  Βόρεια Εύβοια-138


Του Αντώνη Σκούρα


 Πλήγμα για τον τουρισμό είναι η πρόθεση της ΒΙΟΜΑΓΝ να κατοχυρώσει τα δικαιώματα μεταλειοκτησίας σχεδόν σε όλη την Βόρειοκεντρική Εύβοια.


Ενώ υπάρχουν ερωτηματικά, πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εφαρμόσει το νόμο, αφού τα δικαιώματα τα έχει χάσει η εταιρία λόγο παρέλευσης της 3ετίας όπως απαιτείται .


Πιο συγκεκριμένα. 

Η ΒΙΟΜΑΓΝ,  με αίτηση της στην περιφέρεια,  προσπαθεί να κατοχυρώσει  τα δικαιώματα

μεταλειοκτησίας σε 10.000 στρέμματα σε περιοχές  γύρω από τη Λίμνη, Κεχριες, Φαράκλα, Παπάδες, Αχλάδι., Κερασιά, Μουρτιά, Κοτσικάς και  Λευκονήσια.  Από το νόμο σε περιοχές μεταλλειοκτησιών απαγορεύεται άλλη χρήση  της γης  και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.   Αυτό δημιουργεί σύγκρουση χρήσεων γης αφού έχει δρομολογηθεί η τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών.  Η μελλοντική τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών (δασικό χωριό, απολιθωμένο δάσος, παράλιες Φραγκάκη, Κοτσικιά και Βασιλικών) θα επηρεαστεί αρνητικά όπως και η  αξία των οικοπέδων και των ακινήτων.  


Τα δικαιώματα μεταλλειοκτησιων ή αποκλειστικής εκμετάλλευσης  του ορυκτού πλούτου της περιοχής  κατοχυρώνονται με την μέθοδο των μεταλλευτικών γεωτρήσεων.   Πριν περίπου ένα χρόνο η ΒΙΟΜΑΓΝ πήρε τις αρχικές εγκρίσεις για γεωτρήσεις  και  κατοχύρωση των  δικαιωμάτων μεταλειοκτησιών σε  μια έκταση 45.000 στρέμματα στις περιοχές Μαντουδίου, Προκόπιου  και Πηλίου.  Θεωρητικά το μεγαλύτερο μέρος των γεωτρήσεων θα γίνουν σε υπάρχουσες  μεταλλειοκτησίες  της ΒΙΟΜΑΓΝ. Οι μεταλλειοκτησίες αυτές θα έπρεπε από το νόμο  να είχαν επιστρέψει στο δημόσιο  αφού παρέμειναν ανεκμετάλλευτες για περισσότερο από  3 χρόνια.   Μετά από 3  χρόνια μεταλλευτικής αδράνειας τα δικαιώματα  χάνονται.  Πέρυσι όταν το θέμα πρόεκυψε,  το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε με έγγραφο της ότι δεν έχει προβεί στη εφαρμογή αυτού του νόμου και  σε έκπτωση της ΒΙΟΜΑΓΝ από τα μεταλλειοκτησιακά δικαιώματα της  στην περιοχή  λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Η ΒΙΟΜΑΓΝ έχει κάνει   αίτηση στην Περιφερεια για έγκριση άδειας Περιβαλλοντικών Όρων  που  δημοσιοποιήθηκε σε τοπικές εφημερίδες της Ευβοιας στις 5/4/11 όπως απαιτεί η νομοθεσία για την έναρξη της διαδικασίας ενστάσεων.    Είναι  άξιο απορίας πως δεν υπήρξε  σχετική ενημέρωση των δημοτών από την δημοτική αρχή για ένα θέμα  που πιθανώς θίγει σοβαρά  τα οικονομικά συμφέροντα τοπικών τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων .  Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν ενστάσεις ή να στείλουν τις απόψεις τους  στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροικονομίας της Ευβοίας (Τηλ. 2221353437, 2221353438, perivallon@naevias.gr).  Η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων είναι μέχρι τις 5 Μαΐου 2011.


Ποιες περιοχές προσπαθεί να κατοχυρώσει η ΒΙΟΜΑΓΝ


Αναλυτικά οι  περιοχές  μέσα στις όποιες αναζητείται κατοχύρωση των μεταλειοκτησιών  με την μέθοδο των μεταλλευτικών γεωτρήσεων.


(Όπου Ο.Π εννοείται Οριστική Παραχώρηση Μεταλλείου. Το οποίο είναι ίδιο με την μεταλλειοκτησία)


Οι Ο.Π. 92 Ο.Π.94,   Ο.Π. 98 και  Ο.Π. 348  δεν συμπεριλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στην ΒΙΟΜΑΓΝ με το νόμο 2388/96. Ίσως να ανήκουν σε άλλους φορείς τις περιοχής (Μονή Γαλατάκη, δημοτική κοινότητα Λίμνης κλπ)

O.Π. 101.   Περιοχή Λίμνης στις θέσεις Τούρλα και Άσπρα Λιθάρια

ΟΠ 261. Λίμνη (περιοχή ανάμεσα των σημείων  Κάτω Σταυρός ή  Συκιτσα, Λόφος Σταυρού και   Άνω Σταυρός στο Μεσοπέτρι) (περιοχή ανάμεσα των Άσπρα Λιθάρια, Υψηλή Ράχη, οικίσκος εργατών. Άσπρες Χήνες, Λόφος Σταυρού)

Ο.Π.440. Λιμνη ( Μεταξύ των θέσεων Άνω σταυρός Πύργος Φαράκλας Εξωκλήσι ΝΑ της Φαράκλας)

Ο.Π.381.Περιοχή Κεχριών, Μουρτιάς Φαράκλας. (Θέσεις Μεσοπέτρι, στο Πύργο Φαράκλας, ενοριακή εκκλησία Φαράκλα. Εξωκλήσι ΝΑ  της Φαράκλας)

Αδ. Εξ. 6061/1880. Παπάδες. Θέση  Μουρτιά και οι δυο νησίδες (Λευκόνησος και Σαμαράκι)

Αδ. Εξ. 18785/1884. Παπάδες.   (Θέσεις:  Μεϊμέτι, Κορακοφωλιά, Κακοκεφαλή, Βέτζες,  Αχλαδερή, Ρόγκια Λειβαδερά)
ΟΠ. 401. Περιοχή μεταξύ Παπάδων και Βασιλικών

Ο.Π.405. Περιοχή μεταξύ Κερασιάς, Παπάδων και Αμελάντων. Από την ενοριακή εκκλησία της Κερασιάς το  Λόφο της Λυγαριάς, στην ενοριακή εκκλησιά Στράφη

ΟΠ. 406. Περιοχή μεταξύ Αχλαδίου, Παπάδων και Αμελάντων (ξεκινα από από την εκκλησία του Αχλαδίου, στην  εκκλησία  του Στράφη )
ΟΠ. 294. Παπάδες  (μεταξύ των σημείων  λόφος Αγιαντερή στο λοφο Βρωμόβρυση στην Παναγιά, στην θέση Καστανιά στη θέση Τριστέλα, στα όρια του χωριού Βασιλικά.)

ΟΠ 252, Παπάδες. (θέσεις Παλιομυλος λόφος Λιμενάρι, Λόφος Ρόγγος στις εκβολές ξεροπόταμου θέση Γερανιού)

Αδ. Εξ. 32167/1874. Παπάδες, Κοτσικιάς στην θάλασσα  (λόφος Λιμνάρι, λοφος Καρδαρά, θαλασσα λαι λοφος Σταυρου)


ΟΠ 430.  Στην περιοχή Αχλαδιού και Κοτσικιά.  

Ποιες περιοχές προσπαθεί να κατοχυρώσει


ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΕΣ;
Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό του κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν εξορύξεις και τουρισμός είναι η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Περιοχή της Ελλάδας με ομοιομορφία εδαφών, βλάστησης, παραλιών, θάλασσας κ.λ.π., χωρισμένη στα δύο.

α) Στο νοτιοδυτικό τμήμα, στο οποίο έχουμε τουριστική ανάπτυξη με τους υψηλότερους ίσως πανελλαδικά ρυθμούς.

β) Στο βορειοανατολικό τμήμα, του ορεινού όγκου του Κακάβου και του Στρατονικού όρους με τους τρείς μεταλλευτικούς Δήμους Σταγείρων Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας ,συνολικής έκτασης 700.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 317.000 στρέμματα αποτελούν  μεταλλειοκτησίες Η περιοχή αυτή έχει ,σε σύγκριση με την άλλη μισή νοτιοδυτική Χαλκιδική, τα ίδια και μεγαλύτερα προσόντα για τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, έχει δασοκάλυψη 90% ,έχει ανάπτυγμα εξίσου όμορφων ακτών περίπου 130 χιλιόμετρα, έχει τον μεγαλύτερο υδάτινο πλούτο της Χαλκιδικής και δύο παγκόσμιους πόλους πολιτισμού, το Άγιο Όρος και τα αρχαία Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ :


Η βορειοανατολική Χαλκιδική, που εκτός από φυσική ομορφιά έχει και εξορύξεις, έχει το ένα τρίτο (1/3) του κατά κεφαλήν εισοδήματος της νοτιοδυτικής Χαλκιδικής. Από πλευράς τουριστικών επενδύσεων, η βορειοανατολική Χαλκιδική έχει μόνο το 3% των τουριστικών κλινών και το 2% της παραθεριστικής κατοικίας στο σύνολο του Νομού. Η βορειοανατολική Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο της Χαλκιδικής και ένα από τα χαμηλότερα της Ελλάδας, καθώς και από αρνητική διακύμανση του πληθυσμού κατά τις τρείς τελευταίες δεκαετίες, ενώ στην «άλλη» Χαλκιδική , η μέση αύξηση του πληθυσμού ανά δεκαετία είναι 20%.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …