Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

KKE: Προβλήματα των ρητινοσυλλεκτών της Β. Εύβοιας.


Η συλλογή ρητίνης αποτελεί κύρια εργασία για δεκάδες εργαζόμενους της Β. Εύβοιας και για τους περισσότερους είναι βασική πηγή εσόδων και μοναδικό μέσο επιβίωσης. Οι ρητινοσυλλέκτες με τις εργασίες τους συμβάλουν στην καθαριότητα και προστασία του δάσους και αυτό έχει ιδιαίτερη

σημασία για την περιοχή.


Όμως, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οξύνονται χρόνο με το χρόνο.


Την περσινή χρονιά (2010) υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνταν, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να υποφέρουν πραγματικά, καθώς αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.


Το ποσόν που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 (2.400.000 €) είναι μειωμένο και είναι ανάγκη να αυξηθεί.


Παραμένει ως πρόβλημα η καθυστέρηση στη διανομή των υλικών ρητίνευσης, τα οποία απαιτείται να χορηγούνται έγκαιρα.


Ανάμεσα στα σοβαρότατα προβλήματα είναι αυτό της ασφαλιστικής κάλυψης των ρητινοσυλλεκτών. Αρκετούς μήνες το χρόνο μένουν ανασφάλιστοι αφού η κατοχύρωση των ενσήμων είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή της ρητίνης. Επίσης η μικρή αξία των ενσήμων που δικαιούνται έχει επίπτωση στη σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.


Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η εκβιαστική στάση της μοναδικής επιχείρησης που αγοράζει τη ρητίνη σε εξευτελιστικές τιμές.


Οι ευθύνες είναι μεγάλες, τα δίκαια αιτήματα των ρητινοσυλλεκτών επιβάλλεται να ικανοποιηθούν άμεσα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:


·        Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων χωρίς περικοπές το αργότερο μέχρι το μήνα Αύγουστο;


·        Σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να διασφαλιστεί για όλους τους ρητινοσυλλέκτες η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών;


·        Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί κατώτατη εγγυημένης τιμή για την πώληση της ρητίνης;
Οι βουλευτές


Γιώργος Μαρίνος

Διαμάντω Μανωλάκου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …