Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

kireas.org: Μια Βραχνιασμένη Πρόταση. Τρίζουν τα κόκκαλα των 2.000 σφραγιασθέντωνΣε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε  την επέτειο τις 25ης Μαρτίου με λίγες αναφορές στα σχεδόν άγνωστα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στην. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά o Kireas.org επαναφέρει  πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθούν τα αθώα θύματα της σφαγής από τα στρατεύματα του Οθωμανού Μπερκόφτσαλη στα Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκόπι) και το Μαντούδι τον Ιούλιο του 1823. Ο στρατός  των Οθωμανών ήρθε στην

Εύβοια με σκοπό να καταπνίξει την επανάσταση στην Εύβοια. Η αποτρόπαια σφαγή έχει καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς της εποχής και από  νέους ιστοριογράφους της τοπικής ιστορίας της Ευβοία.

Ο Ναθαναήλ Ιωάννου γράφει "....Εις τα Αχμάταγα καί το Μαντούδι εξηδραποδισθησαν  δισχίλιαι ψυχαί αίφνιδίως το πρώτον, εκ των οποίων τάς μεν έσφαξαν, τάς δε είς αίχμαλωσίαν είλκυσαν, τάς δε είς φλόγας έριψαν, τάς δε άνεσκολόπισαν.  Ό δέ έπίλοιπος λαός λαβών την είδησιν, μέρος μέν  εις όρη και σπήλαια εκρύβη, μέρος..." (Ναθαναήλ Ιωάννου, "Ευβοικά" ,1857, σελ. 58

Δυστυχώς όμως σήμερα,  δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο ή μια πλάκα σε κανένα από τα δυο δημοτικά διαμερίσματα που υπέφεραν (Προκόπι και Μαντούδι) που να μαρτυρεί το γεγονός και να αποδίδει τον αναμενόμενο σεβασμό και τιμή στα θύματα της σφαγής. Δεν υπάρχει κανένας δρόμος ή πλατεία που να αναφέρεται στο γεγονός. Τα παιδιά μας στο σχολείο μαθαίνουν για την ιστορία   και τις σφαγές σε άλλα μέρη, όχι όμως για την σφαγή των προπάππων και προγιαγιάδων τους. Δεν αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης.  Οι επιμνημόσυνες δεήσεις, οι καταθέσεις στεφάνων  και οι απαγγελίες λόγων για την  25η Μαρτίου  δεν κάνουν καμιά αναφορά σε αυτά τα θύματα..  Το γεγονός έχει περάσει στην λήθη και μόνο κάποια τοπωνυμία μένουν στην περιοχή για να θυμίζουν στους λίγους γνωρίζοντες το τραγικό συμβάν.
Η πρόταση του Kireas.org  είναι:

1.      να συμπεριληφθεί η θλιβερή ημέρα της σφαγής (23 Ιουλίου)  στο τοπικό εορτολόγιο, σαν ημέρα δημοτικού πένθους 

2.      να φτιαχτεί ένα μνημείο για τα θύματα της καταστροφής
3.      να  δημιουργηθεί  ένα πάρκο  στο πλατανόδασος Κηρέως (κοντά στην γέφυρα Μαντουδίου όπου έγινε η μεγαλύτερη σφαγή) προς τιμή των θυμάτων.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση  του νεοσύστατου Συμβουλίου Διαβούλευσης για την 26η Μαρτίου 2011 θα μπορούσε  ασχοληθεί με  αυτό το θέμα. Να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή έκρινε ακατάλληλη την συμμετοχή του Kireas.org σε αυτό το συμβούλιο και απέρριψε σχετικό αίτημα του. Καλούνται τα ευαισθητοποιημένα μέλη αυτού του συμβουλίου να προωθήσουν αυτό το θέμα
Σχετικά


Ιστορικά στοιχεία για την σφαγή

kireas.org


Ιφιγενείας 3


Μαντούδι 34004


ΕΥΒΟΙΑ


Τηλ: 6944621086


Φαξ:2227022751

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …