Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την εκρηκτική κατάσταση στις μονάδες υγείας του νομού μετέφερε ο Συμεών Κεδίκογλου..... στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Τομάρα


Ο Συμεών Κεδίκογλου συνάντησε την Τετάρτη 9 Μαρτίου τον κ. Π. Τομάρα, Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, κατά την οποία ο Διοικητής παρουσίασε τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου υπάγονται και οι υγειονομικές μονάδες της Εύβοιας.


Ο βουλευτής παρουσίασε στον Διοικητή αναλυτικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υγειονομικές μονάδες του νομού Εύβοιας, κυρίως ως προς τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, και τη μεγάλη ανάγκη άμεσης προτεραιότητας να ενδυναμωθούν και να ενισχυθούν.
Επίσης, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και προς την ηγεσία του υπουργείου, ότι η διαμόρφωση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας οφείλει να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νομού Εύβοιας, ήτοι χιλιομετρικές αποστάσεις, γεωγραφικό ανάγλυφο, πληθυσμό, κακή κατάσταση οδικού δικτύου και υφιστάμενη κατάσταση στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις. Όλες οι παραπάνω συνθήκες συντείνουν στο να διατηρηθούν και να μην υποβιβαστούν τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου (δεδομένης και της κατάστασης στο Γ.Ν. Χαλκίδας), καθώς και να διατηρηθούν οι δομές ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων. Μάλιστα επεσήμανε ότι το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων είναι σε μια περιοχή με περισσότερο πληθυσμό, εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς και είναι αρχαιότερο σε σύγκριση με αυτό του Δομοκού στο νομό Φθιώτιδας.


Ακολουθούν μερικά από τα σημεία της παρουσίασης και του υπομνήματος που παρέδωσε ο βουλευτής στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας:


-          Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία Κύμης / Χαλκίδας. 
-          Εξοπλισμός που έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες μένει αναξιοποίητος λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κύμης διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τριάντα άτομα, αλλά σήμερα περιθάλπει μόνο έξι νεφροπαθείς (Μάιος 2010).
-          Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, η τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιστιαίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού.


- Στο Γ.Ν. Χαλκίδας το νοσηλευτικό, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό είναι κάτω από τις ανάγκες. Ενδεικτικά, αναφέρεται:

-          Παιδιατρική και Μαιευτική αφήνουν ακάλυπτες μέρες μέσα στο μήνα από γιατρούς της ειδικότητάς τους.
-          Εάν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου υπηρετούσαν σύμφωνα με τα κατώτερα όρια ασφαλούς λειτουργίας, τότε ο μισός μήνας δεν θα είχε αναισθησιολόγους.
-          Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί κατά τις εφημερίες αξονικό, λόγω υποστελέχωσης.
-          Η Αιμοδοσία υπηρετεί μόνο με δύο, το πολύ τρεις γιατρούς 


-Αντίστοιχα, παρατίθεται μέρος από τα στοιχεία για την κατάσταση που έχει επιφέρει στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού:

-          Η απογευματινή βάρδια έχει μόνο ένα νοσηλευτή
-          Πολλές βάρδιες καθημερινά και τα σαββατοκύριακα είναι με ένα νοσηλευτή για ολόκληρο το Νοσοκομείο
-          Όταν δεν υπάρχει νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού έχει σαν αποτέλεσμα την εν δυνάμει ακύρωση των χειρουργείων
-          Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί το Τ.Ε.Π παρά μόνο σαν εξωτερικό ιατρείο, διότι δεν είναι επανδρωμένο με τους ανάλογους ιατρούς και νοσηλευτές όπως προβλέπεται από τον νόμο.
-          Ο ένας και μόνον νοσηλευτής που καλύπτει πλέον κάθε βάρδια είναι υπεύθυνος για όλες τις κλινικές: παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, ορθοπεδική και τους από και προς χειρουργείο ασθενείς.
-          Ο Δ/ντης Χ/Κ καλύπτει το νοσοκομείο όλες τις ημέρες του μήνα.
-          Γίνονται ακτινογραφίες απόγευμα και νύχτα χωρίς την παρουσία ακτινολόγου και γνωμάτευση από ακτινολόγο
-          Ο ιατρός ακτινολόγος εργάζεται χωρίς χειριστές ακτινολογικού, όταν κάνει εφημερίες.
-          Λόγω ελλείψεως προσωπικού έχουν μειωθεί οι αιμοκαθάρσεις σε 6 ασθενείς (όπως αναφέρεται και ανωτέρω στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού)
-          Παύση της λειτουργίας της ορθοπεδικής κλινικής με την απόσπαση του επιμελητή.
-Προβλήματα στα Κέντρα Υγείας του Νομού.
-          Εκρηκτική η κατάσταση στο Κ.Υ. Μαντουδίου: Υπολειτουργεί σημαντικά, καθώς υπηρετούν δύο ιατροί αντί 10 βάσει οργανογράμματος. Επίσης, αντί για 12 αγροτικούς ιατρούς, υπηρετούν μόνο 7. Οι οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των βαρδιών. Η περιοχή έχει ανάγκη από τη στελέχωση του Κ.Υ. με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και επέκταση της επιχειρησιακής δράσης του ΕΚΑΒ στο δήμο.
-          Κέντρο Υγείας Ιστιαίας: Ενώ έχει εγκριθεί το νέο οργανόγραμμα, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Αντιθέτως, έληξαν συμβάσεις ιατρών και δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες (όπως καρδιολόγου και μικροβιολόγου).
-          Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Στύρων του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας (ΓΝ-ΚΥ) Καρύστου. Να γίνουν πράξη όσα ορίζονται στο ΦΕΚ 63, τεύχος Β, 22/01/2008, με βάση το οποίο το Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) Στύρων χαρακτηρίζεται ως πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …