Tο υπουργείο παιδείας θα πρέπει να κάνει πράξη το λογότυπο «Πρώτα ο μαθητής»


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/02/2011 στο δημοτικό κατάστημα της Τ.Κ. Αγίας Άννας, παρουσία των δημάρχων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ανέστη Ψαρρού, Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Χριστοφή Ζάχου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κ. Θεόδωρου Δρεμέτσικα και του προϊστάμενου του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κ. Κωνσταντίνου Ρουμελιώτη, με θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων για το σχολικό έτος 2011 – 2012».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κκ. Στεργίου, Καντζούρας, Μουστάκας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τζαχρήστος, από δε το δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού

οι αντιδήμαρχοι κα. Ζαγκανά και κ. Κοτζιάς.


Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κ. Δρεμέτσικας καθώς και ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου κ. Ρουμελιώτης στην εισήγησή τους έκαναν παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των σχολικών μονάδων των δύο δήμων καθώς και στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε κάθε σχολική μονάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις προϋποθέσεις που θέτει η εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας γύρω από τις συνενώσεις των σχολείων.


Οι δήμαρχοι, τόσο ο κ. Ψαρρός όσο και ο κ. Ζάχος εξέφρασαν την θέση των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών να μην υπάρξει καμία συγχώνευση σχολείων όλων των βαθμίδων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόνισαν θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε γονείς και μαθητές των δήμων μας.


Επίσης αναφορά έκαναν και στην συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων (μεταφορά μαθητών, καθαρίστριες σχολικών κτιρίων, συντήρηση διδακτηρίων κ.α.) προς τους Ο.Τ.Α. χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων και αν αυτή η τακτική συνεχιστεί είπαν, είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι δήμοι θα βρεθούν σε αδιέξοδα.


Ο κ. Στεργίου αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας τόνισε ότι :                                                                 


Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων που στόχο έχουν την εξοικονόμηση χρημάτων και την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους γιατί οι παιδαγωγικοί σκοποί δεν λαμβάνονται υπόψη. Είναι αντιπαιδαγωγικό και άκρως εξοντωτικό να μετακινούνται μαθητές σε τόσο μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο που διαμένουν.


Το υπουργείο παιδείας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του :


·         Τα γεωμορφολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής.


·         Την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κατοίκων.


·         Τις υπάρχουσες υποδομές των σχολικών μονάδων (αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμός κ.α.).


·         Τις κοινωνικές συνέπειες (μετοίκηση οικογενειών και παραπέρα ερήμωση της περιοχής μας).


Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιχείρηση συνένωσης ή κατάργησης των σχολικών μας μονάδων.


Ο κ. Στεργίου έθεσε επίσης υπόψη του  διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την έλλειψη καθηγητή Πληροφορικής στο ΕΠΑ.Λ. Μαντουδίου από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ζήτησε την άμεση κάλυψη της θέσης.


Τελειώνοντας τόνισε πως το υπουργείο παιδείας θα πρέπει να κάνει πράξη το λογότυπο «Πρώτα ο μαθητής».


Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχόλια