Ομόφωνη απόφαση να μην ενταχθούν οι περιοχές Δέλτα Κηρέως και η Κοιλάδα Προκοπίου στο NaturaΤο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα έγινε αφορμή να συζητηθούν εκ νέου θέματα που αφορούν στο δίκτυο Natura 2000, τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς και τους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχουν ήδη προκληθεί έντονες αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στην ανάπτυξη αρκετών περιοχών.

Η Ελλάδα είναι γνωστό πως ενέταξε το όρος Κανδήλι και το όρος Δίρφυ Πυξαριά στο δίκτυο Natura σαν Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία έκταση 62.000 στρεμμάτων. Το ζητούμενο για τον Σύλλογο "kireas.org" ήταν να ενταχθεί η κοιλάδα του Προκοπίου και το Δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Natura 2000 σαν Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με στόχο την καλύτερη προστασία της περιοχής από τη στιγμή μάλιστα που είχε συμπεριληφθεί και στον επιστημονικό κατάλογο Life, γεγονός που θα σήμαινε τη δέσμευση αρκετά μεγαλύτερης έκτασης. 

Το θέμα της ένταξης της κοιλάδας Προκοπίου και Δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Natura 2000 ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν να μη γίνει περαιτέρω δέσμευση της περιοχής και να μην ενταχθεί στο δίκτυο Natura η Κοιλάδα Προκοπίου και το Δέλτα Κηρέως.

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο Δήμαρχος κ.Ψαρρός Ανέστης σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση υπενθύμισε ότι στον επιστημονικό κατάλογο από το 1994 είχε συμπεριληφθεί εκτός απο τα 62.000 στρέμματα του ορεινού όγκου Κανδηλίου και Πυξαριά και η ευρύτερη περιοχή του κάμπου Μαντουδίου, εκατέρωθεν του ποταμού, στην οποία βρίσκονται αγροκτήματα, αλλά και οι εγκαταστάσεις πρώην Σκαλιστήρι και Παπαστρατή. ..............

Σχόλια

 1. Φθηνά την γλυτώσαμε, τώρα θα μπορούμε να χτίζουμε όπου γουστάρουμε, αν και από ότι ακούω η επίμαχη διάταξη στο νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί

  Αλλοίμονο κύριε Ψαρρε αν οι περιοχές που είναι να ενταθούν στο δίκτυο Νατουρα αποφασιζόταν από τα δημοτικά συμβούλια και από τους συλλόγους. Δεν θα υπήρχε Νατουρα. Ρίξτε μια ματιά στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου να δείτε γιατι δεν μπορούν να προβληθούν οι λόγοι που θέτετε.

  Ίσως θα έπρεπε να ενημερωθείτε καλύτερα για το θέμα πριν γελοιοποιηθείτε και γελοιοποιήσετε το δημοτικό σας συμβούλιο με την άγνοια σας και αυτήν την ανακοίνωση. Μια έγκυρη πηγή θα σας ενημέρωνε για τις διαδικασίες ένταξης περιοχών στο δίκτυο Νατουρα και τα περιθωρια παρεμβασης σας.

  Για αυτούς που ανησυχούν για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ίσως να μην γνωρίζουν ότι ολόκληρο το Πήλιο , το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και ολόκληρη η Μεσσηνιακή Μάνη, όλες τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νατουρα και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα περεταίρω ανάπτυξης. Σχεδόν ολόκληρη η Κυανή ακτή στην Νότια Γαλλία από τις Καννες μεχρι τον Σαν Τροπεζ είναι ενταγμένη στο Νατουρα και συνεχίζει να αναπτύσσεται τουριστικά . Μακάρι να είχαμε και εμείς τον τουρισμό τους.

  Οι δε ανησυχούντες αγρότες Μαντουδίου ίσως να αγνοούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου (955 χιλιάδες στρ.) ο εύφορος κάμπος της Λαμίας στο Σπερχειο( 475 χιλιάδες στρ) και ο κάμπος του Λαγκαδά/Βόλβης ( 275 χιλιάδες στρ.) είναι όλοι ενταγμένοι στο δίκτυο Νατούρα. Γιατί δεν διαμαρτύρονται οι αγρότες σε αυτες τις περιοχες; Ίσως να γνωρίζουν κάτι που δεν γνωριζουμε εμεις. Οι αγρότες στις περιοχές Νατουρα χρηματοδοτούνται παραπανω από την ΕΕ. Για την Ελλάδα 1,7 δις. Ευρω της ΕΕ σε σύνολο 5 δις. για αγροτική ανάπτυξη (περίοδος 2007-2013) προορίζονται ειδικά για τους αγρότες σε περιοχές Νατουρα.

  Οι αγρότες των περιοχών Νατουρα παίρνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από τους άλλους αγρότες.
  Ο τρόπος που καλλιεργούνται οι εκτάσεις στην περιοχή μας δεν έχει βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον και δεν θα επηρεάζονταν με την ένταξη τους.
  Στην Ελλάδα 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικών εκτάσεων είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νατουρα χωρις να επηρεάζεται η παραγωγικότητα τους.

  Ξέχασα να αναφέρω ότι η Ευρωπαϊκή ένωση χρηματοδοτεί την προστασία και την διαχείριση των ενταγμένων περιοχών και τα σχεδια διαχειρισης τους κατρτιζονται εν μερει απο την τοπικη αυτοδιοικηση. Αλλά, ξέχασα λεφτά έχουμε.

  Δεν πειράζει μπορεί να γελοιοποιηθήκατε για την άγνοια σας αλλά γίνατε προσωρινά ήρωας στα «μάτια» των τυφλών και των ανίδεων.
  Για να σας εφησυχάσω η περιοχή έχει ελάχιστες πιθανότητες να ενταχτεί στο Νατουρα, όχι για την «Πύρρεια» απόφαση του δημοτικού συμβούλιου αλλά για άλλους λόγους που σχετίζονται με την οδηγία για τα ενδιαιτήματα και δεν προτίθεμαι να σας τους αναφέρω . Μπορείτε να του αναζητήσετε μόνος σας . Ο τέταρτος ενημερωμένος κατάλογος Τόπων Κοινοτικής Σημασίας Νατουρα δημοσιεύεται σε λίγες εβδομάδες και η περιοχή δεν είναι μέσα, φυσικά όχι γιατί τους μεταπείσατε εσείς και οι αποφάσεις σας.

  Ο Λύντον Τζόνσον έλεγε ότι η φτώχεια έχει πολλές αιτίες, αλλά η ρίζα της είναι η άγνοια. Δυστυχώς ο συνδυασμός της άγνοιας με την εξουσία είναι καταστροφικός για όλους μας. Θα σας παρακαλούσα να περιμαζέψετε ότι έχει απομείνει από το κύρος σας σαν Δήμαρχος και για το κάλο όλων μας στο μέλλον να ενημερώνεστε καλύτερα πριν γελοιοποιήστε με αυτό τον τρόπο Πανελλαδικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η στιγμή που διαλέχτηκε να συζητηθεί αυτό το θέμα μέσα την γενική αναστάτωση και παραφιλολογία που παρακινείται από τα ΜΜΕ των υπερεργολαβων με το νομοσχέδιο Νατούρα δεν είναι τυχαία. Ο λόγος που έγινε όπως έγινε αυτή η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο είναι αντιληπτός σε όλους .
  Κύριε Ψαρρέ τώρα θα πρέπει να ασχοληθείτε και με άλλα θέματα τα όποια μπορείτε να τα αλλάξετε με τις αποφάσεις σας χωρίς να διατρέχετε κίνδυνο γελοιοποίησης και σας έχουν θέσει επίμονα οι τοπικοί σύλλογοι.

  Γιατί δεν συζητάτε το αίτημα για κοινωνικό διάλογο για την ΒΙΠΕ; Ως γνωστόν η ΤΕΡΝΑ μπήκε στην διαχείριση σκουπιδιών. Αν γίνει η ΒΙΠΕ κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει την καύση σκουπιδιών. Τι κάνετε για να προλάβετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κύριε Ψαρρέ; Έχετε πάρει εγγυήσεις από την ΤΕΡΝΑ ότι δεν θα γίνει καύση σκουπιδιών; Από oτι γνωρίζω η ΤΕΡΝΑ δεν έχει δεσμευτεί ενάντια σε κάτι τέτοιο, εκτος και αν δεν σας καίγετε καρφί αν θα καίνε σκουπίδια στο Μαντουδι. Λένε ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Εσείς ποτέ θα ξεκινήσετε; Αν συμβεί κάτι και έρθουν τα σκουπίδια το βάρος της ευθύνης θα πέσει πάνω σας για ολιγωρία.

  Υπάρχει και το ξεπούλημα των απαλλοτριωμένων δεξαμενών πετρελαίου στο Μαντουδι, με υπόνοιες για σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τι ενέργειες κάνετε πάνω σε αυτό το θέμα, μήπως τα έχετε κάνει πλακάκια με τον Ενωτιάδη και τον συγκαλύπτετε; Υπήρξε προεκλογική συμφωνία μαζί του; Για να απομακρύνετε τις οποιεσδήποτε σκιές δεν θα έπρεπε να το διερευνήσετε και να κινήσετε τις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον όλων των υπαίτιων.


  Υψηλόβαθμο στέλεχος σας κύριε Ψαρρε έχει κατηγορηθεί ότι πληρωνόταν από δημόσια υπηρεσία χωρίς να προσφέρει εργασία τα τελευταία 4 χρόνια. Το αδίκημα αυτό δεν έχει παραγραφεί, και οι καταγγελίες είχαν κατατεθεί επίσημα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Κηρεως από την αντιπολίτευση. Ο κ. Ενωτιάδης τότε για γνωστούς λογούς το έθαψε. Η καταγγελία είναι όμως ανοιχτή για το νεο δημοτικο συμβουλιο.
  Δεν σας απασχολεί το ενδεχόμενο ότι ένα άτομο που μπορεί να είναι κοινός απατεώνας διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία του δήμου και να το εμπιστεύεστε με μια θέση ευθύνης;

  Δεν οφείλετε κάποιες εξηγήσεις σε εμάς τους δημότες ότι δεν έχετε αναθέσει σοβαρές αρμοδιότητες και διαχειριση δημοτικων οικονομικων πορων σε κάποιον κοινό απατεώνα;

  Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.

  Κύριε Περήφανε δεν θα πρέπει να πάρετε και εσείς τις ευθύνες σας και να βγείτε επιτέλους από το μοιρολόγημα της ήττας σας και να θέσετε στο τραπέζι αυτά και αλλα θέματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα Γιώτα το πέτυχες !! Τι να μπορέσει να πει ο Περήφανος που έρχεται από στιγμή σε στιγμή το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου και η αργία που του έχουν επιβάλει από το 2010 και δεν την έχει εκτίσει ακόμη!!! Για αυτά τρέχει με τον κουμπάρο του τον Σκανδαλίδη. Που να βρει χρόνο για τον Δήμο. Δεν τον είδες προχθές που μπέρδευε την κλιματική αλλαγή με το Νατούρα. Αλήθεια τώρα που ψήφισε και αυτός την άρνηση τι λένε οι φίλοι του "οικολόγοι" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε περιοχές Νατουρα δεν επιτρέπονται εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, δηλαδή το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και η ΒΙΠΕ. Ο μόνος χαμένος αν η περιοχή γινόταν Νατουρα θα ήταν η ΤΕΡΝΑ. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο αρχι-λακές της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι που με την πονηριά του παγίδεψε όλο το δημοτικό συμβούλιο. Τις « παρουσιάσεις» τις ανέθεσε στην γνωστή θεραπαινίδα του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. κύριε Ψαρρέ πόσο σημαντική είναι πραγματικά η τιμιότητα σαν αξία στην διοίκηση σας; Οι παραπάνω καταγγελίες για στέλεχος της ηγετικής ομάδας σας είναι σοβαρές για να παραβλεφτούν, ειδικά αυτή την περίοδο των σκανδάλων.

  Θα πρέπει λοιπόν

  ή
  να διαψεύσετε δημοσίως ότι το στέλεχος σας ουδέποτε έλαβε χρήματα από δημόσια υπηρεσία για εργασία που όφειλε να προσφέρει χωρίς να την προσφέρει και ότι τα όσα διαδίδονται είναι ψέματα

  ή

  αν το θέμα είναι υπό διερεύνηση και δεν μπορετέ να κάνετε αυτήν την διάψευση τότε θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί η αλήθεια

  ή
  μπορεί να προσπαθήσετε να το κουκουλώσετε προσποιούμενος ότι δεν έχετε αντιληφτεί τίποτα ή επικαλούμενος ότι οι εκλογές μπορούν να υποκαταστήσουν την δικαιοσύνη τότε να πρέπει να χώσουμε όλοι τα κεφάλια μας στην άμμο ή να στραφούμε για βοήθεια στην Θεία Δίκη

  Θέλω να ελπίζω ότι η εξωλογική αυτη επιλογή σας δεν είναι το τίμημα κάποιων προεκλογικών συμφωνιών. Όπως και να έχει η παρουσία του στην ηγετική ομάδα σας δημιουργεί αμφισβητήσεις στην εντιμότητα και αξιοπιστία ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής η οποία θα δυσκολευτεί να κερδίσει τον σεβασμό μας και την εμπιστοσύνη μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο στόχος είναι η εξουδετέρωση του Kireas.org. Είναι τυχαίο που δεν κλήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο να παρουσιάσουν τις θέσεις τους; Είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Μαντουδιανού αντιδημάρχου και στην συνάντηση των φορέων για τον πολιτισμό και στο δ.σ. για το Νατούρα ενάντια αυτού του συλλόγου; Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ψίθυροι ενάντια του Kireas.org για δήθεν εμπόδια στο ένα και στο άλλο έρχονται πάντα από ανθρώπους του αντιδημάρχου. Γιατί πάντα από τους δικούς του ανθρώπους; Γιατί θέλει να τους ξεφορτωθεί τόσο απελπισμένα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.