Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΠΟΤ προς Συμεών Κεδίκογλου: Υπάρχει κατάλληλο ακίνητο για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόρειας Εύβοιας

Ο βουλευτής ανακίνησε προ μηνών το ζήτημα ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια, προϋπόθεση για την οποία είναι η ανεύρεση του κατάλληλου ακινήτου, και σήμερα, κατόπιν σχετικών πιέσεών του, το υπουργείο Πολιτισμού απαντάει ότι προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του δωρηθέντος και αναπαλαιωμένου ακινήτου στα Καμάρια Ιστιαίας, πρώην ιδιοκτησίας Αγγ. Βλαχοθανάση.
Το ζήτημα της ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια παρουσιάζει στασιμότητα από το 2001 μέχρι σήμερα καθώς το Υπουργείο και η αρμόδια ΙΑ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) είχαν αξιολογήσει μη κατάλληλα τα ακίνητα που έχουν κατά καιρούς προτείνει οι δημοτικές αρχές για τη στέγασή του.


Συγκεκριμένα, με βάση την απάντηση του Υπουργείου στον κ. Κεδίκογλου, η ΙΑ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και η Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών κτηρίων απαντούν κρίνουν ακατάλληλη τη θέση του οικοπέδου στη θέση «Περιβολάκια», στην περιοχή των Ωρεών, ενώ, όσον αφορά στα τρία κτήρια, που έχει προτείνει εναλλακτικά ο δήμος, γνωστά ως «Οχυρά» κάτω από το Κάστρο των Ωρεών, δεν θεωρούνται κατάλληλα για την έκθεση των αρχαίων, «δεδομένου ότι δεν αποτελούν ενιαίο εκθεσιακό χώρο και τυχόν αξιοποίησή τους με το σκοπό της δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μουσειολογικής αφήγησης και την έλλειψη της συνοχής όσον αφορά στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης και αρχαιολογικής εικόνας της περιοχής.»


Κατάλληλο όμως θεωρεί, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, η αρμόδια ΕΠΚΑ το αναπαλαιωμένο ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας Αγγ. Βλαχοθανάση, χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα, για τη στέγαση των αρχαιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας και του σχετικού προσωπικού (αρχαιολόγου, φύλακα αρχαιοτήτων, συντηρητών), το οποίο διαθέτει χώρο και για την κάλυψη αποθηκευτικών αναγκών που προκύπτουν από τις σωστικές ανασκαφές.


Ο κ. Κεδίκογλου εκφράζει την ικανοποίησή του που το Αρχαιολογικό Μουσείο της Β. Εύβοιας, βγαίνει από τα συρτάρια, όπου παρέμενε από το 2001 και διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές του για την ευόδωση του στρατηγικού αυτού στόχου για την περιοχή της ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου Βόρειας Εύβοιας, προγραμματίζοντας άμεσα και μια συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού του υπουργείου, την κυρία Μενδώνη.


Τέλος, επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει να ειδωθεί με στενά τοπικιστικά κριτήρια, καθώς Ωρεοί και Καμάρια ανήκουν στον ενοποιημένο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Μουσείο αφορά όλη τη Βόρεια Εύβοια.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην ερώτηση του βουλευτή κ. Συμεών Κεδίκογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.