Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

κατασκευή δύο ακόμα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Πευκί-Ασμηνίου
Απάντηση δόθηκε σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου, η οποία αφορούσε έγγραφο του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Κεφάλες Ασμηνίου», με το οποίο ζητούσαν την  κατασκευή δύο ακόμα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Πευκί-Ασμηνίου-Κεφάλες, προκειμένου να προστατευθούν οι αγροτικές ιδιοκτησίες.


Επίσης, λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την προσθήκη τους, παρακαλούσαν άμεσα για την κατασκευή χερσαίου κυματοθραύστη με λιθοριπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το έργο της τοποθέτησης κυματοθραυστών έγινε για την προστασία από τη διάβρωση που προκαλεί η θάλασσα σε εδάφη αστικών-οικιστικών περιοχών Πευκί-Ασμηνίου, ωστόσο, διαπιστώθηκε ζημιά πέρα του τρίτου κυματοθραύστη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα κάλυπτε θαλάσσια έκταση 5 χιλιομέτρων.


Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδης Ιωάννης απάντησε, ότι για την προστασία από τη διάβρωση των ακτών στην περιοχή από τον οικισμό Κεφάλες Ασμηνίου έως το Πευκί η αρμόδια Υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις:


1.      Επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «κατασκευές για την προστασία του παραλιακού δρόμου από Κεφάλες Ασμηνίου έως Πευκί Νομού Ευβοίας».


2.      Επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Προστασία οδού προς Κεφάλες Ασμηνίου έως Πευκί».


3.      Επί της οριστικής  μελέτης για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Προστασία οδού προς Κεφάλες Ασμηνίου έως Πευκί».


4.      Επί εργασιών εκτέλεσης τεχνικού έργου προστασίας από τη διάβρωση έμπροσθεν δύο ξενοδοχείων στον οικισμό Κεφάλες.


Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου θα τοποθετηθεί επί περαιτέρω μελετών, που θα τις διαβιβαστούν.


Έκανε, επίσης, γνωστά τα εξής:


«Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλιού αιγιαλού γίνεται από Επιτροπή η οποία συγκροτείται σε επίπεδο νομού με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και με την προβλεπόμενη από το νόμο σύνθεση. Η διάβρωση των ακτών δημιουργεί νέα γραμμή αιγιαλού και παραλίας και κατά το άρθρο 12 του ν. 2971/2001, εφόσον η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η ακτή διαβρώνεται από τη θάλασσα επιτρέπεται η κατασκευή κατά τις διατάξεις περί δημοσιών έργων των αναγκαίων τεχνικών έργων στον αιγιαλό, στην παραλία ή στη θάλασσα για την αποτροπή της διάβρωσης.


Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό κτήμα, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του και με την επίβλεψη μηχανικού, τα ανωτέρω προστατευτικά έργα βάσει μελέτης που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία θα έχει τον έλεγχο του έργου.


Τα έργα ανήκουν στο Δημόσιο και εκτελούνται κατόπιν αδείας του Υπουργού Οικονομικών που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ, του ΥΘΥΝΑΛ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και απλή γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ύστερα από εμπεριστατωμένη ακτομηχανική μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και ύστερα από την προβλεπόμενη από το ν. 1650/1986 μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε περίπτωση παραδοσιακών οικισμών απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για αυτούς υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.


Η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΘΥΝΑΛ δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών γνωμοδοτεί μόνο επί προτεινόμενων έργων».


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …