Ζημιές από πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής Μαντουδίου
Σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της ζημιάς στη Βαμβακοκαλλιέργεια από τη προσβολή τους από το πράσινο σκουλήκι στη περιοχή Μαντουδίου.Επισημαίνουμε ότι εχουν δηλωθει και στον ΕΛΓΑ

Επειδή υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν έχουν παραδώσει βαμβάκι πάνω από το οριο των 200 κιλών και κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη επιδότηση παρακαλούμε μας γνωρίσετε τα σχετικά για την ενημέρωση των πληγέντων αγροτών μας.Σχετικό :


ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 15-10-2010-


 Εξατομίκευση των ζημιών στο βαμβάκι και δίκαιες αποζημιώσεις.


 «Για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί εξατομίκευση της ζημιάς για κάθε παραγωγό. Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του βαμβακιού θα γίνεται και η καταγραφή της ζημιάς ούτως ώστε το αρχείο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου» ανέφερε, μεταξύ..... άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας και στο Δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσανάκη.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου και το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής:


Κύριε υπουργέ, ας ξεκινήσουμε από το βαμβάκι και την επιδρομή του «πράσινου σκουληκιού»…


 Θέλω μαζί να υπογραμμίσουμε μερικές πραγματικότητες πριν έρθουμε στο «σκουλήκι». Με την παρέμβαση του Υπουργείου βοηθήσαμε ώστε η φετινή υψηλή χρηματιστηριακή τιμή να φθάσει στον παραγωγό. Επιπλέον διασφαλίσαμε ότι το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου με το μισό ποσό να προκαταβάλλεται τις επόμενες μέρες. Αποφασίσαμε ακόμη να καλύψουμε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και αυτούς που θα παραδώσουν λόγω της ζημιάς λιγότερα από 200κιλά ανά στρέμμα, εξασφαλίζοντας την καταβολή του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σημειώνω ότι αυτή η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 200εκ.Ε. Μπορεί να πεί κανείς ότι είναι μία « πρώτη αποζημίωση» .

Όμως, οι αγρότες διατείνονται ότι αν το υπόλοιπο της ζημιάς πληρωθεί μέσω των ΠΣΕΑ θα πάρουν ψιχία 2-4ευρω ανά στρέμμα και η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα που μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια. Τι απαντάτε;


 Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το σημαντικό είναι ότι φέτος θα εφαρμόσουμε για πρώτη φορά την εξατομίκευση της ζημιάς για κάθε παραγωγό. Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του βαμβακιού θα γίνεται και η καταγραφή της ζημιάς ούτως ώστε το αρχείο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου. Ήδη άρχισε ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ και γνωρίζουμε τη ζώνη και το ύψος, της ζημιάς καθώς και ποια είναι η πραγματική καλλιέργεια και ποια όχι γιατί υπάρχουν και τέτοιες. Ακόμη, ενημέρωσα για το πρόβλημα τα κοινοτικά όργανα και ζητήσαμε να τεθεί εκτάκτως το θέμα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών που συνέρχεται στις 25 Οκτωβρίου. Δέσμευσή μας είναι το σύνολο της ζημιάς να καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ακόμη και με προκαταβολές αν μέχρι τότε δεν υπάρχει η τελική έγκριση.


 Και τα ψιχία των ΠΣΕΑ;


 Δεν πρόκειται να πάμε σε ισοπεδωτικές λογικές και πρακτικές που καταλήγουν στα 2 ή 4 Ευρώ. Με την εξατομίκευση θα διασφαλίσουμε δίκαιη και αναλογική κάλυψη της ζημιάς που θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Απλά θα καλυφθούν αυτοί που πραγματικά έπαθαν ζημιά.


 Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα των φορέων για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ;


 Δεν μπορεί η πρώτη πράξη εφαρμογής ενός νόμου και κανονισμού του οποίου ακόμη δε στέγνωσε το μελάνι στο ΦΕΚ να είναι η κατάφωρη παραβίασή του. Θα ανοίξει μια πόρτα όπου κάθε αίτιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα γίνεται πρόσχημα κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης. Εν τω μεταξύ η χώρα μας θα σωρεύει πρόστιμα που πληρώνει ο αγροτικός κόσμος στο σύνολό του και κάθε φορολογούμενος πολίτης. Σας θυμίζω ότι μόλις προχθές ρυθμίσαμε συσσωρευμένα χρέη ύψους 3,8 δις Ευρω του ΕΛΓΑ.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ


ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ  ΕΥΒΟΙΑΣ


Τ.Κ. 34 004
 

Σχόλια