Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζημιές από πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής Μαντουδίου
Σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της ζημιάς στη Βαμβακοκαλλιέργεια από τη προσβολή τους από το πράσινο σκουλήκι στη περιοχή Μαντουδίου.Επισημαίνουμε ότι εχουν δηλωθει και στον ΕΛΓΑ

Επειδή υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν έχουν παραδώσει βαμβάκι πάνω από το οριο των 200 κιλών και κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη επιδότηση παρακαλούμε μας γνωρίσετε τα σχετικά για την ενημέρωση των πληγέντων αγροτών μας.Σχετικό :


ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 15-10-2010-


 Εξατομίκευση των ζημιών στο βαμβάκι και δίκαιες αποζημιώσεις.


 «Για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί εξατομίκευση της ζημιάς για κάθε παραγωγό. Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του βαμβακιού θα γίνεται και η καταγραφή της ζημιάς ούτως ώστε το αρχείο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου» ανέφερε, μεταξύ..... άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας και στο Δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσανάκη.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου και το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής:


Κύριε υπουργέ, ας ξεκινήσουμε από το βαμβάκι και την επιδρομή του «πράσινου σκουληκιού»…


 Θέλω μαζί να υπογραμμίσουμε μερικές πραγματικότητες πριν έρθουμε στο «σκουλήκι». Με την παρέμβαση του Υπουργείου βοηθήσαμε ώστε η φετινή υψηλή χρηματιστηριακή τιμή να φθάσει στον παραγωγό. Επιπλέον διασφαλίσαμε ότι το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου με το μισό ποσό να προκαταβάλλεται τις επόμενες μέρες. Αποφασίσαμε ακόμη να καλύψουμε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και αυτούς που θα παραδώσουν λόγω της ζημιάς λιγότερα από 200κιλά ανά στρέμμα, εξασφαλίζοντας την καταβολή του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σημειώνω ότι αυτή η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 200εκ.Ε. Μπορεί να πεί κανείς ότι είναι μία « πρώτη αποζημίωση» .

Όμως, οι αγρότες διατείνονται ότι αν το υπόλοιπο της ζημιάς πληρωθεί μέσω των ΠΣΕΑ θα πάρουν ψιχία 2-4ευρω ανά στρέμμα και η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα που μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια. Τι απαντάτε;


 Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το σημαντικό είναι ότι φέτος θα εφαρμόσουμε για πρώτη φορά την εξατομίκευση της ζημιάς για κάθε παραγωγό. Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του βαμβακιού θα γίνεται και η καταγραφή της ζημιάς ούτως ώστε το αρχείο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου. Ήδη άρχισε ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ και γνωρίζουμε τη ζώνη και το ύψος, της ζημιάς καθώς και ποια είναι η πραγματική καλλιέργεια και ποια όχι γιατί υπάρχουν και τέτοιες. Ακόμη, ενημέρωσα για το πρόβλημα τα κοινοτικά όργανα και ζητήσαμε να τεθεί εκτάκτως το θέμα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών που συνέρχεται στις 25 Οκτωβρίου. Δέσμευσή μας είναι το σύνολο της ζημιάς να καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ακόμη και με προκαταβολές αν μέχρι τότε δεν υπάρχει η τελική έγκριση.


 Και τα ψιχία των ΠΣΕΑ;


 Δεν πρόκειται να πάμε σε ισοπεδωτικές λογικές και πρακτικές που καταλήγουν στα 2 ή 4 Ευρώ. Με την εξατομίκευση θα διασφαλίσουμε δίκαιη και αναλογική κάλυψη της ζημιάς που θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Απλά θα καλυφθούν αυτοί που πραγματικά έπαθαν ζημιά.


 Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα των φορέων για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ;


 Δεν μπορεί η πρώτη πράξη εφαρμογής ενός νόμου και κανονισμού του οποίου ακόμη δε στέγνωσε το μελάνι στο ΦΕΚ να είναι η κατάφωρη παραβίασή του. Θα ανοίξει μια πόρτα όπου κάθε αίτιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα γίνεται πρόσχημα κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης. Εν τω μεταξύ η χώρα μας θα σωρεύει πρόστιμα που πληρώνει ο αγροτικός κόσμος στο σύνολό του και κάθε φορολογούμενος πολίτης. Σας θυμίζω ότι μόλις προχθές ρυθμίσαμε συσσωρευμένα χρέη ύψους 3,8 δις Ευρω του ΕΛΓΑ.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ


ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ  ΕΥΒΟΙΑΣ


Τ.Κ. 34 004
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …