Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ερώτηση της κυρίας Περλεπέ για την πάταξη της κερδοσκοπίας στη τιμή της βρώσιμης ελιάς».


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στη τιμή της βρώσιμης ελιάς

τόσο στο Νομό  και στη Βόρεια Εύβοια, όσο και γενικότερα.


Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:


«Σοβαρές υπόνοιες για εναρμονισμένες τιμές από εμπόρους, στην αγορά της βρώσιμης ελιάς, αναφέρουν με σχετική καταγγελία τους, αγρότες-καλλιεργητές της Β. Εύβοιας.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου η τιμή πώλησης της βρώσιμης ελιάς ξεκίνησε πολύ χαμηλά, δηλαδή 1,20 ευρώ το κιλό, για την καλύτερη ποιότητα.


Στη συνέχεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 0, 70 ευρώ το κιλό, άρα κάθε εβδομάδα η τιμή πέφτει συντονισμένα κατά 10 λεπτά το κιλό.


Οι εξαιρετικά μικρές αυτές τιμές για τους παραγωγούς με τη ραγδαία και συνεχή πτώση τους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ αγοράς και πώλησης (φεύγει 0,80 ευρώ από τον παραγωγό και καταλήγει με 5,60 ευρώ στον καταναλωτή), δείχνουν απαράδεκτα κερδοσκοπικά παιγνίδια, που το κράτος με τους αρμόδιους φορείς του θα πρέπει να σταματήσει άμεσα.


Κατόπιν των ανωτέρω,


                                  Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί


1.      Πώς θα παρέμβουν ώστε να προστατευθούν οι αγρότες-καλλιεργητές της βρώσιμης ελιάς, στη Βόρεια Εύβοια αλλά και γενικότερα, από την κερδοσκοπία των μεσαζόντων σε βάρος τους.


2.      Πώς θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου και συγκεκριμένα η Αγορανομία, ώστε να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για  τη διασφάλιση του σωστού ζυγίσματος του καρπού   και για να συγκρατείται η τελική τιμή της ελιάς.


3.      Πότε θα παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει τα σχετικά στοιχεία και τις καταγγελίες για εναρμονισμένες τιμές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε κάθε περιοχή παραγωγής βρώσιμης ελιάς.


4.      Ποια μέτρα θα λάβουν για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία από την κερδοσκοπία της σημαντικότατης αυτής καλλιέργειας, που είναι εθνικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και πώς εντέλει θα διαφυλαχθούν και τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών πολιτών».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …