Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ομιλία Σιμου Κεδικογλου για τον Προϋπολογισμό
 «Η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής στραγγαλίζει κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση»


Καινοτόμες αναπτυξιακές προτάσεις, ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης παρουσίασε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2011.


Όπως σημείωσε: «από  τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τον εισαγόμενο προς ψήφιση

προϋπολογισμό απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή προοπτική, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση».


Τόνισε την  ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα υποδομής, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, μέγιστο λάθος την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, κάνοντας  ιδιαίτερη αναφορά στην Εύβοια, η  ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται άμεσα από την κατασκευή του κεντρικού οδικού άξονα. « Επιτέλους-είπε- μετά από 20 χρόνια οι μελέτες είναι έτοιμες για την κατασκευή του. Με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο η Εύβοια μπορεί να γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας».


Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποίησης αναπτυξιακών έργων είναι  οι προτάσεις καινοτόμων Συμπράξεων Δημοσίων- Ιδιωτικού Τομέα, όπως η παραχώρηση έκτασης του δημοσίου  για 30 χρόνια με άδεια κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του δρόμου. Δυστυχώς, όμως, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου,  αυτός ο  προϋπολογισμός δεν προσφέρει τέτοιο πεδίο.  


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στη συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία και  επισήμανε, ότι η κυβέρνηση κινείται  σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έγιναν περικοπές κινήτρων για τους νέους αγρότες, πάγωσαν τα αναπτυξιακά έργα του προγράμματος Μπαλτατζής, ξεγράψανε τους αλιείς στις κοινοτικές διαβουλεύσεις και προχώρησαν στην κατάργηση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που είναι αναγκαία η γεωπονική αλλά και η οικονομοτεχνική καθοδήγηση των αγροτών.


«Το ζητούμενο- είπε χαρακτηριστικά- είναι να μπορέσει ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας. Για να το έχει όμως αυτό πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα των δεινών του αγροτικού τομέα, που είναι ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου».


Πρόσθεσε, πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα  φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις αγροτικών κλήρων σε μεγαλύτερες καλλιέργειες, ενώ μία ακόμα πρόταση είναι η άμεση διασύνδεση των Ομάδων παραγωγών με την αγορά παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.


Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, επισήμανε, ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, δηλαδή η φοροδιαφυγή στη διακίνηση».


Αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι η τήρηση βιβλίων αποθήκης και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση της κίνησης προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.


Συνέχισε, εκφράζοντας την αμφιβολία του για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον υπερτροφικό  δημόσιο τομέα αναφέροντας, ότι συνεχίζεται η    προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων ΚΤΕΟ εις βάρος των μικρομεσαίων ιδιωτών, αλλά και της οδικής ασφάλειας και ευνοείται σκανδαλωδώς πολυεθνική αλυσίδα, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές μονοπωλιακών καταστάσεων.


Τέλος, καυτηρίασε την καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, λέγοντας:


«Είστε 15 μήνες στην κυβέρνηση και ακόμα δεν έχετε φέρει στη Βουλή το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για προσέλκυση οποιουδήποτε επενδυτή.


Αδρανοποιήσατε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του Χρήστου Φώλια, που είχε αποσπάσει ευμενέστατα σχόλια από διεθνείς οικονομικούς κύκλους κι ακόμα δεν έχετε φέρει το δικό σας νόμο, ενώ θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ψηφιζόταν από αυτή τη Βουλή, αλλά εσείς προτιμήσατε να προτάξετε τη ψήφο στους μετανάστες.


Το ζήτημα της προσέλκυσης των επενδύσεων είναι το κατ' εξοχήν που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.


Το πρώτο που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, προκειμένου να αποδώσει η επένδυσή τους. Τους απομακρύνει το ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων αλλαγών και δε νομίζω να πιστεύετε ότι θα παραμείνετε διαρκώς στην εξουσία για τις επόμενες δύο δεκαετίες.


Η Ελλάδα έχει στραγγίξει από ρευστό και χρειάζεται νέο, καθαρό χρήμα, όχι δηλαδή από δανεισμό.


Και αυτό εισάγεται με δύο τρόπους σε μία οικονομία: με αύξηση των εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το αδιέξοδο των κυβερνητικών χειρισμών.»


Ο Σίμος Κεδίκογλου συνέχισε, κάνοντας λόγο για την  «αυτοκτονική πολιτική», η οποία ακολουθείται στον τομέα των εξαγωγών, καθώς έχει επιβληθεί στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ΦΠΑ- κάτι που δεν ισχύσει στις αντίστοιχες εταιρείες άλλων χωρών και εκτός αυτού παρακρατείται παράτυπα.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε,  έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων ειδικά σε μία περίοδο που τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ,  σε μια περίοδο που θα έπρεπε να τους αναγάγουμε σε πρότυπο της κοινωνίας μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …