Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λ Ι Μ Ν Η : ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

                                       


            ΦΙΛΙΠΠΟΣ Σ. ΑΥΓΕΡΟΣ    Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε στο ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΟΥ ΝΙΩΝ, ΛΙΜΝΗ- έτσι το ονομάζουν οι δημιουργοί του-συναυλία βυζαντινής μουσικής που έδωσε η Ελληνική βυζαντινή χορωδία του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου η οποία ήτανκαι η πρεμιέρα για το θέατρο"Από Θεού γαρ δει άρχεσθαι".   Μόλις κατά τις 8 το βράδι διαβήκαμε την εξωτερική είσοδο στο χώρο και προχωρήσαμε…..άρχισε να διαγράφεται μπροστά και δεξιά μας, φωλιασμένο  στην απόληξη του πρανούς ενα  όμορφο έργο τέχνης για τις τέχνες.ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ του κ Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της συζύγου κ. Βάνας Ξένου. Το οπτικό μας πεδίο οριοθετούνταν στο περί γραμμά του από τα γουστόζικα φαναράκια(Η ΔΕΗ δεν είχε θέση εκεί) με τα αναμμένα κεριά τοποθετημένα στις γραμμές των τμημάτων που απαρτίζουν το χώρο των καθισμάτων.

     Αρμονικά προσαρμοσμένο στο φυσικό περίγυρο το σώμα του θεάτρου αποτελεί αποκύημα  των συντελεστων  ΄'εμπνευσης, φαντασίας, γνώσης, τέχνης, συνολικής αντίληψης του περιβάλλοντος χώρου,( με σεβασμό σ'  αυτόν) .. με άλλα λόγια είναι δημιούργημα της ι  δ  έ  α  ς  που συνέλαβαν οι οικοδεσπότες..Το παν    η     ι δ έ α , και μετά η  πράξη..Μεράκι, γούστο , καλαισθησία, λιτότητα ..υπομονή……έδωσαν  μορφή  (=ευ-μορφία) σε ένα άμορφο, ίσως και απωθητικό , συνονθύλευμα υπολειμμάτων από τις προηγούμενες κατασκευές, σκεπασμένες με χώματα και φερτά υλικά . ..Όλα αυτά  με υπομονή, σύστημα και προσοχή, θα έλεγα ,αρχαιολογικής ανασκαφής, ξεκαθάρισαν και έδωσαν τη θέση τους στο καλαίσθητο θεατρικό σύνολο.    Τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που το συνθέτουν είναι. Η ΣΚΗΝΗ και απέναντι από τη σκηνή  τα καθίσματα(ε  δ  ω  λ  ι  α)  για τους θεατές-ακροατές σε επάλληλες σειρές ως εξης.Αριστερά και δεξιά δυο  ΚΛΙΜΑΚΕΣ  και στο κέντρο οι σειρές των καθισμάτων διαρθρωμένες σε ΔΙΑΖΩΜΑΤΑ.Όλα αυτά σε ευθύγραμμους σχηματισμούς.     Έτσι στο ΘΕΑΤΡΑΚΙ απέφυγαν επιμελώς να δώσουν τη μορφή, το σχήμα του αρχαίου Θεάτρου με το ημικυκλικό   " κ  ο  ί λ  ο  ν  ", για να διατηρηθεί, προφανώς, το ανάγλυφο του τοπίου χωρίς  αντιαισθητικούς  ,μάλλον αταίριαστους , τονισμούς ή εντυπωσιασμούς και προβολές.    Ως υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση τα τούβλα ,που μαζεύτηκαν από τις προγούμενες κατασκευές, χωμένα στο έδαφος του ευρύτερου χώρου ή σφηνωμένα σε τοιχία και τα οποία οι δημιουργοί τα αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο.   Το εγχείρημα του κ. Παναγιωτόπουλου παρέπεμψε τη σκέψη μας στο θέατρο του αείμνηστου Ν. Παπακωνσταντίνου, στην κορυφή της ορεινής Σέττας, στη  νότια Εύβοια, ανάμεσα στα έλατα, χωρίς ωστόσο τα δυο θέατρα να έχουν κοινά  κατάσκευαστικά ή μορφικά στοιχεία .    Σ'αυτόν λοπόν το χώρο , στο υπαίθριο θέατρο, απαλαύσαμε με κρατημένη την ανάσα τις βυζαντινές μελωδίες-θεσπέσια μυσταχωγία- για τις οποίες ευχαριστούμε τη χορωδία του κ.Λυκούργου Αγγελόπουλου και φυσικά τον ίδιο. Ευχαριστούμε επίσης τον κ.Αδάμη, σε ανασύσταση του οποίου ακούσαμε (ο γράφων τουλἀχιστον,για πρώτη φορά) την ακολουθία της Κυριακής των ΑγίωνΠροπατόρων εις τους τρεις παίδας εν καμίνω.   Τέλος συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους κ.Βάνα Ξένου και Αλέξανδρο Πναγιωτόπουλο των οποίων οφείλω να υπογραμμίσω την προσήνεια, την απλότητα, τη φυσικὀτητα στην παρουσία τους, το ανεπιτήδευτο της επικοινωνίας τους μαζί μας.     Κλείνοντας νομίζω ότι το σημαντικότερο σημείο της βραδιάς ήταν η εξαγγελία (υπόσχεση)του κ.Αλέξ. Παναγιωτόπουλου  ότι στο θέατρὀ του θα λαβαἰνουν χώρα καλλιτεχνικἐς-πολιτιστικές εκδηλώσεις ποιότητας.. Αυτό και η όλη βραδιά μας έκανε να νιώσουμε ότι το θέατρό του είναι θέατρο της ΛΙΜΝΗΣ.             Λ ί μ ν η   10 Σεπτεμβρίου 2010                                                           ΦΙΛΙΠΠΟΣ Σ. ΑΥΓΕΡΟΣ
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …