Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

kireas.org:γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο ΜαντούδιΗ γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι: “Η  πλήρης απόδειξη της θέσης εγκατάστασης είναι πραγματικά αδύνατη“   Τα τελευταία
  χρόνια η  «διαφάνεια» έχει  καταντήσει   η πιο κούφια λέξη στο ελληνικό γλωσσολογιο.   Το Δεκέμβρη του 2009 η Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) γνωμοδότησε θετικά για την υπέρ- μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 1.160  MWe. Η κοινή γνώμη ενημερώθηκε  τον Απρίλη του 2010 για την ύπαρξη της γνωμοδότησης από τον τύπο και την καθυστερημένη καταχώρηση της στα  δημοσιευμένα ηλεκτρονικά μητρώα της ΡΑΕ.  Σήμερα, έξι  μήνες μετά  κανείς δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση  να  ενημερώσει αυτούς που θα υποστούν  τις πιθανές  επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής παρόλο που πρόκειται για μια σημαντική εγκατάσταση.

 

προγραμματισμένη  μονάδα  θα έχει ισχύ  1.160  MWe  ή οποία αντιπροσωπεύει το 8% της  συνολικής εγκατεστημένης ισχύoς ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα (14.000 MWe). Θα παράγει   5.400  GWh  (Γιγα-βατώρες) ρεύμα  το χρόνο  ή το 9%  της συνολικής ηλεκτρικής  παραγωγής  της Ελλάδας σήμερα .  Θα εκπέμπει   3 εκατομμύρια  τόνους  διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως  ή το 4,3%  από τα  69 εκατομμύρια τόνους CO2  που έχει  δικαίωμα η Ελλάδα να εκπέμπει κάθε χρόνο μέχρι το 2012 (σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου της οδηγίας  2003/87/ΕΚ). Το ποσό των δικαιωμάτων εκπομπών CO2)  για το 2013-2020 θα μειωθεί μετά τις δεσμεύσεις της ΕΕ και της χώρας μας  στη κλιματική σύνοδο της Κοπεγχάγης (οδηγία 2009/29/ΕΚ).

Ο
kireas.org  θεωρεί ότι οι  κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει  να γνωρίζουν τι γνωμοδότησε η ΡΑΕ,  το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή και πως θα επηρεαστεί η ζωή τους από την δημιουργία της υπερ-μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.  Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ η οποία ήρθε πρόσφατα στα χέρια του kireas.org  αναδεικνύει κάποια σημαντικά θέματα που ίσως να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ελεγκτικών και άλλων αρμόδιων  αρχών. Στην γνωμοδότηση εγείρονται  δυο θέματα:1. Πολλοί αναρωτιούνται
  γιατί η απαλλοτρίωση των δεξαμενών πετρελαίου στο Κυμασι από το  δήμο Κηρέως που ξεκίνησε το 2004 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ; Πριν ένα χρόνο ο kireas.org  έφερε στην επιφάνεια το θέμα  απαλλοτρίωσης (δες χρονικό  απαλλοτρίωσης εδώ http://kireas.org/smf/index.php?topic=582.0
 
). Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ ρίχνει φως για πιθανά κίνητρα πίσω από την  μην ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης .   Ο κ. Ενωτιάδης  σαν δήμαρχος Κηρέως από το 2007 έχει επιδείξει  αδράνεια σχετικά με το  θέμα της απαλλοτρίωσης.  Ο τελικός ωφελημένος από την μη ολοκλήρωση  της διαδικασίας απαλλοτρίωσης  πάντως είναι η ΤΕΡΝΑ.  Στις 25/10/09 ο κ. Ενωτιάδης δήμαρχος Κηρέως  δήλωνε δημοσίως  ότι «διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ για ανταλλαγή του χώρου να πάρει αυτό το χώρο [των δεξαμενών]  ο δήμος και να δώσει στην ΤΕΡΝΑ άλλο χώρο του δήμου πλησίον του εργοστασίου» .  Για άλλη μια φορά ο κάθε καλόπιστος δημότης  αναρωτιέται πόσο ενημερωμένος ήταν ο κ. Ενωτιάδης όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις για τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ για το χώρο των δεξαμενών, και ότι χωρίς αυτό το χώρο θα είναι αδύνατη η λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.2. Το 1996 μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό
  μεταβιβάστηκαν στην  ΒΙΟΜΑΓΝ   τα περιουσιακά στοιχεία των ενοτήτων  1  και 5  του νόμου  2388/1996 που ήταν μέρος της περιουσίας  της εταιρείας του Σκαλιστήρη.   Η ΒΙΟΜΑΓΝ πτώχευσε το 2000 και τα ως άνω περιουσιακά  στοιχεία μεταβιβάστηκαν σε θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ (νέα ΒΙΟΜΑΓΝ) το 2007 μετά από πτωχευτικό συμβιβασμό.   Στην αίτηση της στην ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ δηλώνει ότι έχει κυριότητα σε μια έκταση 23.3 στρεμμάτων «παλαιά σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τους Φούρνους με την παραλία Κυμασίου»  που δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε περιγράφεται στα στοιχεία  των ενοτήτων  1 και 5 που μεταβιβάστηκαν με το  νόμο 2388/96 στην ΒΙΟΜΑΓΝ.  Η ΡΑΕ δηλώνει ότι « δεν έχει αρμοδιότητα να  διερευνήσει αυτεπαγγέλτως  τα ζητήματα  κυριότητας»  και  ότι η πλήρης απόδειξης της θέσης εγκατάστασης είναι  αδύνατη.  Και συνεχίζει, ότι οι λοιπές  αδειοδοτούσες αρχές δεν δεσμεύονται από την γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την κυριότητα αυτής της έκτασης και οφείλουν να εξετάσουν αυτοτελώς τα τιθέμενα ζητήματα κυριότητας.

Με το πτωχευτικό συμβιβασμό του 2007 η ΤΕΡΝΑ πλήρωσε 7,8 εκατομμύρια ευρώ
  στους πιστωτές της ΒΙΟΜΑΓΝ (εξαιρουμένων των προνομιούχων  όπως εργαζόμενοι, ΔΟΥ, ΙΚΑ  και ασφαλιστικά ταμεία) για να αποκτήσει την εταιρεία (ΝΣΚ).   Σήμερα, τρία χρόνια μετά, χωρίς να έχει γίνει καμία επένδυση ή ενέργεια που θα ανέβαζε την οικονομική αξία τους  η  περιουσία της νέας ΒΙΟΜΑΓΝ  αποτιμείται από ξένους οίκους στα 71 εκατ. Ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ παραμένει κάτοχος
  219.000 στρεμμάτων υπεδάφους (μεταλλειοκτησίες) μετά από 13 χρόνια μεταλλευτικής απραξίας επειδή αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησε τις διαδικασίες έκπτωσης των μεταλλειοκτησιών  λόγω «έλλειψης προσωπικού!». Ο Μεταλλευτικός κώδικας προβλέπει ότι οι μεταλλειοκτησίες εκπίπτουν (περιέρχονται στο δημόσιο) μετά από 3 χρόνια μεταλλευτικής απραξίας.
Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου οι παραπάνω «συμπτωματικές»
  παραλήψεις/καθυστερήσεις από πλευράς του δημοσίου  τόσο στη διαδικασία έκπτωσης των μεταλλειοκτησιών όσο και στην  μη ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης των δεξαμενών πετρελαίου θα αποτελούσαν αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας.  Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα τέτοιες ενέργειες  θεωρούνται «αναπτυξιακή πολιτική» .


Μπορείτε να κατεβάσετε  και να διαβάσετε ολόκληρη την γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι εδώ

http://www.scribd.com/doc/32286415/rae-irwn3
 
Οι επιπτώσεις της μονάδας  ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι
Οδηγία 2009/29/ΕΚ  βελτίωση και  επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …