Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Του Αθηναγόρα Δαλαμάγκα


ΕκπαιδευτικούΆρχισε αγαπητοί αναγνώστες και η τοπική μας εκκλησία να χορεύει στο ρυθμό της παράνοιας και της αυθαιρεσίας. Ρυθμός στον οποίο είχαν και έχουν συγχρονιστεί άλλες κατά τόπους εκκλησίες και μονές, εδώ και καιρό. Και ενώ για δεκαετίες επί δεκαετιών δεν υπήρχαν ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας, ούτε χρυσόβουλα και συγίλια, άρχισαν να ξεφυτρώνουν «διεξαχθείσεις» αλληλογραφίες και επισκοπικές αποφάσεις!!

Ο λόγος, η υπαγωγή του γραφικού εξωκκλησιού «Παναγιάς Μακροφτιλιάς» στο Τσοκαϊτη, σε ενορία της Ιστιαίας.Πολλά χρόνια τώρα σχεδόν από τότε που έρχομαι και επισκέπτομαι την περιοχή της Ιστιαίας, περνώ κάθε 8 Σεπτέμβρη, και απ’ το όμορφο αυτό εκκλησάκι να ανάψω ένα κερί. Πάντα αντίκριζα ανθρώπους που ανήκουν στο προσωπικό της ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ιστιαίας, να εξυπηρετούν και να διοικούν στο εκκλησάκι και όταν εννοώ προσωπικό, από ιερέα μέχρι ψάλτη και από επιτρόπους μέχρι νεωκόρα.

Φέτος λοιπόν που ήρθα για Πάσχα στο Ξηροχώρι μαθαίνω πως ο Χαλκίδας Χρυσόστομος, κατά τα άλλα, βαθειά σκεπτόμενος άνθρωπος, με υψηλό αίσθημα της ορθής επιτέλεσης του καθήκοντος, προέβη στην έκδοση απόφασης που παραχωρεί την «Παναγιά Μακροφτελιάς» στην Ευαγγελίστρια της Ιστιαίας. Από πού κι ως που ; Τώρα οι μεν της Κοιμήσεως παραμένουν με μια απόφαση και την απορία και οι δε της Ευαγγελίστριας κραδαίνουν την περίφημη απόφαση θριαμβευτικά. Εκεί μάλιστα κατάφερα να τη διαβάσω κιόλας. Φως φανάρι το κείμενο τα λέει όλα, περιορίζεται σε μια παράγραφο και είναι φανερό απ’ όποιον το διαβάσει ότι αποτελεί μια πρόχειρη υπηρεσιακή διεκπεραίωση. Η απόφαση τεκμηριώνεται με βάση το νόμο 590/77 «Περί καταστατικού χάρτου της εκκλησίας της Ελλάδας» και τον κανονισμό της Συνόδου υπ’ αριθμόν 8/79.

«Άγιε» Χαλκίδας έχετε υπ’ όψη σας πως και ο νόμος και ο κανονισμός είναι βρέφη μπροστά στην ιστορία και ζωή της «Παναγίας Μακροφτελιάς». Μήπως αγνοείτε πως ούτε το 1977, ούτε το 1979 αλλά απ’ το 1959, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατατάσσει το εξωκκλήσι στην ενορία Κοιμήσεως ; και πως θέτετε όρους συνεργασίας στον κύριο Αυγουστίνο εν έτει 2010 αφού ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν παρουσία στο χώρο της Μακροφτελιάς από το 1914.

Τυγχάνει να γνωρίζω την κόρη της αειμνήστου πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου και μου λέγει με δάκρυα όταν έμαθε για την απόφαση. «Ο πατέρας μου πήγαινε 45 χρόνια στη Μακροφτελιά, αυτό είναι το ευχαριστώ;» 45 χρόνια πολύ περισσότερα απ’ τα οκτώ δικά σας και τα διπλά ακόμα από εκείνα του σεπτού προκατόχου σας όπως ακούσαμε στην Πασχάλια εγκύκλιο. Και τέλος πάντων ας δεχτούμε πως όλα τα παραπάνω δεν τα λάβατε υπ’ όψη σας γιατί δεν τα γνωρίζατε. Πόσο εμπεριστατωμένη ήταν αυτή η «διεξαχθείσα αλληλογραφία» που σας οδήγησε αδιστάκτως στη σύνταξη και αποστολή αυτού του εγγράφου ; Προφανώς όλα έχουν μια απλούστατη εξήγηση αρκεί να το ψάξει λιγάκι κανείς. Το εκκλησάκι της Μακροφτελιάς, βρίσκεται σε κτήμα και όπως συνηθίζεται και επιβάλλεται συν τω χρόνω και το εκκλησάκι και το κτήμα θα περάσουν στην «διοίκηση και διαχείριση» της ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας (εδώ ένα τόσο δα μοναστηράκι του Αγίου Όρους καρπώθηκε με παρόμοιο τρόπο ολόκληρη λίμνη!!). τώρα λοιπόν που ήταν εύκολο να γίνει ερήμην του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να πιαστεί εξ αποίνης ο Μητροπολίτης, να η ευκαιρία!!   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …