Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ- ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΚΗΡΟΝΗΛΕΩΣ ...........ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΜετά  από έναν μήνα Καλλικράτειων αντιπαραθέσεων , και  τώρα που έχει κάπως κατασταλάξει το θέμα , νομίζω ότι μπορούμε να δούμε  κάπως πιο ψύχραιμα τα γεγονότα.


       Κατ αρχήν είχαμε το αρχικό προσχέδιο  με  έδρα Λίμνη  και ονομασία Λίμνη. Σε αυτό  το σχέδιο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το Μαντούδι  (και την Αγία Άννα) . 


    Μας κατηγόρησαν-σχεδόν μας χλεύασαν-  για  προγονολατρεία και για ανυπαρξία υποδομών  και  μάλιστα κάποιοι είπαν ότι ο νέος  δήμος απλά διαφημίζει την  Λίμνη.


      Ε ναι λοιπόν κύριοι , είμαστε περήφανοι για την παράδοση  και την Ιστορία μας , και δεν είμαστε περήφανοι μόνο   για το παρελθόν μας αλλά και για το ότι την παράδοση μας και την κουλτούρα μας την διατηρήσαμε έως σήμερα . Ελάτε λοιπόν στην πόλη μας και θα δείτε  την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και καλαισθησία των παππούδων μας καλοδιατηρημένη και ολοζώντανη. 


    Πόσοι  άλλοι  οικισμοί έχουν σεβαστεί έτσι την παράδοση τους ? (όποια και αν ήταν αυτή , ναυτική ,  αγροτική, κτηνοτροφική)


    Νομίζετε ότι  θα μας ήταν δύσκολο να σηκώσουμε τετραώροφα τετράγωνα κουτιά . Δεν φταίμε εμείς  για το ότι διαλύσατε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών σας χτίζοντας ο καθένας ότι θέλει και όπως θέλει.


Και σταματάω στην αρχιτεκτονική γιατί εάν πιάσουμε και στα υπόλοιπα θα φάμε μέρες εδώ.


    Πάμε  τώρα στο κεχρί. 


Η μόνη  δυνατότητα ανάπτυξης  της  περιοχής  είναι ο τουρισμός (εκτός εάν προτιμάτε να γίνετε θερμαστές στην ΤΕΡΝΑ)


  Η επιλογή  λοιπόν της έδρας  ενός δήμου που βλέπει σαν μονόδρομο   την τουριστική του ανάπτυξη γίνετε με βασικό κριτήριο  την προώθηση  του <<ισχυρού χαρτιού >> της  περιοχής. Για  παράδειγμα σε όλες τις  Κυκλάδες  πρωτεύουσες  γίνονται οι γραφικοί οικισμοί με τα στενά δρομάκια και όχι  τα καμπίσια χωριά στην ενδοχώρα .Τα οποία όμως ζουν <<πουλώντας >> έξυπνα την βιτρίνα τους .

 Βαλτέ  δέκα  τουρίστες  μπροστά από το σύγχρονο Δημαρχείο  του  Μαντουδιου  και άλλους δέκα μπροστά από το <<μικρό >> της  Λίμνης  να δούμε  πιο θα φωτογραφήσουν?
Για να αναπτυχθεί  τουριστικά μια περιοχή χρειάζεται :


Φυσικό  κάλλος


 παράδοση  (πχ  Σπέτσες, Ύδρα) 


ιδιαίτερη κουλτούρα (πχ  Κρήτη ) και


 υποδομές.


      Επίσης εάν προσέξετε, κάθε τουριστική περιοχή  διαθέτει την βιτρίνα της  την  οποία και προβάλει σε κάθε ευκαιρία


        Παράλληλα με  την  βιτρίνα  προβάλλονται και οι υπόλοιπες περιοχές . Πολλές φορές μάλιστα το μεγαλύτερο  οικονομικό όφελος  το  έχουν  οι περιφερικές  περιοχές  όπου αναπτύσσατε και ο κύριος όγκος των υποδομών, και  όχι η βιτρίνα (λόγο  χωροταξικών προβλημάτων  ,όπως στην περίπτωση της Λίμνης).


         Στο  νέο δήμο λοιπόν βιτρίνα είναι η Λίμνη  και αυτό δεν νομίζω να αμφισβητείται  από κανένα .


       Όσον αφορά το όνομα τώρα:   Αυτό που χρειάζεται  η περιοχή  είναι στην ουσία ένα brand  name, ένα όνομα ηχηρό και  με βαρύτητα  . Το Μαντουδιού  Λίμνης  Αγίας Άννας  είναι νομίζω εκτός συναγωνισμού


Το  Κηρονηλέως  είναι  μια συνένωση  λέξεων που για τον εκτός περιοχής δεν σημαίνει τίποτα  . Φανταστείτε  την Σαντορίνη  να λεγόταν  Ημεροβηγλοφυροπερισσα.


Τι θα λέμε δηλ


<<Αποδράστε  το Σ/Κ  στο Μαντούδι-Λίμνη-Αγία Άννα>>  ή


<<Η ζήσε το όνειρο σου στον Κηρονηλέα και τα τσιφλικοχώρια του>>


Το  Κήρινθος  ή το Αιγεών (με παράλληλη προβολή της αρχαίας Ιστορίας τους )   ακούγετε καλύτερα


      Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι  και είναι ανήθικο  πατώντας πάνω στην περηφάνια και στον τοπικισμό κάποιων να παίζετε τα δικιά σας πολιτικά παιχνίδια.


     Έχετε την (τελευταία μάλλον)  ευκαιρία να οδηγήσετε την περιοχή σε μια προοπτική ανάπτυξης , φροντίστε να την κλωτσήσετε όπως και τις προηγούμενες.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …