Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άστοχη η Αυτοδιοικητική διαίρεση της Εύβοιας -BΑΣ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Ο καταμερισμός των Δήμων στο Νομό μας, την Εύβοια, φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη ότι το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παραπλανήθηκε και εφάρμοσε εισηγήσεις ,που και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ δεν υπηρετούν και την Αυτοδιοίκηση δεν εξυπηρετούν, και τους μεγάλους στόχους, της αύξησης της εθνικής παραγωγής, της απασχόλησης και της κοινωνικής ευημερίας, που είναι, το γε νυν έχον, το μέγα ζητούμενο, αντιστρατεύονται.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναπτύσσοντας και αναλύοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως βάθρου της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής προόδου μας άφησε παρακαταθήκη: κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της οικονομικής αυτοδυναμίας, να διαπνέεται και να χαρακτηρίζεται από τις αρχές:

1. Της επικουρικότητας, προς την κεντρική διοίκηση έτσι ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και

2. Της εγγύτητας, μεταξύ των Αυτοδιοικητικών Αρχόντων και των πολιτών, ώστε να υπάρχει αμεσότητα επαφής και μηδενική προσωπική απόσταση. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό , η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης, είναι αυτό που επιβάλλει τη διατήρηση ορισμένων Δήμων (αναλλοίωτων των ορίων) για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς ή ιδιαίτερης παράδοσης.

Στη βάση των προαναφερομένων αρχών είναι αδιανόητο, για την ιστορία μας ως έθνους, για τον πολιτισμό μας, η Ερέτρια να προστεθεί και να αποτελέσει Δήμο με άλλη πόλη. Αυτό κανένας Ελληνικά σκεπτόμενος δεν θα το αποτολμούσε. Η Ερέτρια κατέχει το σπέρμα του σύγχρονου πολιτισμού. Η καταστροφή της προειδοποίησε και δημιούργησε τη νίκη στο Μαραθώνα, τη νίκη κατά της βαρβαρότητας, το θρίαμβο της δημοκρατίας, το σημερινό πολιτισμό. Χωρίς την καταστροφή της Ερέτριας, την προειδοποίηση από αυτήν είναι αμφίβολο αν θα είχαμε την ήττα των Περσών. Αυτό πρέπει να διαλαλείται και να φωτίζεται.

Στη βάση ομοίως της εγγύτητας αλλά και της επικουρικότητας, είναι αδύνατο να ερμηνευθεί η ένωση Αλιβερίου και Κύμης , δύο εξίσου ισχυρών και διαφορετικών πόλεων παράδοσης, πολιτισμού και παραγωγής. Είναι αδύνατο δημοτική εξουσία να έχει εγγύτητα ταυτόχρονα και με τους δύο αυτούς πόλους.

Τέλος, η διαίρεση της Βόρειας Εύβοιας ανάντη του Αγίου (Παγώντα) σε δύο Δήμους και τις παραπάνω αρχές δεν υπηρετεί και την ενότητα της παραγωγής διασπά.

Η λύση που δόθηκε δεν έχει διορατικότητα. Όλη η Βόρεια Εύβοια θα κινηθεί στον άξονα F/B Αγιοκάμπου, Λουτρών Αιδηψού και Λιμένα Μαντουδίου.

Από την άλλη πλευρά δύο ανεξάρτητα κέντρα διοίκησης (Ιστιαία-Λίμνη) στην ηλεκτρονική εποχή είναι ακατανόητη σπατάλη.

Παρά την εκδηλωθείσα καλή πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι εισηγητές της διαίρεσης του νομού Ευβοίας συλλαμβάνονται αμελέτητοι ή να υπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, κόντρα στους κυβερνητικούς στόχους, στη Διακήρυξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …