Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοτικές ιστοσελίδες και δεοντολογία


Έχοντας χόμπι τη δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων (πέραν του ότι είναι μέρος της δουλειάς μου), πολύ συχνά περιδιαβαίνω στις δημοτικές ιστοσελίδες της περιοχής μας, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα δω μια οργανωμένη προσπάθεια που θα θέτει τις βάσεις για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαβούλευση, την παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών στους πολίτες, τη διαφάνεια, κλπ.

Προς στιγμήν η  μόνη δημοτική ιστοσελίδα που δείχνει  ότι οι άνθρωποι που την έστησαν  κάτι έχουν στο νου τους από διαδίκτυο και ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι αυτή του Δήμου Κηρέα. Διαβάζω μάλιστα και για άλλες σχετικές πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής όπως το ασύρματο δωρεάν δίκτυο κλπ. Όλα αυτά καλά και άγια, όμως αυτή ακριβώς η πρωτοπορία του Δήμου Κηρέως επιφορτίζει τους διαχειριστές  της ιστοσελίδας του με την ευθύνη να λειτουργούν ως πρότυπα για τις σχετικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η ανακοίνωση, λοιπόν, του Δημάρχου κ. Ενωτιάδη με ημερομηνία 11.1.2010, που δημοσιεύεται στην δημοτική ιστοσελίδα και απαντάει σε αιτιάσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δεν αποτελεί καλό παράδειγμα. Δεν υπεισέρχομαι στην ουσία της ανακοίνωσης. Μπορεί ο κ. Δήμαρχος να έχει δίκιο σε αυτά που υποστηρίζει, όμως ο (δημόσιος) χώρος της δημοτικής ιστοσελίδας δεν πρέπει να είναι ο χώρος αντιπαράθεσης των διεκδικητών της δημαρχίας. Και κυρίως δεν μπορεί να περιλαμβάνει ανακοινώσεις που ξεκινούν με τη φράση «Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, περίσσευμα αλαζονείας και αρκετή έπαρση για να πιστεύεις ότι…». Στη δημοτική ιστοσελίδα θα απευθυνθεί για πληροφόρηση και ο ψηφοφόρος του αντιπάλου και δεν είναι δεοντολογικό να βρει σχόλια (δίκαια ή άδικα) εναντίον του υποψηφίου που υποστηρίζει. Η δημοτική ιστοσελίδα δεν είναι ο χώρος που οι δημοτικές παρατάξεις αντιμάχονται. Γι’ αυτό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σχετικά ιστολόγια ή φόρα* που θα φιλοξενούν τις απόψεις της κάθε παράταξης και θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίσημη ιστοσελίδα αλλά όχι να ανήκουν σε αυτή.

Αν οι επίσημες δημοτικές  ιστοσελίδες μετατραπούν σε πεδίο  αντιπαράθεσης θα χάσουν το σκοπό  για τον οποίο δημιουργήθηκαν (ενημέρωση και εξ αποστάσεων εξυπηρέτηση των πολιτών). Ελπίζω ότι ο κ. Δήμαρχος θα δει το ζήτημα με την ευαισθησία που χρειάζεται, θα διαγράψει τη σχετική ανακοίνωση (άλλωστε υπάρχει σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και τα ιστολόγια) και δε θα μπει στον πειρασμό να ξαναδημοσιεύσει στο μέλλον ανάλογες ανακοινώσεις στην δημοτική ιστοσελίδα όσο δίκιο και αν έχει.

Δημήτρης Θ. Κλωτσοτύρας 
εκπ/κός Π.Ε.  
17.01.2010
 

* Πληθυντικός του φόρουμ, δηλαδή μιας ιστοσελίδας που υποστηρίζει δημόσιες συζητήσεις σε διάφορα θέματα όπως οι σελίδες δημόσιας διαβούλευσης που εγκαινίασε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …