Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του kireas.org για το 2010


Ο σύλλογος γιόρτασε πριν μερικούς μήνες τα δεύτερα γενέθλια του. Ο kireas.org που ξεκίνησε σαν μια αυθόρμητη  κίνηση ενάντια στην κατασκευή  λιθανθρακικής μονάδας  ηλεκτροπαραγωγής  στην περιοχή, είδε το 2009  τις προσπάθειες του σε αυτό το τομέα να ανταμείβονται. Η απειλή του  λιθάνθρακα με τη συλλογική και δυναμική προσπάθεια  φορέων, κινημάτων και ενεργών πολιτών από όλη την  χώρα και πολιτικούς χώρους   απομακρύνθηκε από τον ορίζοντα.   Ο  αγώνας ενάντια στο λιθάνθρακα αποτελεί ορόσημο  και έδειξε  τι είναι δυνατόν να επιτευχτεί  με συλλογική και συστηματική εργασία, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τον πολιτικό κυνισμό και την γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης.  Η επιτυχία του λιθάνθρακα αύξησε την εμπιστοσύνη  και των  πιο δύσπιστων   πολιτών προς το σύλλογο, αλλά   δημιούργησε νέες και περισσότερες προσδοκίες.  Φυσικά οι λίγοι εναπομείναντες στο τέλος «κρυπτό-λιθανθρακόφιλοι»  που είδαν τα  ατομικά λιθανθρακικά μικρό-συμφέροντα τους να εξανεμίζονται,  δεν συγχώρησαν τον kireas.org για τον αγώνα του , συνεχίζουν να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια του.
Παρόλο που  μετά το λιθάνθρακα υπήρξε μια σχετική χαλάρωση , νέες προκλήσεις και κίνδυνοι για την περιοχή ήρθαν γρήγορα να  προστεθούν . Η απειλή της  έλευσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ήταν η επομένη μάχη.  Ο kireas.org  συγκέντρωσε επιστημονικό υλικό και ενημέρωσε τους κατοίκους.  Η τοπική κοινωνία  σύντομα καταδίκασε την προοπτική  δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην περιοχή με αποκορύφωμα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η απειλή δεν έχει φύγει, αφού το υγροποιημένο αέριο συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του επενδυτή  που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο.
Ο σύλλογος ενημέρωσε την  κοινωνία του νομού Ευβοίας για τις επιπτώσεις της νέας υπερ-μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου 1.160 MW που  προγραμματίζεται στην περιοχή.  Επισημάνθηκε ο  κίνδυνος  να χωροθετηθεί επίσημα η περιοχή σαν ενεργειακός χώρος που θα οδηγήσει στην έλευση και άλλων παρόμοιων ρυπογόνων  μονάδων που αθροιστικά μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της  περιοχής και να εμποδίσουν κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης.  Ανησυχία εκφράστηκε και για  πιθανή οικολογική καταστροφή του όρμου του Κυμασίου από την απόρριψη  εκατομμυρίων λίτρων θερμού χλωριωμένου νερού ψύξης σε καθημερινή βάση.  Η ΡΑΕ δεν έχει  ακόμη γνωμοδοτήσει  στη αίτηση που υποβλήθηκε το Μάη 2009, αλλά ο  kireas.org ζήτησε από την τοπική κοινωνία να δει κατά πόσο οι 85  θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μπορούν να αντισταθμίσουν όλες τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της μονάδας  .
Δεύτερον, Ο kireas.org  ενημέρωσε και αναζήτησε ευθύνες για την μη ολοκλήρωση της   απαλλοτρίωσης των  δεξαμενών  μαζούτ  στο Κυμάσι που αποφασίστηκε  τον Ιούνιο του  2004 . Ο σύλλογος  συνεχίζει να ερευνά το θέμα και να αναζητεί ευθύνες  για το θέμα που επιβαρύνει  την ανάπτυξη της παραλίας που ξεκίνησε με μια  πολυδάπανη ανάπλαση της. 
Το τρίτο σοβαρό θέμα με το οποιο  ασχολήθηκε ο  kireas.org   το 2009 είναι η  διεκδίκηση  ή εξασφάλιση  μεταλλειοκτησιών σε 46.000 στρέμματα του Δήμου Κηρέως κάτω από το κάλυμμα των   διερευνητικών γεωτρήσεων.  Με χαρά είδαμε  τις προσπάθειες μας να αποδίδουν και να γίνεται κοινή (με κάποιες εξαιρέσεις) συνείδηση  στην τοπική κοινωνία  ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στο καθεστώς μεταλλειοκτησειών και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα που προβλέπουν έκπτωση του μεταλλειοκτήτη  μετά από τριετή απουσία εκμετάλλευσης. Τα πρώτα θετικά σημάδια σε αυτό τον αγώνα είναι η απόρριψη από την Νομαρχία Ευβοίας , που θέλουμε να την συγχαρούμε, του αιτήματος της ΒΙΟΜΑΓΝ για διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή του Κυμασίου τον Οκτώβρη του 2009.
Στα πολιτιστικά, έχει επισημανθεί  ότι η έλλειψη πολιτιστικών υποδομών είναι το  σοβαρότερο εμπόδιο  για  οποιαδήποτε  πολιτιστική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Το 2009 έγιναν προτάσεις  για την δημιουργία πολιτιστικού  πολύ-χωρου και ανάδειξη της  τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας με καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και  πρόταση για την μνημόνευση των 2.000 θυμάτων της σφαγής του Κηρέα από τους Τούρκους το 1823. Επίσης έγιναν προτάσεις   για συμμετοχή του δήμου στη «πρωτοβουλία σύμφωνο των δημάρχων» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και την δημιουργία αυτομάτου δορυφορικού συστήματος πυρανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης δασικών πυρκαγιών.   Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν συζητηθεί ακόμα από το Δ.Σ. Κηρέως  και ελπίζουμε ότι  θα συζητηθούν το 2010
Το 2009 τέλειωσε με την επιτυχημένη ανοιχτή συνέλευση του συλλόγου που δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν απόψεις για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή και προτάσεις που επεξεργάζεται ο σύλλογος. Προτάσεις σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών που μαστίζει την περιοχή,  να κηρυχτεί τοπικά το 2010 έτος πόταμου Κηρέα, την αυθαίρετη δόμηση, προσπάθεια ανάπτυξης του φυσικού πλούτου με ήπιες μορφές τουρισμού και τουριστικών υποδομών, καλύτερη αξιοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής που προγραμματίζονται, όπως ο νέος δρόμος και το λιμάνι Μαντουδίου. Θέση του συλλόγου είναι να αρχίσει ένας διάλογος για  την μορφή ανάπτυξης  της  περιοχής ο  οποίος θα λαμβάνει υπόψη του  τις ανάγκες όλων  των  ομάδων των δημοτών  και θα σέβεται το περιβάλλον.  Φυσικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν για αυτό είναι σημαντική η ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή σας. Γιατί ο σύλλογος δεν είναι μια άλλη δημόσια υπηρεσία, είμαστε όλοι εμείς που εθελοντικά τον στηρίζουμε. Στην καρδιά του συλλόγου είναι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, που μπορεί να επιτευχτεί μόνο με ιεράρχηση και  εστίαση των προβλημάτων και με συντονισμένη και συστηματική εργασία.  Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί και για το 2010.
Το 2010 έχει ανακηρυχτεί διεθνώς σαν έτος βιοποικιλότητας. Ο σύλλογος θεωρεί  ότι η ανάσχεση της απώλειας της τοπικής βιοποικιλότητας έχει σχετικά παραμεληθεί.  Είναι άγνωστο (δεν έχει καταγραφεί) το μέγεθος και η σοβαρότητα  της απώλειας που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 34 ενδιαιτήματα, 5 από τα οποία  είναι υψηλής προτεραιότητας ,  18 σπάνια είδη ενδημικών  φυτών από τα οποία 3 είναι υπό εξαφάνιση. Η περιοχή   επίσης φιλοξενεί 74 είδη πτηνών από τα οποία 19 απειλούνται με εξαφάνιση και  6 είναι στην λίστα "δυσμενούς" κατάστασης διατήρησης.  Ο  σύλλογος θα τιμήσει το έτος της βιοποικιλότητας με μια σειρά από πρωτοβουλίες που προγραμματίζει.
Με αυτά κατά νου, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την γενναιόδωρη βοήθεια και συμπαράστασή σας και να σας ευχηθούμε ένα  2010 γεμάτο ευτυχία, υγεία, ευημερία και πρόοδο.

Χρόνια Πολλά.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, Kireas.orgΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …