Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράταση της θητείας των σημερινών Δημοτικών Αρχών...

(από τη ΒΕ-Νοέμβρης 2009)

 

Προκειμένου οι επόμενες εκλογές να γίνουν σύμφωνα με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη ;

 

Μαραθώνιες συνεδριάσεις γίνονται από την επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο. Σε αυτές μετέχει και η ηγεσία του Υπουργείου (Ραγκούσης, Ρόβλιας, Τζάκρη), προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νομοθέτης για την κατάρτιση του επίμαχου σχεδίου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκλογή των Δημάρχων θα γίνεται με το 50% των ψήφων συν μία, ενώ προτείνεται ο Δήμαρχος να έχει «καθήκοντα, αρμοδιότητες και πολιτικό προφίλ κυβερνήτη της περιοχής». Το ζήτημα όμως της φορολογικής αποκέντρωσης είναι σίγουρο ότι θα μετατεθεί για αργότερα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ακόμη ότι η κεντρική εξουσία, δεν θέλει ; η δεν μπορεί ; «να μοιράσει την πίτα των εσόδων». Όμως – σύμφωνα με πληροφορίες θα μετατεθούν οι περισσότερες αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στους νέους Δήμους!!!

Στο θέμα του αριθμού των δήμων για την Εύβοια υπήρχε η αρχική σκέψη σε αρκετούς που μετείχαν στην Επιτροπή, να είναι τρεις η τέσσερις δήμους, σχέδιο τολμηρό, όμως δεν φαίνεται να επικρατεί και το πιθανότερο είναι να γίνουν ακριβώς οι διπλάσιοι, με την αιτιολογία ότι ο πολίτης δεν πρέπει να απομακρυνθεί από έναν θεσμό τον οποίο εκλέγει και μετέχει άμεσα. Επίσης στόχος του τελικού σχεδίου νόμου είναι να «διορθωθεί» το λάθος του «Καποδίστρια 1», «για εξυπηρέτηση των πολιτών στον τόπο κατοικίας τους. Έτσι υπάρχει η σκέψη και η πρόταση για ένα ειδικό σύστημα εκπροσώπησης και «αναγέννησης των χωριών». Χαρακτηριστικό της αποτυχίας αυτής με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των χωριών είναι ακόμη και η επίσημη ονομασία ως «τοπικά διαμερίσματα» και όχι ως κοινότητες που παραπέμπει σε μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν ιστορική διαδρομή και καταβολές. Το ιδεολόγημα που επικράτησε από την πρακτική άσκηση της Δημαρχοκεντρικής εξουσίας, ότι τα χωριά είναι οι αδύναμοι κρίκοι, οι «φτωχοί συγγενείς», και δαπάνες χωρίς αντίκρισμα έργου, πρέπει να εξαλειφθεί και δια μέσω του νέου σχεδίου, αλλά και από την πρακτική της νέας λογικής των Δημοτικών Συμβουλίων που θα εκλεγούν. Όμως πέραν του νέου σχεδίου και της λογικής που επικράτησε στην άσκηση δημοτικής εξουσίας θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες με την στάση τους (πριν την εκλογική διαδικασία) να αποτρέψουν τους αυτοδιοικητικούς που δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και «κουβαλούσαν» αυτή την αντίληψη η έστω την ώρα της κρίσης (κάλπη), να τους καταψηφίσουν.     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …