Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σου ‘φερα νερό στις χούφτες...


Του Αντώνη Σκούρα * 

Σε ένα κείμενο που απευθύνετε προσωπικά σε μένα η ΔΕΥΑΕ, (αλήθεια όλη η Δημοτική Επιχείρηση; Από το πρόεδρο της Επιχείρησης, το Δ.Σ. ως τους υπαλλήλους είτε είναι έκτακτοι είτε μόνιμοι,  υιοθετούν αυτό το κείμενο;) προσπαθεί να τοποθετηθεί με μισόλογα και χαρακτηρισμούς για την εκβιαστική ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της. 

      Δεν θα απαντούσα, αφήνοντας τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ήθος, την ποιότητα και το επίπεδο των ταγών της τοπικής μας κοινωνίας. Και δεν προτίθεμαι  να ανοίξω έναν ανούσιο διάλογο με κανέναν που δε σέβεται το ρόλο του και τους πολίτες. (ακόμη και εμάς που είμαστε παιδιά χαρά γεμάτα- με τη βούλα του Δημοσίου πλέον).   Αν –μεταξύ άλλων- δεν άφηναν υπόνοιες για την πρόθεση μου, που ήταν και είναι πάντα διαυγής.

Η δημόσια και με παρρησία έκφραση της γνώμης μου.   

      Όλη η ραχοκοκαλιά της ανακοίνωσης της Δημοτικής Επιχείρησης εκφράζει με τον πιο σαφή τρόπο τη γλώσσα, το ύφος και τη λεκτική βία μιας εξουσίας που μιμείται -στο πιο γκροτέσκο βέβαια- τις αναλύσεις των τηλεοπτικών παραθύρων, όπου μεταξύ άλλων, κολυμπώντας στην αλαζονεία, μου απευθύνετε (κοτζαμάν επιχείρηση!) σε πρώτο ενικό, αφήνοντας σκιές περί εκπροσώπησης και άλλων δαιμονίων.

       Αν έχουν να κάνουν κάποια καταγγελία ή έχουν να πουν κάτι συγκεκριμένο, προκαλώ τη Δημοτική Επιχείρηση να κάνει ξεκάθαρο τι εννοεί, γιατί οι μετέωρες κατηγορίες επιστρέφουν στους εμπνευστές τους.

      Όσο αφορά την απειλή.  Να έρθεις στα γραφεία μας, γιατί αν δεν έρθεις θα πούμε αυτό ή εκείνο…. Οφείλω να  ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν λέω κάποια άποψη ή προτείνω κάτι για να ικανοποιήσω την περιέργειά μου. Δεν με ενδιαφέρουν τα ονόματα αυτών που δεν έχουν πληρώσει. Ότι έχουν, ας το κάνουν γνωστό στους πολίτες (γιατί πολίτες είμαστε και όχι καταναλωτές, όπως προσανατολίζεται η σκέψη τους) να το κάνουν δημόσια και μέσω αυτού θα το πληροφορηθώ κι εγώ. Δεν διεκδικώ καμία προνομιακή πληροφόρηση και ούτε διεκδίκησα ποτέ.

      Προσπερνώντας τους χαρακτηρισμούς. Στην ουσία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μου, ότι αυτοί που εκβιάζονται είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Για αυτό και τρέχουν πρώτοι να καταβάλουν το αντίτιμο. Αντί λοιπόν να τους ελαφρύνουν όπως επιτάσσει το (που το θυμήθηκα!)  σοσιαλιστικό τους ιδεώδες, τους επιβαρύνουν μέσω μείωσης των κυβικών και αύξησης της θερινής περιόδου.

Και επαναλαμβάνω, κωδικοποιώντας, τα ερωτήματα.

 1. Ποιο είναι το ελάχιστο όριο κατανάλωσης ανά κάτοικο νερού όπως προβλέπεται από το παγκόσμιο οργανισμό υγείας; Μήπως είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που εσείς ονομάζετε υπερκατανάλωση αναγκάζοντας τον κόσμο να πληρώνει παραπάνω;  Κι αν αυτό δεν είναι εισπρακτική λογική τι είναι;
 2. Αφού δεν έχουν σκοπό να κόψουν το νερό καμίας γριούλας (και το πιστεύω αυτό) γιατί  δεν το θεσμοθετούν αυτό  και στο κανονισμό ύδρευσης, απαλλάσσοντας ή μειώνοντας τα τέλη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους, πολύτεκνες οικογένειες, ομάδες πληθυσμού που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας κλπ. όπως σαφέστατα προτείνω;
 3. Αφού η δική τους δημοκρατία προβλέπει ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, μήπως μπορούν να  εξηγήσουν τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν τα ίδια εισοδήματα που δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και εν τέλει την ίδια εξυπηρέτηση;
 4. Αλήθεια εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, είναι και η ΔΕΥΑΕ;

        Το νερό ενίοτε είναι γεμάτο λάσπη, σε αρκετά χωριά και χωρίς χλωρίωση, με υπέργειες σωλήνες με νιτρικά και κωλοβακτηρίδια. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις τις δικές μου ή τις δικές τους;

         Ποιανού υποχρέωση είναι να αποκαταστήσει το οδόστρωμα αν σκάψει για να περάσει σωλήνες;

        Είναι δικιά μας ή δικιά τους υποχρέωση να μελετήσουν τους υδάτινους πόρους, να ενημερωθούν για τις νέες μεθόδους απολύμανσης και να ενημερώσουν υπεύθυνα και σοβαρά τη κοινωνία;

        Όπως επίσης για το τι γίνετε με το βιολογικό καθαρισμό, που πάνε τα λύματα του βυτιοφόρου και άλλα τέτοια, που θα γέμιζαν σελίδες ολόκληρες.

        Για να μη μιλήσουμε βέβαια για το δικαίωμα στη κριτική. Είδατε πως μας αντιμετωπίζουν. Με ύβρεις, απειλές και χαρακτηρισμούς.

  Δε πρόκειται να συνεννοηθούμε, γιατί είναι προφανές ότι μιλάμε διαφορετική γλώσσα.

  Εγώ μιλώ για δημόσιο αγαθό που πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και να πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους και την κατανάλωση, και αυτοί το αντιλαμβάνονται ως ένα ακόμη προϊόν.

  Εγώ μιλώ για τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων της, και αυτοί μιλούν για επιχείρηση. Μέσα στο πλαίσιο που κινούνται, ο εκβιασμός είναι φυσικό επακόλουθο.

  Και επειδή μου έμεινε λίγος χώρος ακόμη στη σελίδα, ας λαϊκίσω και εγώ λίγο.

  Μπορεί ο κ. πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης να μας αποδείξει ότι πλήρωνε πάντα το λογαριασμό ύδρευσης;

  Όχι για μένα… για τη φουκαριάρα τη μανούλα μου, που τρέχει πρώτη -πρώτη να πληρώσει τους λογαριασμούς.

  *Ο Αντώνης Σκούρας είναι ένα παιδί έμπλεο χαρά.. που δε τους μοιάζει. Τον ελεύθερο χρόνο του εκπροσωπεί πονηρές δυνάμεις και φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …