Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ στο λιθάνθρακα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ταμυναίων
Ένα μεγάλο ΟΧΙ στο λιθάνθρακα είπε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ταμυναίων μετά από μια μαραθώνια συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών πολιτών του Αλιβερίου και της γύρω περιοχής, αλλά και πολλών εκπροσώπων περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συζήτηση κανένας από τους παρισταμένους δεν υποστήριξε ανοικτά την μονάδα λιθάνθρακα. Τα επιχειρήματα κατά της μονάδας ήταν συντριπτικά. Οι προτάσεις ήταν δύο. Η πρώτη που πλειοψήφησε και η οποία διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους των συλλόγων και των κινήσεων πολιτών και υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να καταδικάσει ανοικτά το Δημοτικό Συμβούλιο τη μονάδα λιθάνθρακα. Η άλλη που μειοψήφισε η οποία διατυπώθηκε και υποστηρίχθηκε από την Δήμαρχο, ήταν να αναβάλλουν την απόφαση για μια άλλη ανοικτή συνεδρίαση όπου θα καλεστούν όλοι οι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και μετά να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρξε και πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα η οποία δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Επίσης με μια ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της Δημάρχου, αποφάσισε να δώσει παράταση στην σύμβαση με το Πανεπιστήμιου Πατρών για την έρευνα ανάπλασης που κάνει στην έκταση που έχει εξαγγείλλει να δημιουργήσει η ΔΕΗ τη μονάδα λιθάνθρακα. Επίσης ομόφωνα αποφασίσθηκε ο Δήμος να ολοκληρώσει τα έργα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, με βάση την σύμβαση κυριότητας που έχει υπογράψει με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έως τον Φεβρουάριο του 2009, στην έκταση αυτή, που ανήκει στο Δήμο και στην οποία σχεδιάζει η ΔΕΗ - ερήμην του Δήμου - τη μονάδα λιθάνθρακα . Μάλιστα μηχανικοί πολίτες προσφέρθηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς να συμβάλλουν, ώστε έγκαιρα να υλοποιηθούν τα έργα αυτά και μάλιστα κατέθεσαν προμελέτη για τα έργα αυτά. Η ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βάζει ουσιατικά φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ για λιθανθρακική μονάδα και ακυρώνει στη πράξη την θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την μονάδα λιθάνθρακα, αφού το οικόπεδο στο οποίο προγραμματίζεται η μονάδα λιθάνθρακα ο Δήμος Ταμυναίων ομόφωνα αποφάσισε να το αξιοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς, όπως προβλέπεται από την σύμβαση παραχώρησης της κυριότητας.
Ο εκπρόσωπος των ενεργών πολιτών Εύβοιας και του Δικτύου των κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών Συλλόγων του Νομού Ευβοίας, παρέδωσε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους την απόφαση της 3ης συνέλευσης του Δικτύου, κατά της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι. Έθεσε προβληματισμούς για την κοινή υπόθεση και το κοινό σπίτι όλων μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε από τις επιπτώσεις του λιθάνθρακα και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αποδείξουν με την στάση τους ότι δεν αποτελούν τον αδύνατο κρίκο όπως θεωρούν κάποιοι το Αλιβέρι και μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν και το Μαντούδι.
Μετά από πολλές παρεμβάσεις και ομιλίες πολιτών η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να πει ένα βροντερό και μεγάλο ΟΧΙ στην μονάδα λιθάνθρακα.
 
Αυτή η απόφαση αποτελεί μια πρώτη και μεγάλη νίκη στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής κατά του λιθάνθρακα.

--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …