Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-2)


      Η εφαρμογή του Καποδίστρια 2 απ' ότι όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί και με αυτόν θα πορευτούμε στις δημοτικές εκλογές του 2010.

      Για να έχει επιτυχία όμως το νέο εγχείρημα πρέπει πρώτα και κύρια να εξασφαλίζει , θεσμοθετημένα, τους οικονομικούς πόρους και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ώστε ο κάθε δήμος να αποτελεί ένα κύτταρο ανάπτυξης, δημιουργίας και παραγωγής. Να έχει εκείνα τα εχέγγυα που θα του επιτρέψουν να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για τις καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντα σε αυτούς χώρο.

      Οι συζητήσεις είναι πολλές και οι προτάσεις διάφορες. Προτάσεις από την κεντρική εξουσία, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΕ και από τα επιμέρους δημοτικά συμβούλια. Μια ανάλογη συζήτηση έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο της Ιστιαίας. Η πρότασή μου ήταν η συνένωση των δήμων Αρτεμισίου, Ωρεών, Ιστιαίας, Αιδηψού και της κοινότητας Λιχάδας, γιατί πιστεύω ότι γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά υπάρχει ένας ιστός συνοχής. Η Ιστιαία ήταν ανέκαθεν το διοικητικό κέντρο όλων αυτών των περιοχών και η συναναστροφή των κατοίκων ήταν και εξακολουθεί να είναι δεδομένη. Όλοι οι δήμοι έχουν τα παράλιά τους, τα τουριστικά τους θέρετρα, έχουν και τα δημοτικά διαμερίσματα της ενδοχώρας. Ζούμε σε μια ευλογημένη αν και παραμελημένη από τη κεντρική εξουσία περιοχή, σε αυτή τη βόρεια άκρη της Εύβοιας που μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και τα δυο και που όλοι οι δήμοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τα ίδια σχεδόν προβλήματα.

      Υπάρχει όμως και άλλη πρόταση. Ο δήμος της Αιδηψού να είναι ξεχωριστός δήμος. Στην πρόταση αυτή εκτός των όσων προανέφερα είμαι αντίθετη και με την αιτιολογία που προβάλλεται. Είναι αυτός ο διαχωρισμός που γίνεται και τον οποίο θα τολμούσα να χαρακτηρίσω ρατσιστικό, που ξεχωρίζει τους δήμους σε έναν καθαρά τουριστικό και στους άλλους, με τους αγροτοποιμένες.

      Είναι γεγονός ότι τα Λουτρά της Αιδηψού ζουν κατ' εξοχήν από τον τουρισμό. Από τον τουρισμό όμως προσπαθούν να ζήσουν η Λιχάδα, ο Πύργος, οι Ωρεοί , το Πευκί κ.λ.π. Είναι γεγονός επίσης ότι εξ' αιτίας του τουρισμού οι κάτοικοι της Αιδηψού έχουν αναπτύξει ένα υψηλότερο βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί λόγο διαχωρισμού. Η συνένωση θα πρόσθετε τα στοιχεία εκείνα στα οποία υστερούν οι υπόλοιποι, όχι εις βάρος της Αιδηψού αλλά υπέρ της ανάπτυξης όλων. Εξάλλου κοινή διαπίστωση είναι ότι και τόσα χρόνια που πορεύεται σαν ξεχωριστός δήμος δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο από τους άλλους. Είναι ένας δήμος χρεωμένος και με τεράστια προβλήματα. Επιτρέπεται για παράδειγμα αυτή η πανέμορφη λουτρόπολη, η ξεχωριστή από αρχαιοτάτων χρόνων να μην έχει λύσει τόσα χρόνια το πρόβλημα του αποχετευτικού της ή επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα για τη «λειτουργία» του βιολογικού καθαρισμού; 

      Αν αντιμετώπιζα το θέμα κι εγώ τοπικιστικά θα έπρεπε να προτείνω η Ιστιαία να είναι ένας ξεχωριστός δήμος γιατί έχει ρυθμισμένα τα οικονομικά, χωρίς οφειλές και χωρίς δάνεια. Γιατί οι δημότες της Ιστιαίας να επιφορτιστούν με τα τεράστια χρέη και τα πρόστιμα όλων των υπολοίπων;

      Δεν είμαι όμως αυτής της λογικής των αποκλεισμών και της εγωιστικής και υπεροπτικής ματιάς. Πιστεύω ότι αυτό που λείπει και χρειάζεται αυτός ο τόπος, αυτή η όμορφη γωνιά της χώρας μας είναι οι άνθρωποι. Χρειάζονται άνθρωποι νέοι, όχι κατ' ανάγκη ηλικιακά, αν και με τη σημερινή κατάσταση, την απαξίωση και την αμφισβήτηση των πάντων από τη νεολαία, οι νέοι είναι ζητούμενο και θα έπρεπε να είναι επιδίωξη όλων μας , η ανάδειξη και η ενασχόληση νέων με τα κοινά.

      Χρειάζονται άνθρωποι με νέες ιδέες, με νέες προοπτικές, εκτός κυκλωμάτων και διαπλοκών, με πολιτική ηθική και αξίες και που δεν λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Που να διαθέτουν τα προσόντα και να  έχουν τις δυνατότητες εκείνες που θα τους κάνουν να προχωρήσουν τα πράγματα πιο πέρα και πιο ψηλά, απ' ότι είναι σε όλους τους δήμους, ως τα τώρα, για να υπάρξει, γιατί όχι; μια ευρωπαϊκή προοπτική ανάπτυξης. 
 
 

      Ευχαριστώ που μου διαθέσατε χώρο για να εκθέσω τις απόψεις μου

                  Αναστασία Τσαρούχα – Δημοτική σύμβουλος Ιστιαίας 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …