Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών φέτος;

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαϊου και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι παρά τα περσινά παθήματα υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (4/5/08) αποκάλυψε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, εκλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και προβλήματα στο συντονισμό των εμπλεκομένων στη αντιπυρική προστασία φορέων. Ο σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως διαπιστώνει ότι πέρα από τις φιλότιμες προσπάθειες των ΟΤΑ να προετοιμασθούν και δυστυχώς πέρα από τα δικαιολογημένα παραπόνα για καθυστερήσεις, ανεπάρκεια πόρων και την πολύ καλή θέληση,   υπάρχει  ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κινδύνου. Με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, ο σύλλογος συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, το ρόλο των εθελοντών, τους διαθέσιμους πόρους και μέσα, νέες τεχνολογίες αντιπυρικής προστασίας, μελέτες αποτελεσματικής αντιμετώπισης πυρκαγιών  και  άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες στο ισόχωρο του συλλογου www.kireas.org/dasos.htm
Παράλληλα, ο σύλλογος έχει αρχίσει να επικοινωνεί με τους εμπλεκομένους φορείς και να ζητά ενημέρωση σε σχέση με τη εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων της εγκυκλίου της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που είναι ο συντονιστικός φορέας.  Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σε θέματα όπως οι εισηγήσεις του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και ΟΤΑ στη Περιφέρεια Δασών για έργα αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, αποψίλωση, βελτίωση προσπελασιμότητας δασικών δρόμων, κλάδεμα δέντρων κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ κλπ.  Θα δημιουργούταν περισσότερη εμπιστοσύνη στο κοινό αν οι ΟΤΑ έκαναν γνωστά τα "μνημόνια ενεργειών" τους σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και τα  "μνημόνια συνεργασίας" με τους συμπλεκομένους σε τοπικό επίπεδο φορείς (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) και με γείτονες δήμους (που έχουν τα δικά τους σχέδια) για εναρμόνιση και συντονισμό των ενεργειών  τους. Επίσης θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από όλους σε σύγχρονα συστήματα πυρανιχνεύσης που χρησιμοποιούνται και από χώρες λιγότερο οικονομικά  αναπτυγμένες από ότι η Ελλάδα . Η καλύτερη πληροφόρηση μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών

 
Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως
- Kireas.org

Ιφιγένειας 3,Μαντούδι                                                  

Δήμος Κηρέως                                            

Εύβοια 34004                                      

τηλ: 6944621086

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …