Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

η ομιλία του Σπύρου Ζίγκηρη στα εγκαίνια του δασικού Χωριού Παπάδων


Αγαπητοί προσκαλεσμένοι
Σας καλωσορίζω στο Δασικό χωριό Παπάδων.
Η παρουσία σας εδώ σήμερα επιβεβαιώνει αφ’ ενός μεν το ενδιαφέρον σας για την προστασία του περιβάλλοντος και αφ’ ετέρου την εκτίμησή σας στο έργο που επιτελείται από την Δασική Υπηρεσία.
~ Μια Δασική Υπηρεσία που σε δύσκολα χρόνια, για πολλές δεκαετίες, στάθηκε δίπλα στο δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό, παρέχοντάς τους δουλειά και στήριξη.
~ Το έργο της τις δεκαετίες εκείνες αξιόλογο:
• Έργα οδοποιίας, με δρόμους που χρησιμοποιούνται και σήμερα ως επαρχιακοί
• Αναδασώσεις, έργα διευθέτησης χειμάρρων, αντιπυρικής προστασίας, ορεινών βοσκοτόπων και τόσα άλλα.
~ Σήμερα, πέραν των ανωτέρω έργων και έργα οικοτουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι το Δασικό χωριό Παπάδων.
Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
Οποιαδήποτε εποχή και αν περάσεις από τη βορειοκεντρική Εύβοια η ομορφιά του τοπίου είναι ανεπανάληπτη.
• Απέραντο γαλάζιο και βαθύ πράσινο.
• Ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες, με τα κωνοφόρα να αγγίζουν το κύμα.
• Μυρωδιά ρετσινιού και αλμύρας.
Ένα μεγάλο φυσικό μουσείο είναι αυτή η περιοχή, γιατί σ’ αυτή συνυπάρχουν και συμφιλιώνονται όλα τα αντίθετα. Το χειμώνα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα αλπικό τοπίο, ενώ το καλοκαίρι σ’ ένα παράδεισο ευημερίας.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Λίμνης ο χώρος δασικής αναψυχής το Δασικό χωριό Παπάδων.
Η κατασκευή του Δασικού χωριού έχει ως σκοπό:
Να φέρει το άνθρωπο κοντά στο δάσος και στη φύση, ώστε να κατανοήσει την αξία του.
Αξίες που έχουν να κάνουν όχι τόσο με την προσφορά αγαθών (ξύλου, ρητίνης, καρπών), αλλά με την προβολή των κοινωφελών επιδράσεων του δάσους.
Στο μέλλον όλοι θα διαχειρίζονται το δάσος, κυρίως για την παραγωγή νερού, αφού δρα σαν μια ρυθμιστική δεξαμενή, που αποταμιεύει το καλύτερο πόσιμο νερό.
Αναψυχή, τουρισμός, αθλητισμός συμπληρώνουν τον κατάλογο των κοινωφελών επιδράσεων του δάσους, που παραμένει το μεγαλύτερο φίλτρο για το διοξείδιο του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς μόνο 1 εκτάριο δάσους «καταναλώνει» 4 τόνους διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο.
Η κατασκευή χώρων αναψυχής έχει ως σκοπό: να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι, περισσότερο από κάθε άλλο, την ανάγκη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που μαστίζουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη μας, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές.
Στο Δασικό χωριό μπορεί κανείς:
• να απολαύσει την ομορφιά και την γαλήνη του τοπίου
• να νιώσει ψυχική ανάταση και αγαλλίαση
• να ασκηθεί, ξεκουράζοντας σώμα και νου
• να ξεφύγει από το σύγχρονο τρόπο ζωής που τον καταπιέζει, να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.
• Ο καθαρός αέρας, η ομορφιά και η ηρεμία που θα βρει κανείς σ’ αυτό τον χώρο είναι ο αντίποδας στα καυσαέρια, στο θόρυβο και το άγχος της καθημερινότητας, ιδιαίτερα των μεγάλων πόλεων.
Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
Η δημιουργία του Δασικού χωριού αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθότι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αυτής, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων εξόρυξης και επεξεργασίας λευκόλιθου και μαγνήσιου, αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αποστάσεις από την Χαλκίδα, 80 χιλιόμετρα και από την Αθήνα, 150 χιλιόμετρα, δεν είναι αποτρεπτικές και προσεγγίζονται εύκολα.
Η θέση του Δασικού χωριού είναι τέτοια: πανοραμική θέα στο Αιγαίο, με τόσα πλεονεκτήματα που εκφράζονται καλύτερα από τους στίχους του νησιώτικου τραγουδιού:
«Όταν χαράζει στο Αιγαίο
είναι όμορφα του λέω
πάμε κοντά στα κύματα την ώρα που ανατέλλει
ο ήλιος την ανατολή
πρωί άμα προβαίνει»
Το Δασικό χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επίσκεψη:
- στα πανέμορφα χωριά της βορειοκεντρικής Εύβοιας, με την πλούσια ιστορική τους παράδοση
- στις γραφικές παραλίες για τα καλοκαιρινά τους μπάνια
- στα θρησκευτικά προσκυνήματα, με σπάνιους θρησκευτικούς θησαυρούς (Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, Μοναστήρι του Όσιου Δαυΐδ, Ιερά Μονή Γαλατάκη)
- στο απολιθωμένο δάσος Κερασιάς
- στους Καταρράκτες Δρυμώνα.
Εκτός αυτών, ο θηραματικός πλούτος που διαθέτει η περιοχή, τα τοπικά - οικολογικά προϊόντα (ελιές, μέλι, λάδι, τυρί, κρασί, κρέας, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά), μέρος των οποίων εκθέτουμε στη ρεσεψιόν του Δασικού χωριού (και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους παραγωγούς που τα προσέφεραν), δίνουν τις προϋποθέσεις να δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, όλους τους μήνες του έτους.
Η φιλοξενία δασικών, περιβαλλοντικών ή εκδρομικών αποστολών, η διοργάνωση συνεδρίων ή σεμιναρίων δασοπονικού, περιβαλλοντικού ή άλλου περιεχομένου και η παροχή διευκολύνσεων στους σπουδαστές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δασικού χωριού.
Χρήστης του χώρου μπορεί να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και κατά προτεραιότητα η νεολαία, οι μαθητές των σχολείων, οι εκπαιδευόμενοι σπουδαστές, οι ηλικιωμένοι, τα ΑΜΕΑ, οι επιστήμονες ερευνητές, και γενικά οποιοσδήποτε θέλει να ζήσει λίγο διάστημα κοντά στην καθαρή φύση, να τη γνωρίσει, να την αγαπήσει και να μάθει πώς να την προστατεύει αποτελεσματικά.

Το Δασικό χωριό Παπάδων περιλαμβάνει:
- 20 σπίτια, 3 δωματίων, 58 τ.μ. το καθένα
- 1 ρεσεψιόν 58 τ.μ. και
- το εστιατόριο – καφετέρια, που βρισκόμαστε τώρα, 190 τ.μ. ο κάθε όροφος.
Τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με κρεβάτια, ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, σαλόνια, είδη ρουχισμού, οικιακά σκεύη, ενώ το εστιατόριο – καφετέρια με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Πέραν τούτων, υπάρχει παιδική χαρά, με κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες και άλλα όργανα, γήπεδο μπάσκετ - βόλεϊ, πυρήνας εμπλουτισμού θηραμάτων με πέρδικες και φασιανούς.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και μεράκι, προσπαθώντας να αυξήσουμε το πράσινο, φυτεύοντας:
- αρωματικά φυτά (λεβάντες, λεβαντίνες, δενδρολίβανα, μαντζουράνα, δυόσμος, μελισσοχόρτι κ.ά.),
- ενδημικά φυτά, όπως είναι η ευβοϊκή δρυς, που υπάρχει μόνο στην περιοχή των Παπάδων και της Κερασιάς,
- μελισσοκομικά φυτά (μηδικές, σοφόρες)
- οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, δαμασκηνιές, μηλιές, αχλαδιές)
- κλήματα, με ποικιλίες κρασιών της περιοχής
- εποχιακά φυτά, που προσδιορίζουν τον ερχομό των εποχών.
Συνολικά έχουν φυτευτεί πάνω από 3.000 φυτά, πέραν των εποχιακών, ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να σπουδάσει την χλωρίδα του τόπου του.

Για την δημιουργία του Δασικού χωριού βοήθησαν πολλοί:
• Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την χρηματοδότηση του έργου στο ύψος των 2.100.000 ευρώ.
• Ο Δήμος Νηλέως με το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Περίφανος καθώς και ο κ. Κώστας Περήφανος από το Δ.Δ.Παπάδων.
• Η Νομαρχία Ευβοίας
• Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
• Η Επιθεώρηση Δασών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τον Επιθεωρητή κ. Αποστολοπουλο.
• Η Δ/νση Δασών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα ο κ. Περδικάκης
• Η Δ/νση Δασών Νομού Ευβοίας
• Η κατασκευάστρια εταιρεία
• Οι επιβλέποντες του έργου
• Οι εποχιακοί εργάτες του Δασαρχείου που διαμόρφωσαν τους εξωτερικούς χώρους.
• Ο Δασικός Συνεταιρισμός Λίμνης
• Οι φύλακες του Δασικού Χωριού
• Οι επώνυμοι και ανώνυμοι κάτοικοι των Παπάδων, και τόσοι άλλοι, που ας με συγχωρέσουν να ξέχασα κάποιους.
Από τη θέση αυτή, αισθάνομαι την υποχρέωση, εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Λίμνης, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους προαναφερόμενους για την βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που θα δώσει ζωή στην περιοχή, μια περιοχή που πρέπει να την δούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.
Την εθνική τραγωδία που έζησε η Ελλάδα το περσινό καλοκαίρι και ιδιαίτερα οι περιοχές της Πελοποννήσου και της Νότιας Εύβοιας, η περιοχή των Παπάδων την έζησε το 1977 με την μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε 100.000 στρέμματα και χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Από τις 50 οικογένειες των Παπάδων που ζούσαν από το δάσος, σήμερα ζουν 5.
Οι πυρκαγιές αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη των δασών της περιοχής μας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι:
• τα παρατεταμένα και θερμά καλοκαίρια
• οι ισχυροί άνεμοι του Αιγαίου
• η εύφλεκτη ξηροφυτική βλάστηση
• η εγκατάλειψη της περιοχής από τους νέους που δεν έχουν δουλειά
• οι φύλακες του δάσους, που ήταν οι ρετσινάδες, οι τσοπάνηδες, οι αγωγιάτες χάθηκαν
Η Δασική Υπηρεσία, στο μέρος που της αναλογεί, προσπαθεί και θα προσπαθεί να αγωνίζεται για να διαφυλάξει τα δάση, γιατί τα αισθάνεται σα σπίτι της.
Η χρηματοδότηση των έργων αντιπυρικής προστασίας πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα της πολιτείας.
Κύριε Γενικέ Διευθυντά του Υ.Α.Α. ΚΑΙ Τροφίμων, κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Όπως καθοριστική ΉΤΑΝ η παρέμβασή σας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, καθοριστική θα θέλαμε να είναι και για την χρηματοδότηση αφενός των έργων της Περιφέρειας, που έχουν να κάνουν κύρια με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, και αφετέρου της ίδιας της Υπηρεσίας με μέσα και προσωπικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της .
Σας ευχαριστώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …