Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

σύσκεψη Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών

Μια σημαντική σύσκεψη έγινε στη Λίμνη στις 27/3/08 στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας –αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης.

Τη σύσκεψη προκάλεσε το τοπικό τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών και πήραν μέρος :

Η προϊσταμένη αρχαιολόγος της ΙΑ΄Ε.Π.Κ.Α Ευβοίας Κα Ροζίνα Κολώνια

Ο εκπρόσωπος της 23ης Ε.Β.Α Ευβοίας αρχαιολόγος Κος Άγγελος Ριτσώνης

Εκπρόσωπος της Νομαρχίας Κος Αγγέλου Παντελής

Εκπρόσωποι του Δήμου Ελυμνίων Κ.Κ Καλκούνης Γ-Νίκανδρος Ν.

Εκπρόσωπος του περ.συλλόγου ΄Μακιστος ΄Κος Γαρυφάλλου Νίκος

Ο πρόεδρος παραρτήματος Ε.Ε.Σ Κος Αλεξίου Δημήτρης –Ο έφορος Κος Αποστόλου Δημήτρης – Η γραμματέας Κα Περιφάνου Γιώτα-Δαϋιδούλα.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν : Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Παναγίτσας της Λίμνης.

Από πλευράς Δ.Σ του τμήματος επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία του εγχειρήματος της ανασκαφής και των ¨θησαυρών ¨που αναμένονται να αποκαλυφθούν.

Έγινε μια μικρή αναφορά στο Ιστορικό των άτυπων ,αλλά και συστηματικών ανασκαφών του παρελθόντος μέχρι και τη δεκαετία του ΄60 από το διαπρεπή αρχαιολόγο Κ Μανώλη Χατζηδάκη. Επισημάνθηκε η σοβαρότητα της σύσκεψης αυτής και των προσδοκιών που υπάρχουν στους κατοίκους της πόλης ,για την ανάδειξη των μνημείων και της αξιοποίησης αυτών σε όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η παρευρισκόμενη προϊστάμενος της ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α έκανε γενική ενημέρωση και περιέγραψε την όλη ΄επιχείρηση ΄ και τη κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά το πέρας των ανασκαφών. Προσφέρθηκε να δώσει επεξηγηματικά και άλλα στοιχεία σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, μετά από σχετικό έγγραφη αναφορά του Τ.Τ της Ε.Ε.Σ.

Ο αρχαιολόγος συντοπίτης μας Κος Άγγελος Ριτσώνης ,που πρόσφατα διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα και συντήρηση των μωσαϊκών δαπέδων (ιχθύων λκ.λ.π) εντός του οικίσκου –εκκλησιδίου –της παναγίτσας παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε :

Στη σχεδιαστική αναπαράσταση των ευρημάτων- στη κατασκευή κατατοπιστικής μακέτας του υπό ανασκαφή χώρου- στη κατασκευή στεγάστρων προστασίας των ευρημάτων - στην ανεύρεση χώρου αποθήκευσης - συντήρησης και τέλος στην ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για τις εργασίες. Τέλος οριοθέτησε τον υπό ανασκαφή χώρο, επεξηγώντας ότι θα καταβληθούν οι προσπάθειες να μην εμποδιστεί η ομαλή κυκλοφορία του υπάρχοντος δρόμου ,σε εναντία δε περίπτωση θα αναζητηθεί παρακαμπτήριος διέξοδος.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου αναφέρθηκαν στις δυνατότητες υποστήριξης των εργασιών και των προτάσεων από το Δήμο.

Συζητήθηκε με τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας η δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης του έργου. Ο Κος Αγγέλου επιφορτίστηκε να μεταφέρει το αίτημα στο Κο Νομάρχη.

Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών ,η εξεύρεση ομάδων εθελοντών ,η αναζήτηση ομάδας οικονομικής στήριξης (σπόνσορες-λαχνός κλ.π)

Τέλος συζητήθηκε η προοπτική επιστροφής των αρχαίων γλυπτών ή μελών γλυπτών παρελθόντων ετών, που βρέθηκαν στο τον τόπο μας .Τα μνημεία αυτά κοσμούν διάφορες συλλογές και εκθετήριους χώρους εκτός Λίμνης. Ωρίμασε ο χρόνος να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Ως μια καλή λύση στέγασης των μνημείων αναφέρθηκε το "Κάτω Δημοτικό Σχολείο" του Μελά.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος