Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Θέση του Δημάρχου Πολυχρόνη Ματάκια για τα πρόστιμα στην Αιδηψό

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Δήμαρχος Αιδηψού Πολυχρόνης Ματάκιας για την στάση που θα κρατήσει ο Δήμος.
«Ο Δήμος όπως είπα και στους επαγγελματίες, θα είναι δίπλα τους, θα προσπαθήσει για κάθε νόμιμη λύση και όπου περνάει από το χέρι του. Η διαφορά είναι ότι δεν είναι παντοδύναμος, δηλαδή όταν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, δεν μπορεί να κάνει περισσότερα από τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος. Στην περίπτωση των κοινόχρηστων χώρων ο Δήμος έχει δώσει δείγματα γραφής ακόμη και από την προηγούμενη θητεία μου, με την μελέτη ανάπλασης της παραλίας βάσει της οποίας μπορούν οι επαγγελματίες να εναρμονιστούν έως ότου ο Δήμος μπορέσει να την υλοποιήσει. Η μελέτη αναφέρει αυτά που επιτρέπονται, τα νόμιμα, ενώ τα μαγαζιά θέλουν να κάνουν οτιδήποτε τους εξυπηρετεί. Και μεις θέλουμε να εξυπηρετούνται αλλά, δεν μπορούν να γίνονται πράγματα που δεν τα επιτρέπει ο νόμος, αλλοιώνοντας την εικόνα της Αιδηψού δίνοντας την εικόνα μιας παιχνιδούπολης με πλαστικά».
- Ναι, αλλά και ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την εικόνα αυτή και την κατάσταση που οδηγήθηκαν σήμερα οι επαγγελματίες ;
Η ευθύνη για ότι αφορά τον Δήμο υπήρχε…Όταν γκρέμισα το πρώτο κιόσκι (του Κούτρα), οι επαγγελματίες με ρώτησαν τι λύση τους προτείνει ο Δήμος. Τότε σταμάτησα τις επεμβάσεις, έκανα την μελέτη και στην συνέχεια τους ενημέρωσα ότι πρέπει να κάνουν ότι αναφέρει η μελέτη. Μετά ακολούθησε η θητεία του κ. Νταλιάνη που ο καθένας έκανε ότι ήθελε και φτάσαμε σε αυτή τη χαώδη κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση που πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις, έχουμε αλλαγή ουσιωδών όρων λειτουργίας άδειας καταστήματος. Δηλαδή θα πρέπει σαν Δήμαρχος να καλέσω σε απολογία τους ιδιοκτήτες για να διαπιστωθεί αν έχει πάψει η πολεοδομική παράβαση. Αν δεν έχει γίνει αυτό θα πρέπει να πάρω πίσω την άδεια λειτουργίας.
- Ναι, αλλά οι άδειες έχουν δοθεί βάσει αυτών των δεδομένων και έχουν συνηγορήσει η υγειονομική υπηρεσία, η πολεοδομία και ο Δήμος….
Καμία άδεια δεν έχει δοθεί που να παρουσιάζει κιόσκι. Στην πολεοδομία δεν φαίνεται πουθενά κιόσκι…
- Ναι αλλά εσείς τα βλέπατε καθημερινά..
Τα βλέπαμε αλλά ο Δήμος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτε πολεοδομία για να κάνει αυτοψία, ούτε δικαιούται σύμφωνα με το νόμο. Εμείς δίνουμε την άδεια εφόσον οι παραπάνω υπηρεσίες εγκρίνουν τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζονται. Αν οι υπηρεσίες δεν κάνουν καλά την δουλειά τους είναι άλλο θέμα».
- Και πως εισπράττατε τον δημοτικό φόρο Δήμαρχε, από παράνομα τετραγωνικά ;
Μα δεν πληρώνουν για αυτούς τους χώρους γιατί δεν φαίνονται πουθενά. Εδώ συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Συμβαίνει να υπάρχει μαγαζί 20 τετραγωνικά, στην πρασιά του να έχει καθίσματα και απέναντι από το δρόμο επίσης καθίσματα. Για τα είκοσι τετραγωνικά ο ιδιοκτήτης πληρώνει ενοίκιο 1200 ευρώ περίπου το μήνα, για το Δήμο πληρώνουν περίπου 800 ευρώ το χρόνο από τα οποία το 20% πηγαίνει στην Κτηματική υπηρεσία, ο Δήμος προσφέρει καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση κλπ και ουσιαστικά ωφελείται ο ιδιοκτήτης.

-Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ενοικίαζαν επαγγελματικούς χώρους, χωρίς να πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ;

Με την πάροδο του χρόνου έτσι έγινε!! Σε πολλά μαγαζιά δεν χωράει ούτε ένα τραπέζι. Με το ζόρι η κουζίνα και οι τουαλέτες….

- Εσείς ως Δημοτική Αρχή δεν έπρεπε να προλάβετε αυτή τη κατάσταση ;
Τους τα λέγαμε. Ότι πρέπει να ακολουθούν την νομιμότητα ερχόντουσαν οι υπηρεσίες έδιναν αναστολές, τους προειδοποιούσαν. Κάποια στιγμή έγινε όμως και μάλιστα ύστερα από καταγγελία. Να μην ξεχνάμε όμως ότι δεν είναι τυχαίο ότι έγινε καταγγελία αυτή την εποχή. Τελεσιδίκως πια, βγήκε απόφαση από ο ΣτΕ ότι οι πρασιές δεν πρέπει κλείνονται και οι κατασκευές θα είναι παράνομες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …