Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δήμος Κηρέως: ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ξεπέρασε τις καλύτερες προσδοκίες η οργανωτική σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία των δασών μας που διοργάνωσε ο Δήμος Κηρέως το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε κατακλιστεί από δημότες μέλη Δασικών και Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Κηρέως, των Συλλόγων Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Προκοπίου και Πηλίου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στροφυλιάς και δημότες εθελοντές από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας. Παρών επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασοπυροσβεστών και Διασωστών Ψαχνών κ. Ραπτάκης.

Ήταν επίσης μαζί μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ευβοίας Πύραρχος Παναγιώτης Νίκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας κ. Γιώργος Πέγκας και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου κ. Κώστας Ψαρρός. Συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Δασών Ν. Ευβοίας Χαράλαμπος Θεοχάρης, οι Δασάρχες Χαλκίδας Γιώργος Θαλασσινός και Λίμνης Γιάννης Τσαπρούνης, καθώς και ο Προϊστάμενος των ΠΣΕΑ της Νομαρχίας κ. Κώστας Τσιμπλής. Από τις συναρμόδιες υπηρεσίες ήταν ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ Λίμνης κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, ο επικεφαλής του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου κ. Γεράσιμος Αξαρλής και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου.

Παρόντες ήταν ακόμη ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος πρόεδρος της «Δαφνώντας ΑΕ» και ιδιοκτήτης μεγάλου δασοκτήματος στην περιοχή Κανδυλίου, ο κ. Ι. Δελιβάνης βασικός μέτοχος της «Αφρόεσσα ΑΕ» και ο κ. Βλ. Αβέρωφ κάτοχος δασικής έκτασης στην Κήρινθο.

Ο Δήμαρχος Κηρέως αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων για ένα δύσκολο καλοκαίρι και έθεσε πρωταρχικό στόχο του Δήμου μας, για την επόμενη περίοδο, την σωτηρία των δασών της περιοχής μας, καλώντας όλους πολίτες, εθελοντές και υπηρεσίες. σε συστράτευση και κινητοποίηση. «Καλούμαστε να συμπληρώσουμε τα τεράστια κενά του κράτους. Τα δάση μας είναι η ζωή μας και η προστασία τους μας αφορά όλους μας» δήλωσε, εξηγώντας παράλληλα ότι κρατικός μηχανισμός αδυνατεί από μόνος του να περιφρουρήσει και να σώσει το Δασικό μας πλούτο. Ο κ. Ενωτιάδης ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων MAZDA δώρισε στο Δήμο Κηρέως ένα καινούργιο ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης, ενώ έχει την ενημέρωση ότι γνωστή Τράπεζα θα χορηγήσει στο Δήμο Κηρέως ένα ακόμη πυροσβεστικό. Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους Συλλόγους εθελοντικών πυροπροστασίας Προκοπίου και Πηλίου και έκανε έκκληση να δημιουργηθούν οργανωμένες ομάδες εθελοντών σε όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ευβοίας Πύραρχος Παναγιώτης Νίκας συνεχάρη το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του και παρουσίασε το γενικό σχεδιασμό της πυροσβεστικής στην περιοχή μας για το φετινό καλοκαίρι. Ζήτησε τη συνεργασία όλων και δήλωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι στη διάθεση του κάθε φορέα, συλλόγου και εθελοντικής ομάδας για εκπαίδευση και βοήθεια. Τόνισε ότι μόνο με το σωστό συντονισμό, τη συνεργασία και τη προσπάθεια όλων, θα αποφευχθούν οι τραγικές εικόνες του περσυνού καλοκαιριού. Στήριξε επίσης την πάγια θέση του Δήμου Κηρέως για μετατροπή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου σε αυτόνομη Πυροσβεστική Υπηρεσία, που σημαίνει περισσότερο μόνιμο προσωπικό, καλύτερο εξοπλισμό, μεγαλύτερες αρμοδιότητες

Ο Πρόεδρος της «Δαφνώντας ΑΕ» κ. Στέλιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι δωρίζει δύο καινούργια πυροσβεστικά οχήματα στους Συλλόγους Δασοπυροσβεστών Προκοπίου και Ψαχνών αντίστοιχα. Επίσης η «Δαφνώντας ΑΕ» κατασκευάζει ελικοδρόμιο που μαζί με υδατοδεξαμενές του δασοκτήματος τίθεται στην διάθεση της πυροσβεστικής. Επίσης διαθέτει τα χωματουργικά της μηχανήματα για άμεση συντήρηση επικίνδυνων σημείων, σε δασικούς δρόμους υψηλής σημασίας.

Ο κ. Ι. Δεληβάννης ανακοίνωσε ότι στελεχώνει και θέτει στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου δυο ημιφορτηγά 4χ4 με επικαθήμενες δεξαμενές και αντλίες, ενώ ο κ. Αβέρωφ δήλωσε τη διάθεσή του να συμβάλει και αυτός στην αντιπυρική προστασία των Δασών της περιοχής μας.

Ο Πρόεδρος των εθελοντών Ψαχνών καλοσώρισε τους νέους Συλλόγους στο κίνημα του εθελοντισμού και τέθηκε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία. «Διαλέξατε ένα δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο, προσφοράς στο συνάνθρωπο και στη ζωή » είπε ο κ. Ραπτάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Κηρέως πρωτοπορεί με τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις σωτήριες για τα δάση.

Όμως τη ζωντάνια στη σύσκεψη έδωσαν οι Σύλλογοι και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Δήμου Κηρέως με τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή τους για προσφορά. Οι εθελοντές έκαναν σημαντικές προτάσεις, επισήμαναν στις Υπηρεσίες τα προβλήματα και τα επικίνδυνα σημεία στα δάση μας, έκαναν κριτική στις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, δήλωσαν όμως παρόντες, μάχιμοι και κυρίως αποφασισμένοι να προστατέψουν τα δάση μας.

Στα υπόλοιπα Δημοτικά μας Διαμερίσματα, με ευθύνη του Δήμου και των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων θα καταρτιστούν κατάλογοι εθελοντών οι οποίοι θα διατεθούν στην πυροσβεστική για οργάνωση και συντονισμό.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Κηρέως ευχαρίστησε ξανά όλους τους παραβρισκόμενους και ανέλαβε με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου να συναντηθούν για να ελέγξουν και να σχεδιάσουν άμεσα τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη, δηλαδή να καταρτίσουν οργανόγραμμα προγραμματισμού των εθελοντών, λίστα εθελοντών στα δημοτικά διαμερίσματα που δεν υπάρχουν Σύλλογοι Δασοπροστασίας, να καθορίσουν τις περιπολίες των εθελοντών στα δάση και το κυριότερο να ενημερώσουν το κοινό για τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Εξέφρασε την ελπίδα μια καλή θερινή περίοδο για τα δάση μας και προέτρεψε την σταδιακή ίδρυση νέων Συλλόγων εθελοντών δασοπυροσβεστών σε όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …