Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

προστασία των σπάνιων και υπό εξαφάνιση φυτών

Ο σύλλογος ζητά από τις εμπλεκόμενες αρχές να λάβουν υπόψη τους την προστασία των σπάνιων και υπό εξαφάνιση φυτών και ζώων της περιοχής κατά την διαδικασία αδειοδότησης της λιθανθρακικης μονάδας στο Μαντούδι.
Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως Kireas.org κατέθεσε τα παρακάτω στοιχεία σε όλες τις εμπλεκόμενες στην αδειοδότηση της λιθανθρακικής μονάδας αρχές και τους ζήτησε να προστατεύσουν τα σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη φυτών και ζώων. Συγκεκριμένα η παρακάτω επιστολή απεστάλη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΥΠΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Νομαρχία Ευβοίας, και αρμόδιες δασικές αρχές. Παράλληλα οι νομικοί σύμβουλοι του συλλόγου μελετούν την πιθανή αξιολόγηση των στοιχείων Σας παραθέτουμε την επιστολή και μερικές φωτογραφίες των απειλούμενων ειδών της περιοχής. Πλήρες φωτογραφικό υλικό των απειλουμένων ειδών και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.kireas.org/natura.htm
Όπως μπορεί να γνωρίζετε, το όρος Κανδήλι, η κοιλάδα Προκοπίου και το δέλτα Κηρέως ανήκουν σε μια από τις 296 περιοχές του «Επιστημονικού Καταλόγου» που πληρούν τα κριτήρια της παρουσίας τύπων οικοτόπων και οικοτόπων ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ στη χώρα μας αναγνωρίσιμη με το κωδικό GR2420003 . Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε από ομάδα περίπου 100 επιστημόνων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (1994-1996). Παρότι η περιοχή δεν είναι μια από τις τελικά επιλεγόμενες «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» για να απολαμβάνει τα προνόμια του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΚ, η επιστημονικά τεκμηριωμένη οικολογική της σημασία παραμένει μεγάλη. Πολλά από τα είδη χλωρίδας και πανίδας που κατέγραφαν για αυτή την περιοχή είναι σπάνια ή υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από άλλες συμβάσεις και κανονισμούς όπως το προεδρικό διάταγμα 67/81, η σύμβαση της Βόννης και η συνθήκη της Βέρνης.
Όπως μπορεί να έχετε αντιληφθεί η προτεινόμενη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι που βρίσκεται στα όρια αυτής της περιοχής και οι εκπομπές της (καθώς και η όξινη βροχη και οξινοποίηση του εδάφους) θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στα προστατεύομενα φυτικά και ζωικά είδη αυτής περιοχής. Με βάση τα παραπάνω περιμένουμε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είναι σχολαστικότερη από αυτές σε άλλες περιοχές εκτός "καταλόγου" καθώς και να εξέταζει τις συνδυαζόμενες επιπτώσεις στον αφανισμό αυτών των σπανίων ειδών (Ν. 3010/02, ΚΥΑ 11014/703/Φ104/03).
......
Σα κάνουμε έκκληση να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την προστασία των παραπάνω απειλούμενων και σπάνιων ειδών καθώς και την βιοποικίλια της περιοχής όπως προβλέπει η εθνική και διεθνής νομοθεσία κατά την εξέταση της αίτησης αδειοδότησης της λιθανθρακικής στο Μαντούδι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …