Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της «Παναγίτσας» της Λίμνης

ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τοπικό Τμήμα Λίμνης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΜΝΗΣ

Σήμερα, 27 Μαρτίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα τον Κέντρου Νεότητας (Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Ελυμνίων), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τον Τοπικού Τμήματος E.Ε.Σ., παραγόντων τον Δήμου και της Νομαρχίας Ευβοίας, της Προϊστάμενης και Αρχαιολόγου της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α. Ευβοίας, εκπροσώπου (Αρχαιολόγου) της 23ης Ε.Β.Α Εύβοιας, εκπροσώπων τον Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Μάκιστος» με θέμα την λήψη πρωτοβουλιών για την:

Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση τον αρχαιολογικού χώρου της Παναγίτσας της κωμοπόλεως Λίμνης.

H σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση τον Προέδρου του Τοπικού Τμήματος της E.E.Σ. Λίμνης κ. Δημήτρη Αλεξίου και τον Εφόρου του Τμήματος κ. Δημήτρη Αποστόλου, οι οποίοι ανεφέρθησαν στην συγκυρία των ημερών και την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης τον Αρχαιολογικού χώρου της «Παναγίτσας» της Λίμνης. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Προϊστάμενη της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α, κ Ροζίνα Κολώνια, η οποία έκανε γενική ενημέρωση, ανασκόπηση και επισκόπηση της υπάρχουσας και της μελλοντικής, πον θα δημιουργηθεί, κατάστασης, μετά το πέρας των ανασκαφών. Παρόμοια και άλλα επεξηγηματικά στοιχεία ζήτησε να αναφέρει στους Δημοτικούς παράγοντες στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο που Θα ασχοληθεί με το εν λόγω Θέμα.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Αρχαιολόγος της ΙΑ' ΕΠΚΑ, κος Άγγελος Ριτσώνης, ο οποίος το περασμένο Φθινόπωρο διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα και συντήρηση των μωσαϊκών δαπέδων (ιχθύων κ.λ.π.) εντός τον οικίσκου - «εκκλησίδιον» της «Παναγίτσας». Βασικά αναφέρθηκε στην σχεδιαστική αναπαράσταση των ευρημάτων, την κατασκευή κατατοπιστικής μακέτας του υπό ανασκαφή χώρου, τη συγκεκριμένη θέση ανασκαφής τον εν λόγω χώρου, στην κατασκευή στεγάστρου των ευρημάτων, την εύρεση χώρου αποθήκευσης και συντήρησης των ευρημάτων (ντεπό), τον τρόπο εύρεσης χρηματικών κονδυλίων για την διενέργεια των όλων εργασιών κ.α.

(Επεσήμανε σαν χώρο πρώτης έρευνας το δυτικό κλιμακοστάσιο της πλατείας, την απασφάλτωση τον δαπέδου της πλατείας και άλλα παρεμφερή, επεξηγώντας την μη παρεμπόδιση τον δημόσιου δρόμου, εφόσον δεν συντρέχουν προς τα εκεί ανασκαφικοί λόγοι, σε εναντία δε περίπτωση να. μετατραπεί η κατεύθυνση τον δρόμου πριν την πλατεία - στροφή οικίας Γιάνναρου προς κατάστημα Μπολιάκη - με την διαπλάτυνση ενός επιπλέον μέτρου του περίαυλου μαντρότοιχου της παλαιάς ακατοικήτου οικίας κληρονόμου Δ. Καλιντέρη, απέναντι της οικίας Γιάνναρου.

Διαβάστηκε έγγραφο αναφοράς της Ομάδος τον Τοπικού Τμήματος της Ε.Ε.Σ (ομάδα στήριξης ανασκαφικής έρευνας) προς τον Δήμο Ελυμνίων και τις δύο Εφορίες Αρχαιοτήτων Εύβοιας ( ΙΑ' ΕΠΚΑ και 23η Ε.Β.Α). Οι Δημοτικοί παράγοντες αναφέρθησαν στην έγκριση της εγγράφου αναφοράς από προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και στις δυνατότητες υποστήριξης των εργασιών και προτάσεων από πλευράς Δήμου.

Επεσημάνθη η ανάγκη αποδέσμευσης τον Επιμελητού τον Λαογραφικού Μουσείου κ' Δημήτρη Αποστόλου από καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Δήμου, προκειμένου ο εν λόγω Επιμελητής να συμβοηθήσει ως εξ' εμπειρίας τις ανασκαφικές και άλλες υποδομικές εργασίες.

Συζητήθηκε μετά τον Νομαρχιακού Συμβούλου η δυνατότητα μεταφοράς προτάσεων προς οικονομική στήριξη από τυχόν κονδύλια Νομαρχίας.

Στη διάσκεψη συζητήθηκαν επιπροσθέτως διάφορα σχετικά θέματα, όπως η σωστή ενημέρωση των πολιτών, η εξεύρεση εθελοντών βοηθών, η σχέση μετά της εκκλησίας κ.ά.

Παρεμπιπτόντως, συζητήθηκαν τα Θέματα (και αναγνώσθηκαν σχετικά έγγραφα) της επιστροφής αρχαίων μελών ή γλυπτών ή άλλων αρχαίων ευρημάτων παρελθόντων ετών, τα οποία Θα έπρεπε να επιστραφούν στον τόπο ευρέσεως τούς, αφού σήμερα η Λίμνη διαθέτει λειτουργούσα αίθουσα Αρχαιολογικής Συλλογής της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α. αλλά και ότι θα μπορούσε η όλη αρχαιολογική συλλογή να εκτεθεί ακόμη αρτιότερα στο υπό αποκατάσταση (αναπαλαίωση) νεοκλασικό κτίριο τον παλαιού «Κάτω Δημοτικού Σχολείον» του Μελά, το οποίο θα συστεγάσει ναυτικά κειμήλια και υδροβιολογικά βαλσαμώματα της λειτουργούσης, παλαιότερα, Συλλογής Αν. Χριστομάνου.

H συζήτηση έληξε με την αναμονή της συνελεύσεως προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίού που θα εξετάσει τις συζητηθείσες προτάσεις.

Συντάχθηκε το χειρόγραφο πρακτικό, το οποίο υπεγράφη απ' όλους τούς παρευρεθέντες και το οποίο φωτοτυπικά ( μετά των υπογραφών) σας επισυνάπτεται.

Υπογράφουν οι :

Παντελής Αγγέλλου, Γαρυφάλλου Νίκος, Καλκούνης Γιώργος, Παλάντζας Γιάννης, Αλεξίου Δημήτρης, Αναγνώστου Νίκανδρος , Ντενιζ Χάρβεϋ, Δημήτρης Αποστόλου, Παναγιώτα Περήφανου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …