Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ και η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΧΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Στις 21 Μαρτίου 2008 από την πλατεία Μαντουδίου χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ είπαν ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν ο Δήμος Κηρέως και 53 κοινωνικοί, επαγγελματικοί, εκπαιδευτικοί φορείς της περιοχής (μαθητές, σύλλογοι, συνεταιρισμοί, σωματεία, κλπ), καθώς και πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου.

Στο συλλαλητήριο της 21ης Μαρτίου 2008, ήμασταν όλοι εδώ, μαζί και ενωμένοι, διεκδικητές του δικαιώματός μας για ανάπτυξη και καθαρό περιβάλλον, μαχητές για την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας και του τόπου μας. Ήταν μαζί μας όλοι οι βουλευτές της Εύβοιας, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματός σας, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στο λιθάνθρακα και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας να μην εγκατασταθεί η λιθανθρακική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι με ψήφισμά μας, το οποίο σας κοινοποιούμε, διακηρύξαμε ότι

1. Αρνούμαστε τη λειτουργία λιθανθρακικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή μας,
2. Αρνούμαστε να λαμβάνονται ερήμην μας αποφάσεις κρίσιμες για τις ζωές μας, τον τόπο μας
3. Επιστρέφουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα ρυπογόνα σχέδια και αντιπροτείνουμε μια άλλη ανάπτυξη για το Δήμο Κηρέως και τη βόρεια Εύβοια, μέσα από ήπιες δραστηριότητες, που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν το περιβάλλον και τον τόπο μας.
4. Διεκδικούμε τη στήριξη της Βόρειας Εύβοιας με οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των επαγγελματιών, των αγροτοτουριστικών μονάδων, των μικρών βιοτεχνιών και γενικά των καθαρών δραστηριοτήτων.
5. Σας καλούμε να στρέψετε την προσοχή σας και στην Εύβοια και ειδικά στη Βόρεια Εύβοια
* Να κατασκευάσετε επιτέλους το νέο δρόμο Χαλκίδα – Ψαχνά – Στροφυλιά - Ιστιαία
* Να ολοκληρώσετε το Λιμάνι Μαντουδίου
* Να αναβαθμίσετε και να ενισχύσετε με γιατρούς το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και παράλληλα να δημιουργήσετε Νοσοκομείο στην Ιστιαία.
6. Κάνουμε έκκληση να προχωρήσετε στη λήψη άμεσων μέτρων για να διασώσουμε το δασικό μας πλούτο, το τεράστιο πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας,
7. Σας καλούμε να ακούσετε τις σφοδρές αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών από όλη τη Χώρα, που αρνούνται τα σχέδια για Λιθανθρακικές Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής. Δεν συνάδει στους σύγχρονους πολιτικούς να αποφασίζετε για εμάς, χωρίς εμάς.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Ο Δήμος Κηρέως δεν αντιτίθεται στον ασφαλή ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Αντιτίθεται όμως στην παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα, διότι:

* συνεπάγεται την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αέριων ρύπων, όπως διoξειδίoυ του άνθρακα και του θείου, οξειδίων του αζώτoυ, ιχνοστοιχείων υδραργύρου, ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου και θορίου, τα οποία διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας ευρύτερες περιοχές, ευνοούν τη δημιουργία όξινης βροχής και επιδεινώνουν το φαινόμενου του θερμοκηπίου,
* δημιουργεί σοβαρή θερμική ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα τις επιστρέφουν στη θάλασσα στη θερμοκρασία των 50-60 oC,
* παράγονται τεράστιες ποσότητες τοξικής τέφρας από τους λέβητες καύσης του άνθρακα,
* δημιουργείται καθημερινά ένα σύννεφο ιπτάμενης τέφρας πάνω από την περιοχή μας, το οποίο θα εισπνέεται και ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος,
* αυξάνονται οι κίνδυνοι ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής από τη μεταφορά του λιθάνθρακα και των πρώτων υλών στο εργοστάσιο,

ως εκ τούτου δημιουργεί ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, προκαλεί αντικίνητρα για την παραμονή ή/και επιστροφή των νέων στον τόπο μας και καταστρέφει την ανάπτυξη των υπόλοιπων παραγωγικών κλάδων.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να παραχθεί ενέργεια και να αναπτυχθεί ο τόπος μας, χωρίς αυτό το τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αναφερόμαστε, βέβαια,

* στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες μορφές δραστηριότητας με σεβασμό στο περιβάλλον (π.χ. αγροτουρισμός),
* στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών και απόλυτη προστασία των φυσικών περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευτέες,
* στον προγραμματισμό και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στηριζόμενοι στις δηλώσεις σας για την προστασία του Περιβάλλοντος, σας απευθύνουμε έκκληση και σας ζητάμε να αποτρέψετε την κατασκευή και λειτουργία αυτού του εργοστασίου στο Μαντούδι. Οι πολίτες του Δήμου Κηρέως και όλης της Βόρειας Εύβοιας είναι ανάστατοι αλλά και αποφασισμένοι να αντισταθούν και προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια προς το κέντρο αυτή τη φορά. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να παρέμβετε προσωπικά και να απορρίψετε τη μονάδα λιθάνθρακα στο Μαντούδι, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κοινωνική όξυνση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …