Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΥΜΝΙΟΥ

ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΜΝΗΣ

8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΕΛΥΜΝΙΩΝ

κ Δήμαρχον

Λίμνη

ΘΕΜΑ: « ΑΡΧΑΙΟΛΟΓ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΥΜΝΙΟΥ»

Κύριε Δήμαρχε, μετά από πρόσκλησή σας προς την E.E.Σ. (Τοπικό Τμήμα Λίμνης), προς το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης, προς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Γ.A.K. (Τοπικό Αρχείο Λίμνης), τον πολιτιστικό Σύλλογο « ΜΑΚΙΣΤΟΣ», εγένετο ημερίδα και εσυζητήθησαν τα άκρως επείγοντα Θέματα για τον αρχαιολογικό χώρο και τον πολιτιστικό πολεοδομικό άξονα τον Δήμου Ελυμνίων.

Σας πληροφορούμε ότι ο απαλλοτριωμένος χώρος στο κέντρο της πόλεως, Θέση «Παναγίτσα» που ευρέθησαν μεγάλοι αρχαιολογικοί θησαυροί από τον 2° π.Χ. αιώνα μέχρι και τον 5° μ.Χ. αιώνα, κατά την διάρκεια ερασιτεχνικών εκσκαφών, πανεπιστημιακών και σωστικών ανασκαφών και τυχαίων ερευνών, ο εν λόγω χώρος έχει αφεθεί στην τύχη τον χρησιμοποιούμενος εδώ και 48 χρόνια ως γήπεδο ποδοσφαίρου, ως πάρκινγκ αυτοκινήτων και ως σταθμός περισυλλογής σκουπιδιών.

H Πικρή πρόσφατη έρεύνα της αρχαιολογικής υπηρεσίας ανέδειξε καινούργια στοιχεία (δημσσ: εις εφημ. «Πανευβοϊκόν Βήμα», αριθμ. φύλ. 3400, 17/01/2008, σελ. 18, πρώτη δημ/ση Δημήτρη Αποστόλου: « Ψηφιδωτό Δάπεδο των Αυτοκρατορικών Χρόνων σε ναϊδριο της Λίμνης»), τα οποία θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν. Κατόπιν τούτον Εμείς ως Δήμος και οι πολιτιστικοί φορείς των Ελυμνίων Θα θέλαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από το έτος μάλιστα 2008, να προβείτε σε ανασκαφική έρευνα, η οποία θα. μας δείξει τα ιστορικά και μνημειακά στοιχεία τον πολιτισμού των Ελυμνίων κατά την κλασική - Ελληνιστική - Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.

Προτιθέμεθα κατά την διάρκεια των ανασκαφικών σας δραστηριοτήτων, όπως προβούμε με τρόπο που θα μας υποδείξετε στις ακόλουθες ενέργειες:

1: Το πάρκινγκ των αυτοκινήτων να μεταφερθεί.

2. Τα κιβώτια περισυλλογής σκουπιδιών να αφαιρεθούν.

3. Οι κλίμακες δεξιά και αριστερά τον αρχαιολογικού χώρου να αφαιρεθούν, εάν χρειασθεί με δικά σας μηχανήματα, κατά την διάρκεια των ανασκαφών.

4. Να γίνει απασφάλτωση τον χώρου με δικά μας έξοδα, λόγω του ότι ο Δήμος δημιούργησε την κάλυψη με άσφαλτο το 1988.

5. Να αφαιρεθούν τα 3 δέντρα κοντά στο κτίσμα.

Εκτός τούτων, Θα διαθέσουμε για την μεταφορά της ασφάλτου μηχανήματα, τα οποία Θα διευκολύνουν τον καθαρισμό της πλατείας και Θα αναλάβουμε τα έξοδα μετακίνησης από την Ιστιαία των εργατών της Υπηρεσίας σας (βενζίνη) για τούς μήνες που Θα διαρκέσει η ανασκαφική προσπάθεια.

Στην πρόσκλησή μας παρευρέθησαν οι κάτωθι:

1. Δήμαρχος Ελυμνίων Κωνσταντίνος Μάρκου.

2. Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κατσούρας.

3. Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ε. Νίκανδρος Αναγνώστου.

4. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Αλέξανδρος Γεωργίου.

5. Πρόεδρος E.E.Σ. Δημήτρης Αλεξίου.

6. Επιμελητής Λαογραφικού Μουσείου Λίμνης Δημήτρης Αποστόλου.

7. Πρόεδρος Πολιτ. Συλλόγου «ΜΆΚΙΣΤΟΣ» Ιωάννης Ψαρρός.

8. Προϊστάμενος Γ.A.K. (Τοπικού Αρχείου Λίμνης) Βασίλης Δούκουρης.

9. Υπάλληλος Γ.A.K. (Τ.Α.Λ.) Προγραμματιστής Βασίλειος Σουλικιάς,

10. Δημοσιογράφος Παναγιώτα Περήφανου.

11. Άγγελος Ριτσώνης - Αρχαιολόγος ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α.

Υ.Γ: (1). Σε περίπτωση μη εντοπισμού αρχαιοτήτων, Θα αναμένουμε την απόφαση K.A.Σ., ώστε ο χώρος να καλυφθεί ως πλατεία για τις κοινωνικές ανάγκες.

(2). Σύγκληση στις 20 Μαρτίου των πολιτιστικών φορέων για τελικές Θέσεις και επιλογές στο θέμα της αρχαιολογικής έρευνας. (Πόροι - Χορηγίες - Δημοσιεύσεις - Διαφήμιση).

(3). Αποστολή τον εν λόγω εγγράφου προς ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α. και προς 23η E.B.A. με κοινοποίηση προς αρχαιοφύλακα κ. Μανροζούμη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …