Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ 'H ΔΥΟ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ;

O σχεδιασμός του Καποδίστρια 2 πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. μόνο που ο σχεδιασμός αυτός ελπίζω να μην γίνει από τεχνοκράτες γαντζωμένους στις καρέκλες και στα γραφεία τους έχοντας χαρτί και χάρακα να μοιράζουν τον χάρτη της τ.α σαν μπακλαβά. αλλά από έμπειρους Αυτοδιοίκητους αφού λάβουν υπ΄οψην τη γνώμη όλων των πολιτών έτσι ώστε το σχήμα που θα προκύψει να είναι κοινωνικά αποδεκτό.
Γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη νέα συνένωση των δήμων. όμως δεν πρέπει να είναι μόνο αυτά. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες , σχέσεις κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτ/σης, οικονομικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής, διοικητική ευελιξία ,θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχονται στο νέο σχεδιασμό.
Το ότι ήμαστε μεσογειακός λαός και ενθουσιαζόμαστε εύκολα δεν δικαιολογεί με τίποτα το ανώνυμο άρθρο που διάβασα στην εφημερίδα σας ότι αν γίνουμε ένας δήμος στη β. Εύβοια θα διεκδικήσουμε και αεροδρόμιο!! για φανταστείτε τρεις ισχυροί δήμοι στην Εύβοια τρία αεροδρόμια.
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα και τόσο απλά. ισχυρός δήμος κατά την άποψη μου σημαίνει οικονομικά δυνατός , οργανωτικά πλήρης με ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση να είναι σε άμεση επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματα του γιατί αυτόν υπηρετεί γιατί αυτό αρμόζει σε έναν δημοκρατικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο δήμο.
Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η νομαρχία σαν θεσμός θα υφίσταται (διευρυμένη υπερνομαρχια) τότε οι οικονομικά θεσμοθετημένοι πόροι όσο και οι διοικητικές εξουσίες καθώς και οι σημερινές δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στη ν.α θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στη ν.α.
Σε αυτή την περίπτωση εφόσον δεν παραχωρούνται στον πρώτο βαθμό αυτ/σης δεν συντρέχει λόγος να συζητάμε για έναν δήμο σε όλη τη β. Εύβοια. σε διαφορετική περίπτωση, πλήρους κατάργησης των νομαρχιών ταυτόχρονα με τη συνένωση των δήμων έχουμε λόγο να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης δημιουργίας ενός μόνο δήμου στη β. Εύβοια που θα κινείται πλέον σαν μια μικρή οργανωμένη νομαρχία.
Όμως επειδή πιστεύω ότι οι κυβερνώντες δεν θα θελήσουν να διαλύσουν τις νομαρχίες γι΄αυτο συντάσσομαι με αυτούς που έχουν την άποψη ότι η β. Εύβοια πρέπει να αποτελείται από δυο δήμους.
Οι οργανωμένες υπηρεσίες που ξεπερνούν τα όρια των δήμων μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις διαδημοτικές συνεργασίες, διαδημοτικές επ/σεις κ.τ.λ παράγοντας έργο αποτελεσματικό χωρίς τα όρια των δήμων να είναι φραγμός στη λειτουργικότητα τους. τρανό παράδειγμα αποτελεί ο χυτά β. Ευβοίας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω αναγκαστικές συνενώσεις σημαίνει αποτυχημένες συνενώσεις.

με τιμή
Παναγιώτης Αρβανίτης
δημοτικός σύμβουλος δ. Κηρέως

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …