Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

έχει έρθει η σειρά μας...

Μετά το δάσος της Πάρνηθας και του Πηλίου φαίνεται ότι έχει έρθει και η σειρά μας.
Η Βόρεια Εύβοια καρτερικά περιμένει πάλι την πύρινη λαίλαπα που θα θερίσει την πρασινάδα της για άλλη μια φορά. Μπορεί το 1977 να φαίνεται μακρινό , μπορεί η ηλικία των αναγεννημένων πεύκων να μπαίνει στην ενηλικίωση αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί από τότε είναι πολλά , οι υπηρεσίες έχουν εκσυγχρονισθεί, οι δορυφόροι και τα κινητά βοηθούν στον άμεσο εντοπισμό της εστίας της φωτιάς και στη καλύτερη πρόληψη, η πυροσβεστική υπηρεσία αντικατέστησε το δασαρχείο στη δασοπυρόσβεση και ξεπέρασε τα εφηβικά της προβλήματα και την απειρία, αλλά τα δάση συνεχίζουν να καίγονται , και ανάμεσά τους με μεγαλύτερη ευκολία και προτεραιότητα τα πευκοδάση.
Θα ξαναπαρακολουθήσουμε σαν τεθλιμμένοι συγγενείς τις φλόγες από την τηλεόραση, κάποιοι ελάχιστοι κι ανήμποροι θα καπνιστούν χτυπώντας τη φωτιά με κλάρες, ενώ οι άλλοι οι πολλοί, θαμώνες των καφενείων θα αρνούνται να σηκωθούν από την καρέκλα τους πριν η φωτιά τους κάψει το σπίτι.
Αν στη κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ θα δώσουν το όνομά τους σε τυπικές καταγγελίες για το ποιος φταίει, ίδιες τόσα χρόνια, με τελίτσες στα ονόματα για εύκολη και γρήγορη συμπλήρωση.
Και πάλι μετά ο γεωργός θα μεγαλώσει τι κτήμα του προς το καμένο, ο οικοπεδούχος θα βάλει τα πασαλάκια του πιο πλάι, ο κατασκηνωτής θα ψάξει για νέα σκιά να ανάψει κάρβουνα για να ψήσει μπριτζόλες.Ο αφελής θα ξανακάψει τις καλαμιές δίπλα στα πεύκα, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να φτιάχνει πυλώνες που πετάνε σπίθες μέσα στο δάσος, για να δίνει ρεύμα στα κλιματιστικά μας.
Η πρόσβαση των ανθρώπων στα λιγότερα δάση θα αυξηθεί με νέους δρόμους, τους οποίους τα αυτοκίνητα με ανοιχτά παράθυρα θα χρησιμοποιούν για τασάκια στα αναμμένα τσιγάρα των οδηγών τους.
Ο ψυχάκιας με τα γκαζάκια θα ξανατρέξει την ζεστή νύχτα των ανέμων να βάλει τη φωτιά εκεί που δεν πάει ο νους των περιπόλων για να εξυπηρετήσει την φασιστική του φιλοδοξία. Θα καταναλώσουμε το τελευταίο οξυγόνο της γης και οι πιο ματσοί θα το αγοράζουν μέχρι να σωθεί τελείως .
Κάποια στιγμή όμως και ο τελευταίος από μας θα έχει εκλείψει. Τότε που η πυρόσβεση δεν θα έχει νόημα επειδή δεν θα υπάρχουν πια πυροσβέστες το δάσος θα αρχίσει να αναγεννάτε ελεύθερο από τον δυνάστη του και θα κυριεύσει την βόρεια Εύβοια, την Πάρνηθα το Πήλιο και όλη τη γη.

Ιούλιος 2007

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …