Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

πολιτική της καμένης γης

Μπαίνει με «τις πάντες» η Άνοιξη αλλά οι τοπικές εξελίξεις στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζουν να μένουν απογοητευτικές.
Με κυρίαρχη την πολιτική της καμένης γης οι νέες δημοτικές αρχές αποδίδουν την δυσλειτουργία τους στην κατάσταση που παρέλαβαν και σε οικτρά οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης διαχείρισης.
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για να αποδείξει ότι η δεξιά είναι διεφθαρμένη και το ίδιο άσπιλο μπροστά από τις επιζητούμενες εθνικές εκλογές , καθορίζει και την τοπική πολιτική των στελεχών του, μπας και δρέψει κάνα ψήφο επιπλέον.
Όμως στις τοπικές κοινωνίες όσοι διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο γνώριζαν πολύ καλά τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Ο χρόνος μιας θητείας είναι ανεπαρκής για ουσιαστικό έργο πόσο μάλλον να τον ξοδεύουν σε παρελθοντολογία και επικρίσεις των προκατόχων.
Ο λαός ανέδειξε τις νέες δημοτικές αρχές για να δραστηριοποιηθούν σε δημοτικά έργα και όχι για να αναλώνονται σε δικαστικό έργο.
Τα οικονομικά των δήμων ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνουν καλά.Η κεντρική εξουσία φροντίζει να τους έχει οικονομικά υπόδουλους και ανταμείβει με ψίχουλα αυτούς που διεκδικούν κάποια προγράμματα από τα κοινοτικά κονδύλια. Η οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με δήμους 3-5.000 γερασμένων πολιτών στη Βόρεια Εύβοια εγγυάται το ότι χάνουμε το αναπτυξιακό τραίνο και το μόνο που μένει είναι το τραίνο της γκρίνιας και της εσωστρέφειας.
Η απόφαση για την ενοποίηση των μικρών δήμων θα ελαττώσει την δυνατότητα οικογενειοκρατίας, θα ελαττώσει τα διαχειριστικά έξοδα, θα αυξήσει την πολιτική δύναμη των βορειοευβοιωτών. Η ύπαρξη ενός ή δύο Δήμων το πολύ στη Βόρεια Εύβοια μας προσφέρει τους μισθούς 5-6 δημάρχων και των πέριξ αυτών στην υπόθεση της καλύτερης οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας και αναγκάζει τους κεντρικούς άρχοντες να διαμορφώνουν ικανότερο πολιτικό λόγο για να εκλέγονται και να ελέγχονται.
Όλα τα άλλα μας κάνουν να μοιάζουμε πολύ «χωριό» για να μπορούμε να παρακολουθούμε τις σύγχρονες εξελίξεις και απαιτήσεις.

Μάης 2007

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …