Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλή χρονιά και καλή τετραετία

Οι γιορτές προϋποθέτουν ευχάριστα συναισθήματα για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και την κοινωνική τους συμβολή. Μπορεί αυτό να είναι ο κανόνας αλλά σίγουρα δεν αφορά για φέτος τους απερχόμενους και εισερχόμενους στα δημοτικά πράγματα.
Η τάση της ποινικοποίησης του δημοτικού έργου των απερχόμενων συμβουλίων κυριαρχεί σε πολλούς νέους δήμους της Βόρειας Εύβοιας σαν βασική πολιτική επιδίωξη.
Ατασθαλίες , κακοδιαχείριση, ελλείμματα, και ο λόγος για παραπομπή στον εισαγγελέα είναι μόνιμα στις συζητήσεις των νεοεκλεγέντων σε βάρος των απερχομένων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση με τον Καποδίστρια βρέθηκε ξαφνικά από την νοοτροπία χωριού να διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ με όλους τους πειρασμούς και τις διοικητικές της αδυναμίες να καιροφυλακτούν. Η κακή διαχείριση δεν είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα λοβιτούρας, αλλά τις περισσότερες φορές άγνοιας και ανικανότητας που πηγάζει από την λειψή στελέχωση των δήμων με εκπαιδευμένο προσωπικό , εξειδικευμένους επιστήμονες ή απλά ανθρώπους ικανούς ή αρκετούς στην κατάλληλη θέση.
Επειδή αυτή η κατάσταση δεν διορθώνεται με εκλογές αλλά με την κεντρική πολιτική βούληση για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά με τους νέους δημάρχους στην ουσία παρά μόνο σε θέματα εποπτείας του τι γίνεται και καλύτερου ελέγχου.
Είναι πολυτέλεια για την Βόρεια Εύβοια και τους μικρούς δήμους της, να αναλώσουν την όρεξή τους για προσφορά στην στείρα πολιτική δικαιολογία της καμένης γης.
Όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα το αναπτυξιακό αλλά διαιρεί παραπέρα τα χωριά σε αντιμαχόμενες δυνάμεις αντί να προωθεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων όσων μπορούν κάτι να προσφέρουν.
Αν κάποιος απερχόμενος σύμβουλος έγινε πλουσιότερος και επίορκος από τη θητεία του αυτό σίγουρα αποτελεί μηδαμινή εξαίρεση και όχι τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να τιμάμε και να σεβόμαστε τον καθένα για την συμμετοχή του απλά στις διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης .Η γενίκευση του ότι «όλοι τα παίρνουνε» απαξιώνει ακόμα περισσότερο τον θεσμό κάνοντάς τον από όργανο προώθησης των λαϊκών συμφερόντων, μηδαμινό διαχειριστή της κρατικής ελεημοσύνης στο τόπο μας.
Ας αρχίσουν την πρωτοχρονιά τα νέα δημοτικά συμβούλια με πιο γιορτινές σκέψεις.
Καλή χρονιά και καλή τετραετία λοιπόν σε όλους.

δεκέμβρης 2006

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …