Καλή χρονιά και καλή τετραετία

Οι γιορτές προϋποθέτουν ευχάριστα συναισθήματα για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και την κοινωνική τους συμβολή. Μπορεί αυτό να είναι ο κανόνας αλλά σίγουρα δεν αφορά για φέτος τους απερχόμενους και εισερχόμενους στα δημοτικά πράγματα.
Η τάση της ποινικοποίησης του δημοτικού έργου των απερχόμενων συμβουλίων κυριαρχεί σε πολλούς νέους δήμους της Βόρειας Εύβοιας σαν βασική πολιτική επιδίωξη.
Ατασθαλίες , κακοδιαχείριση, ελλείμματα, και ο λόγος για παραπομπή στον εισαγγελέα είναι μόνιμα στις συζητήσεις των νεοεκλεγέντων σε βάρος των απερχομένων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση με τον Καποδίστρια βρέθηκε ξαφνικά από την νοοτροπία χωριού να διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ με όλους τους πειρασμούς και τις διοικητικές της αδυναμίες να καιροφυλακτούν. Η κακή διαχείριση δεν είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα λοβιτούρας, αλλά τις περισσότερες φορές άγνοιας και ανικανότητας που πηγάζει από την λειψή στελέχωση των δήμων με εκπαιδευμένο προσωπικό , εξειδικευμένους επιστήμονες ή απλά ανθρώπους ικανούς ή αρκετούς στην κατάλληλη θέση.
Επειδή αυτή η κατάσταση δεν διορθώνεται με εκλογές αλλά με την κεντρική πολιτική βούληση για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά με τους νέους δημάρχους στην ουσία παρά μόνο σε θέματα εποπτείας του τι γίνεται και καλύτερου ελέγχου.
Είναι πολυτέλεια για την Βόρεια Εύβοια και τους μικρούς δήμους της, να αναλώσουν την όρεξή τους για προσφορά στην στείρα πολιτική δικαιολογία της καμένης γης.
Όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα το αναπτυξιακό αλλά διαιρεί παραπέρα τα χωριά σε αντιμαχόμενες δυνάμεις αντί να προωθεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων όσων μπορούν κάτι να προσφέρουν.
Αν κάποιος απερχόμενος σύμβουλος έγινε πλουσιότερος και επίορκος από τη θητεία του αυτό σίγουρα αποτελεί μηδαμινή εξαίρεση και όχι τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να τιμάμε και να σεβόμαστε τον καθένα για την συμμετοχή του απλά στις διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης .Η γενίκευση του ότι «όλοι τα παίρνουνε» απαξιώνει ακόμα περισσότερο τον θεσμό κάνοντάς τον από όργανο προώθησης των λαϊκών συμφερόντων, μηδαμινό διαχειριστή της κρατικής ελεημοσύνης στο τόπο μας.
Ας αρχίσουν την πρωτοχρονιά τα νέα δημοτικά συμβούλια με πιο γιορτινές σκέψεις.
Καλή χρονιά και καλή τετραετία λοιπόν σε όλους.

δεκέμβρης 2006

Σχόλια